Παίξανε τα ρέστα μας.... και θα τα χάσουμε.



Γράφει ο Κωστής Πλάντζος
Και για όποιον δεν κατάλαβε: η κυβέρνηση έπαιξε την τελευταία της ζαριά. " Ή ταν, ή επί τας". Πουλάει ό,τι έχει και δεν έχει στον ΟΠΑΠ. Πουλάει ΔΕΗ, που ήταν το μεγάλο ταμπού του ΠΑΣΟΚ. Και κρύβει σαν "άσσο" (ή απλή "φιγούρα";) στο μανίκι της, τον ΟΤΕ. Τι της έμεινε άλλο να πει πως θα πουλήσει; Μόνο τον Παρθενώνα
, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη...

Ας μην βάζω ιδέες στους ελληνικάπηλους ξένους, στα αρπακτικά των αγορών, στα σαϊνια της Goldman Sachs και τα γεράκια της Μέρκελ και των αγορών. Τα είπα αυτά για να καταλάβουμε ότι είμαστε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία και η............ κυβέρνηση νομίζει ότι έκανε ό,τι μπορούσε πια, για να την αποφύγει.

Είμαι σε θέση να ξέρω ότι δεν ήταν εύκολη απόφαση για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ήξερα και έλεγα ότι «πιο εύκολο είναι για αυτήν την κυβέρνηση να πέσει, παρά να πουλήσει έστω και ένα πόμολο» από κρατική επιχείρηση.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έλεγε μέχρι πριν μια εβδομάδα σε στενούς του συνεργάτες πως δεν θα πουλήσει ΟΠΑΠ, γιατί συμφέρει να τον έχει το κράτος για να εισπράττει μερίσματα. Το έλεγε και το εννοούσε. Αλλά τα νούμερα δεν έβγαιναν και η Τρόικα το απαιτούσε.

Προεκλογικά ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ έλεγαν πως δεν θα πειράξουν τη ΔΕΗ. Το Κράτος και συνδικάτα έχουν 51% και θέλουν να την ελέγχουν. Η Τρόικα και ο Μπομπ Τράα έλεγε στην κυβέρνηση "δεν χρειάζεστε μετοχές, φτιάξτε νόμους και κανόνες για να ελέγχετε τη ΔΕΗ". Ο πρωθυπουργός έλεγε «όχι». Τελικά οχυρώθηκε πίσω από την καταστατική μειοψηφία (blocking minority) του 34%, και ποιεί την ανάγκη φιλοτιμία.

Και στον ΟΤΕ που το κράτος έχει 20%, θα δώσει 10% στους γερμανούς της Deutsche Telekom. Θα ήταν έγκλημα –όταν κόβονται συντάξεις- αν το δημόσιο άφηνε να περάσει το 2011 και δεν εκμεταλλευόταν τη συμφέρουσα προσφορά της, για 400 εκατ. ευρώ. Αφήνει και ένα περιθώριο μάλιστα να πουλήσει και άλλο 5%, για να μείνει με ένα "αξιοπρεπές" 5% (μαζί με το ΤΑΠ-ΟΤΕ) ώστε να έχει λόγο στη διοίκηση και έσοδα από τον ΟΤΕ.

Από τη ΛΑΡΚΟ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, δεν θα βγάλει ούτε ένα ευρώ το κράτος. Θα γλιτώσει πολλά όμως, από επενδύσεις  που θα τις πληρώσει ο ξένος επενδυτής που θα τα πάρει.

Όλα αυτά, μαζί με άλλες ΔΕΚΟ και ακίνητα, θα φέρουν 12 δισ. ευρώ στη χειρότερη, ή έως και 17 δισ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση. Δεν έχει σημασία αν το μνημόνιο επιβάλλει λιγότερα (15 δισ. ευρώ) βς το 2013, δεν έχει σημασία καν πόσα θα βγάλει το Κράτος.

Σημασία έχει ότι γιατί υποχρεώθηκε η κυβέρνηση να τα κάνει.

Για να της βγούν τα νούμερα και επειδή το λέει η Τρόικα. ΟΧΙ επειδή το πίστευε, όχι γιατί είναι το συμφέρον της χώρας (που είναι όντως θά’λεγα εγώ). Δεν το πιστεύουν και δεν το κάνουν σωστά –και αυτό έχιε πιο μεγάλη σημασία. Το κάνουν συρόμενοι από ανάγκη, είναι ερασιτέχνες και επικίνδυνοι.

Τόσο χάλια είναι τα πράγματα. Και αντί να παίξουν δυνατά το χαρτί των ιδιωτικοποιήσεων, ντρέπονται για όσα κάνουν. Για αυτό οι αγορές δεν του
Keywords
Τυχαία Θέματα