Παγώνει η κατασκευή Βόρειου Οδικού Άξονα στην Κρήτη, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», παγώνει η κατασκευή Βόρειου Οδικού Άξονα στην Κρήτη, που αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τον περιφερειάρχη Κρήτης και τον παρέπεμψε για ανακοινώσεις σχετικά με το έργο στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

Κατά τη διάρκεια
της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ...
, ο Κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε να δηλώσει πως «το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για τον ΒΟΑΚ ήταν ατελές και πολύ πρόχειρο», ενώ η κυβέρνηση του θα εξετάσει μελλοντικά τον τρόπο χρηματοδότησης της κυβέρνησης.

«Θα μελετήσουμε δυνατότητες χρηματοδότησης αυτού του αυτοκινητόδρομου και ενδεχομένως να αξιοποιήσουμε έσοδα από επεκτάσεις άλλων συμβάσεων παραχώρησης για να χρηματοδοτήσουμε το συγκεκριμένο έργο, το οποίο είναι ένα έργο πνοής για την Κρήτη», ανέφερε χαρακτηριστικά για το έργο. Σημειώνεται ότι το 2018 ο Κ. Μητσοτάκης ισχυριζόταν πως έχει έτοιμο σχέδιο για «ΒΟΑΚ από τη μία άκρη του νησιού έως την άλλη».

Το ηλιοθερμικό πάρκο και οι αντιδράσεις
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ενώ παγώνουν τα σχέδια κατασκευής του αυτοκινητόδρομου, βγαίνει στο προσκήνιο το έργο κατασκευής ηλιοθερμικού πάρκου στη Σητεία, με τον Κ. Μητσοτάκη να εξαγγέλλει πως το έργο θα εγκριθεί στην επόμενη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Για την κατασκευή του έργου απαιτείται η ισοπέδωση 1.700 στρεμμάτων γης στα βουνά της Σητείας, κοντά στον Αθερινόλακκο, για την εγκατάσταση 24.000 ηλιοστατών αλλά και ενός κεντρικού συλλέκτη που θα βρίσκεται στην κορυφή ηλιακού πύργου, με την Περιφέρεια Κρήτης να έχει ταχθεί κατά του έργου, λόγω των επιβαρυντικών συνεπειών τους για το περιβάλλον και κυρίως λόγω της μεγάλης έκτασης γης που καταλαμβάνουν, αλλά και τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής της Σητείας.

Το επενδυτικό σχέδιο είναι της γερμανικής Nur Energy και η συνολική ισχύς του θα είναι 52 ΜW. Το συγκεκριμένο σχέδιο είχε εγκρίνει, παρά τις τοπικές αντιδράσεις και την απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης, και η προηγούμενη κυβέρνηση, επί των ημερών του Πάνου Σκουρλέτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Και τότε είχαν διατυπωθεί σοβαρές ανησυχίες για τη μεγάλη ποσότητα νερού που θα καταναλώνει το έργο (124.000 κυβικά τον χρόνο), νερό που, σύμφωνα με τη μελέτη, θα αντλείται και από τοπικές γεωτρήσεις, σε μία από τις πιο ξηροθερμικές περιοχές της χώρας όπως είναι η Σητεία, με τεράστιες ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης.

Το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ έχει ήδη επισημάνει πως πρόκειται για καθαρά βιομηχανικού τύπου εγκατάσταση, η οποία μάλιστα εγκυμονεί κινδύνους και λόγω των δεξαμενών υγροποιημένου άλατος όπου προβλέπεται να αποθηκεύεται ενέργεια για τις μέρες με χαμηλή ηλιοφάνεια.

Οι δεξαμενές αυτές ενέχουν κίνδυνο ατυχήματος από πιθανή έκρηξη σε περίπτωση ανάμειξης του υπέρθερμου ατμού με τα υγροποιημένα άλατα και εξ αυτού του λόγου συγκαταλέγονται στις επικίνδυνες εγκαταστάσεις της Οδηγίας Sevezo. Όλα αυτά σε μια περιοχή προστατευόμενη, που βρίσκεται εντός του ήδη κηρυγμένου Γεωπάρκου Σητείας, ενταγμένου στο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Η κοινοπραξία Motor Oil-Nur Energy έχει απαντήσει στις αιτιάσεις κατά του έργου, ισχυριζόμενη πως ο ηλιοθερμικός σταθμός με τη συγκεκριμένη τεχνολογία (πύργου με σύστημα αποθήκευσης) έχει ελάχιστο περιβαλλοντικό φορτίο και έργα της τεχνολογίας αυτής δεν έχουν παρουσιάσει κανένα περιβαλλοντικό ατύχημα στο παρελθόν, αλλά και πως θα αλλοιωθεί ελάχιστα το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής.

Το έργο, παρά τις αδειοδοτήσεις, είχε μπλοκάρει μεταξύ πολεοδομίας και δασαρχείου της Σητείας σε σχέση με τον χαρακτηρισμό της επίμαχης έκτασης. Αρχικά ήταν δημόσια, γεγονός που θα απέφερε σημαντικό έσοδο στο ταμείο του Δήμου Σητείας, αλλά στην πορεία επιχειρήθηκε να χαρακτηριστεί δασική, γεγονός που απαλλάσσει τον επενδυτή από την καταβολή ανταποδοτικών τελών
Keywords
Τυχαία Θέματα