Παραδοχές και άλλοθι για την ακρίβεια...


Ως μετά Χριστόν προφήτες οι εκπρόσωποι των εταίρων-δανειστών που συνέταξαν την προτελευταία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία συνοψίζει τη 13η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας, αναγνωρίζουν τα αυτονόητα: ότι η έξαρση του πληθωρισμού και η ενεργειακή κρίση αλλάζουν τα δεδομένα για τα... δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.

Έστω και με καθυστέρηση μηνών, βλέπουν αυτό που μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, στην προηγούμενη έκθεσή τους, αντιμετώπιζαν ως παροδική και ελεγχόμενη εξέλιξη. Φυσικά, δεν είναι η πρώτη

φορά που οι εκπρόσωποι...

των θεσμών πέφτουν έξω στις καθησυχαστικές εκτιμήσεις τους και πνίγουν κάτω από υποδείξεις γραφειοκρατικής ρουτίνας υποβόσκουσες δραματικές εξελίξεις στην πραγματική οικονομία.

Η δεκαετία των μνημονίων είναι μια μακρά διαδοχή τέτοιων «αστοχιών», που τις πλήρωσε ακριβά η Ελλάδα. Η έκταση και η ένταση της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων, διπλά τροφοδοτημένων από την απρόβλεπτη έκβαση της σύγκρουσης για την Ουκρανία και την παρατεινόμενη αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων, ναρκοθετούν την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Πρόκειται για ηχηρή προειδοποίηση των θεσμών προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Παρά τα ευγενικά χτυπήματα στην πλάτη και τη διαβεβαίωση ότι το καλοκαίρι έρχεται το τυπικό τέλος της επιτήρησης, οι τεχνοκράτες επισημαίνουν τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, δηλαδή διεύρυνσης του ελλείμματος, υπό την πίεση των ανατιμήσεων και ιδιαίτερα της ανεξέλεγκτης αύξησης του ενεργειακού κόστους, που κάνει εκατομμύρια νοικοκυριά να παραληρούν.

Οι αστερίσκοι που βάζουν οι θεσμοί στο κόστος των κρατικών επιδοτήσεων, με τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να αντισταθμίσει τις αυξήσεις στο ρεύμα και το αέριο, παραπέμπουν σε ένα πλαφόν που δε διαπνέεται από ρεαλισμό. Μόλις ένα δισ. ευρώ φιλοδοξεί να δαπανήσει η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του έτους -«καρφώνει» η έκθεση των θεσμών-, λες και με κάποιο μαγικό τρόπο η ουκρανική φωτιά θα σβήσει και οι τιμές αερίου, πετρελαίου και καυσίμων θα καταρρεύσουν.

Θεωρούν, άραγε, επαρκές αυτό το ποσό οι θεσμοί, όταν οι ίδιοι, με το κοστούμι της ΕΚΤ ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραδέχονται πια ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα αγκαλιάσει το 2022 και θα συνεχιστεί και το 2023; Προφανώς όχι.

Αλλά είναι ακόμη εγκλωβισμένοι στην «ορθοδοξία» των χαμηλών ελλειμμάτων. Και προσφέρουν κακές υπηρεσίες δίνοντας δημοσιονομικό άλλοθι στην κυβέρνηση να αρνείται να δώσει ουσιαστική στήριξη στα νοικοκυριά για να επιβιώσουν στο τσουνάμι της ακρίβειας...

efsyn.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παραδοχές,paradoches