Πιερία: Ο παράδεισος των εναλλακτικών καλοκαιρινών διακοπών (φωτο+vids)


Από την πεζοπορία στα σπάνιας φυσικής ομορφιάς δασώδη μονοπάτια μέχρι τις θαλάσσιες δραστηριότητες στις ακτές και την περιήγηση στα αρχαιολογικά μνημεία, η Πιερία

αποδεικνύει ότι αποτελεί τον παράδεισο των εναλλακτικών καλοκαιρινών διακοπών για όσους δεν συμβιβάζονται μόνο με το «ήλιος και θάλασσα».

Μέσα σε λίγη ώρα ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί από το βουνό των θεών, τον Όλυμπο,

για πεζοπορία, στην παραλία για θαλάσσια σπορ και κρουαζιέρες και από εκεί σε αρχαιολογικούς χώρους ή σε κάποιο γραφικό ορεινό χωριό.

Η Voria.gr, με τη συνδρομή της αντιπεριφέρειας Πιερίας και της εταιρείας Wise Ram, σας ξεναγεί εικονικά στα δασώδη μονοπάτια του Ολύμπου, στα παράλια, στο ομορφότερο αρχαιολογικό πάρκο της Ελλάδας στο Δίον και στον διατηρητέο οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα.

Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου



Πρώτος -και απαραίτητος- σταθμός το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στο Λιτόχωρο, έδρα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Το κέντρο είναι αφιερωμένο στον φυσικό πλούτο και στην πολύπλευρη μοναδικότητα του Ολύμπου, δίνοντας στον επισκέπτη πληροφορίες, αλλά και μια πρώτη γεύση από αυτά που μπορεί δει και ζήσει από τους πρόποδες του βουνού, ως τις ψηλότερες κορυφές του.

Τα εκθέματα διαρθρώνονται σε επτά θεματικές ενότητες, με πρώτη τη γεωλογική ιστορία του Ολύμπου μέσα από συνοπτικά κείμενα και μία εντυπωσιακή τρισδιάστατη προβολή. Ακολουθεί η ενότητα Όλυμπος, από τους πρόποδες ως τις ψηλότερες κορυφές, η οποία συγκεντρώνει πληροφορίες για τους οικισμούς που αποτελούν τις πύλες εισόδου στο βουνό, για τα μονοπάτια και τις διαδρομές που οδηγούν στις κορυφές, για τις ορατές και μη αλλαγές που υποδεικνύουν τη μετάβαση από τη μία υψομετρική ζώνη στην άλλη.

Η τρίτη ενότητα πραγματεύεται τη φύση και τα τεκμήρια του ανθρώπινου πολιτισμού, σε υψόμετρο από 300 έως 500 μέτρα και επικεντρώνεται στη μεσογειακή βλάστηση, στα ζώα που κινούνται στα χαμηλά υψόμετρα, στα πετρώματα και τη γεωμορφολογία, στο κλίμα, αλλά και στους αρχαιολογικούς χώρους που εντοπίζονται περιμετρικά, στους πρόποδες του Ολύμπου.

Η επόμενη θεματική ενότητα, με τίτλο «στη μέση ορεινή ζώνη», προσεγγίζει το περιβάλλον του βουνού από τα 500 έως τα 1.400 μέτρα, παρέχοντας στοιχεία για τη ζώνη της μαύρης πεύκης, για τα φυτά και τα ζώα που επιλέγουν τα οικοσυστήματά της, για τις πηγές και τα σπήλαια του Ολύμπου, για τα ιστορικά μοναστήρια που χτίστηκαν στις πλαγιές του και ταυτίστηκαν με την ιστορία του.

Η ανάβαση συνεχίζεται στη ζώνη των ψυχρόβιων δασών όπου κυριαρχεί το ρόμπολο. Αντίστοιχες πληροφορίες για τη γεωμορφολογία και τις συνθήκες που επικρατούν, για τα βάραθρα και τα σπήλαια, για τα φυτά και τα ζώα, χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τα μεγάλα υψόμετρα του Ολύμπου, από τα 1.400 έως τα 2.500 μέτρα.

Μεταβαίνοντας στην αλπική ζώνη, η έκθεση πραγματεύεται τις συνθήκες που επικρατούν από τα 2.500 μέτρα και άνω, εστιάζει στα ζώα των μεγάλων υψομέτρων, δίνει έμφαση στο αγριόγιδο, περιγράφει την αλπική βλάστηση και επικεντρώνεται στα αγριολούλουδα που καθιστούν τον Όλυμπο διάσημο για τη χλωρίδα του.

