Παίζουν με την ασφάλεια (και) στο μετρό...


«Τα υπεύθυνα στελέχη για να αποδείξουν λειτουργούν όλα καλά, υποκρύπτουν την πραγματική κατάσταση. Κατά τα άλλα είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε ατύχημα», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Σημεία αποσύνθεσης –που αγγίζουν το ευαίσθητο θέμα της ασφάλειας όσων το χρησιμοποιούν– παρουσιάζει το μετρό της Αθήνας. Μάλιστα, μέσα σε... δύο μέρες παρατηρήθηκαν ισάριθμα ανησυχητικά περιστατικά που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα όσον αφορά στη συντήρηση των συρμών

και του δικτύου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στο άμεσο μέλλον για τους επιβάτες του δημοφιλούς αυτού μέσου μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 29 Μαΐου συρμός της γραμμής 1 (πρώην ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) κινήθηκε μεταξύ δύο σταθμών (Κηφισά - Μαρούσι) με ανοιχτή πόρτα, καθώς αυτή δεν μπορούσε να κλείσει. Μάλιστα, ο οδηγός προχώρησε σε εκκλήσεις από τα μεγάφωνα προς τους επιβάτες, προκειμένου να μείνουν μακριά από τη συγκεκριμένη πόρτα.

Μία μέρα μετά (Τρίτη, 30 Μαΐου), ένας άλλος συρμός δεν... κατάφερε να σταματήσει στη σωστή θέση κατά μήκος της αποβάθρας σταθμού. Μοιραία, ο συρμός προχώρησε για τον επόμενο σταθμό, χωρίς βεβαίως να επιβιβάσει ή αποβιβάσει επιβάτες.

Η υπάρχουσα κατάσταση

Όπως έχει γράψει ο δημοσιογράφος της «Εφ.Σν.» Άρης Χατζηγεωργίου, οι ζημιές στους συρμούς του μετρό τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο που προκαλεί καθυστερήσεις δρομολογίων και χάος στις πολυσύχναστες αποβάθρες. Χειρότερη είναι η κατάσταση στον ηλεκτρικό και στη 1 (Πειραιάς - Κηφισιά), όπου πολλοί συρμοί έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία, αφού έχουν συμπληρώσει έως και 40 χρόνια στις σιδηροτροχιές.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, ο παραιτηθείς υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής, υπέγραψε πανηγυρικά σύμβαση ύψους 65,5 εκατομμυρίων ευρώ με την ισπανική CAF για την ανακατασκευή 14 συρμών. Υποτίθεται ότι ο πρώτος συρμός θα είχε ήδη μεταφερθεί από τον περασμένο Μάρτιο σε εργοστάσιο με το οποίο συνεργάζεται η CAF στην Ελλάδα. Ομως, η μεταφορά του συρμού έχει «παγώσει», λόγω προβλημάτων στο εργοστάσιο, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν υπάρχει εναλλακτική λύση. Το πρόβλημα οδηγεί σε συνολική καθυστέρηση του όλου πρότζεκτ που θεωρητικά θα άρχιζε να αποδίδει καρπούς το 2025.

Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, αιτίες για όσα συμβαίνουν είναι η τεράστια έλλειψη προσωπικού, η έλλειψη ανταλλακτικών που έχει σαν αποτέλεσμα η συντήρηση των συρμών να γίνεται με ανταλλακτικά παροπλισμένων, η παλαιότητα του τροχαίου υλικού και η ανεπάρκεια των υπηρεσιακών παραγόντων.

Όπως τονίζουν, η βαριά συντήρηση των συρμών «έχει σχεδόν σταματήσει υπό το βάρος των συνεχών βλαβών θέτοντας το ήδη απαρχαιωμένο τροχαίο υλικό σε δεινή κατάσταση. Ευτυχώς που μετά τις εξώδικες έγγραφες διαμαρτυρίες του Σωματείου μας άρχισε δειλά- δειλά να επισκευάζεται το τμήμα της γραμμής Φάληρο - Πειραιά. Ταυτόχρονα η λανθασμένη επιλογή της πολιτικής ηγεσίας να μην προμηθευτεί νέο τροχαίο υλικό αλλά να ανακατασκευάσει το παλιό κάνει το μέλλον να φαντάζει ζοφερό. Οι συρμοί που θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει να ανακατασκευάζονται από το τέλος του 2020, περιμένουν ακόμα να μεταφερθούν στον χώρο ανακατασκευής».

Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν με νόημα ότι «το χειρότερο όλων είναι ότι τα υπεύθυνα στελέχη για να αποδείξουν λειτουργούν όλα καλά, υποκρύπτουν την πραγματική κατάσταση. Κατά τα άλλα είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε ατύχημα».

efsyn.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα