Παραμένει δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο η ΕΕ


Τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων κορύφωσαν τον Μάρτιο του 2022, κι έκτοτε έχουν μειωθεί, όμως πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο και κυρίως ευρωπαϊκές εξακολουθούν να εισάγουν ορυκτά καύσιμα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα από τη Ρωσία.

Ποιες είναι όμως οι χώρες που εισάγουν ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία.

Κίνα

Καταρχήν ο κορυφαίος εισαγωγέας ορυκτών καυσίμων της Ρωσίας είναι η Κίνα, με την τεράστια οικονομία
και τις εξίσου τεράστεις ανάγκες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Το 80% των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων της Κίνας απο τη Ρωσία είναι αργό πετρέλαιο και τα μέσα ημερήσια έσοδα της Ρωσίας από τις κινεζικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων μειώθηκαν από 210 εκατομμύρια δολάρια το 2022 σε 178 εκατομμύρια δολάρια το 2023, κυρίως λόγω της πτώσης της τιμής του ρωσικού αργού πετρελαίου.
Η Κίνα πραγματοποιήσε εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023 από τις 1 Ιανουαρίου έως τις 16 Ιουνίου 2023.

ΕΕ των 27

Ο δεύτερος σε μέγεθος πελάτης της Ρωσίας, παρά τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στη Μόσχα, είναι η ΕΕ των 27.
Τα κράτη της ΕΕ δεν εισάγουν άνθρακα από τη Ρωσία από τον Αύγουστο του 2022, εξακολουθούν όμως να εισάγουν αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αναλογία 60/40.
Στο διάστημα από 1 Ιανουαρίου ως 16 Ιουνίου 2023 η ΕΕ εισήγαγε από τη Ρωσία πετρέλαιοα και φυσικό αέριο, ύψους 18,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ινδία

Μετά την Κίνα και το ευρωπαϊκό μπλοκ, ο επόμενος μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικών ορυκτών καυσίμων είναι η Ινδία, έχοντας μάλιστα υπερδεκαπλασιάσει την ποσότητα των ορυκτών καυσίμων που εισάγει από τη Ρωσία μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία σε σχέση με προηγουμένως, λογω της μείωσης των τιμών του ρωσικού πετρελαίου.

Τουρκία

Τέλος, η τέταρτη κατά σειρά με τις μεγαλύτερες εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων είναι η Τουρκία που έχει εισάγει από τη Ρωσία κύσιμα αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στους 5,5 πρώτους μήνες του 2023.
Οι άλλες χώρες που πραγματοποιούν εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία, έχουν εισάγει καύσιμα αξίας χαμηλότερης αξιας από τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια έτος.

Οι περικοπές πετρελαίου και οι τιμές του Ural

Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών ορυκτών καυσίμων της Ρωσίας αφορά το αργό πετρέλαιο.
Το πετρέλαιο των Ουραλίων διαπραγματεύεται με έκπτωση 20 δολάρια το βαρέλι έναντι του Brent από τις αρχές του 2023.
Αν και η ψαλίδα των τιμών μεταξύ του ρωσικού πετρελαίου Ural και του Brent μειώθηκε σε 16 δολάρια μετά τις ανακοινώσεις της Ρωσίας ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ανά ημέρα, η τιμή του αργού πετρελαίου των Ουραλίων βρίσκεται μόνο 40 σεντς κάτω από το πλαφόν των 60 δολαρίων που έχουν θέσει σε εφαρμογή G7 και ΕΕ.
Μαζί με τη Ρωσία, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε επίσης ότι θα επεκτείνει την περικοπή της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μέχρι τα τέλη Αυγούστου, με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Abdulazizz Ibn Salman να σχολιάζει την αλληλεγγύη της χώρας προς τη Ρωσία και να λέει ότι θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να στηρίξει την αγορά πετρελαίου.
Στόχος των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου των κρατών μελών του OPEC και του OPEC+ είναι να δοθεί ανοδική ώθηση στις τιμές πετρελαίου, όμως καθώς οι ΗΠΑ αυξάνουν την παραγωγή τους, αντισταθμίζουν τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές.
Στο παρακάτω πληροφοριακό γράφημα, ο Niccolo Conte του Visual Capitalist, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA), δείχνει τις χώρες με τις μεγαλύτερες εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία στο διάστημα από 1/1/23 μέχρι 15/6/23.


Keywords
Τυχαία Θέματα