Η ανάβαση καταλήγει στις κορυφές του μύθου, στο ανώτατο επίπεδο του εκθεσιακού χώρου. Η πρώτη επίσημη ανάβαση στον Μύτικα το 1913 και γεγονότα σταθμοί που την ακολούθησαν συνθέτουν το χρονικό της ορειβατικής ιστορίας του Ολύμπου.

Τα ορεινά μονοπάτια



Από τα πυκνά δασώδη μονοπάτια, με τις χαράδρες, τους καταρράκτες και την καταπράσινη ομορφιά έως το αλπικό τοπίο και τις υπέροχες γυμνές κορυφές του, ο Όλυμπος, προσφέρει σε κάθε πεζοπόρο και αναρριχητή ορεινές διαδρομές απίστευτης ομορφιάς. Το Λιτόχωρο αποτελεί την κεντρική πύλη εισόδου στο βουνό, αφού από τις θέσεις «Πριόνια» και «Γκορτσιά» ξεκινούν οι αναβάσεις για τα καταφύγιά του και την κορυφή, τον Μύτικα (2.918μ). Υπάρχουν όμως και άλλες ορεινές διαδρομές, από όλες τις πλευρές του βουνού. Τα κυριότερα μονοπάτια του Ολύμπου είναι καλοδιατηρημένα και τα περισσότερα έχουν σήμανση και κατατοπιστικές πινακίδες.

Οι πιο συνήθεις διαδρομές του Ολύμπου είναι οι παρακάτω, ενώ υπάρχουν αρκετοί ακόμη συνδυασμοί μεταξύ των διαδρομών, τις οποίες μπορούν να ακολουθήσουν, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας τους, απλοί πεζοπόροι (πάντα με τον απαραίτητο εξοπλισμό και τη συνοδεία οδηγού) ή έμπειροι ορειβάτες.

Οι δύο κύριες και πιο συχνές διαδρομές για την ανάβαση στον Όλυμπο ξεκινούν από το Λιτόχωρο και φθάνουν μέχρι τις κορυφές του βουνού. Η πρώτη ακολουθεί το φαράγγι του Ενιπέα. Περνώντας από τα Πριόνια, το καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός καταλήγει στον Μύτικα ή στις γύρω κορυφές. Η δεύτερη διαδρομή ξεκινάει από την Γκορτσιά, περνάει το καταφύγιο Πετρόστρουγγα διασχίζει το οροπέδιο Μουσών και από εκεί στις κορυφές.

Κάποια από τα μονοπάτια έχουν μεγαλύτερο συντελεστή δυσκολίας και απαιτούν… καλή φυσική κατάσταση και ειδικό εξοπλισμό. Σε κάθε περίπτωση μπορεί κανείς να συμμετάσχει στις περιηγήσεις που οργανώνουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και παρέχουν οδηγό. Επίσης, μπορεί να συνδυάσει την επίσκεψή του με διαμονή σε ένα από τα οργανωμένα ορειβατικά καταφύγια.

«Ο Όλυμπος και Εθνικός Δρυμός του Ολύμπου έχει γίνει πλέον γνωστός με μεγάλη επισκεψιμότητα. Τελευταία καταγραφή είχε γίνει το 2012 με 300.000 άτομα. Αυτός ο αριθμός έχει σαφώς ανοδική πορεία κι αν κρίνουμε από την επισκεψιμότητα που υπάρχει στα καταφύγια είναι πολύ μεγαλύτερος, κυρίως για τον κόσμο που ανεβαίνει και θέλει να ψηλότερα, στο οροπέδιο των Μουσών ή στον Μύτικα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερα καταφύγια από το 2.000 μέτρα και πάνω, Σπήλιος Αγαπητός, Πετρόστρουγγα, Κάκαλος και Αποστολίδη. Όλα αυτά τα καταφύγια τα Σαββατοκύριακα είναι σχεδόν γεμάτα», είπε στη Voria.gr o Νεκτάριος Παρμάκης από την Enjoy Travel & Tourism. Ο ίδιος τόνισε πως ο Όλυμπος δεν είναι προορισμός για μία φορά ή για δυο τρεις μέρες. «Μπορείς να έρχεται για πολλά χρόνια και κάθε φορά να επισκέπτεσαι κάτι διαφορετικό, να πηγαίνεις από διαφορετικό μονοπάτι. Το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι μπορείς να ξεκινήσεις το μονοπάτι που ακολουθούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, από το Δίον έως το οροπέδιο των Μουσών, όπου αντιλαμβάνεσαι το μεγαλείο του βουνού», είπε χαρακτηριστικά.

Το αρχαιολογικό πάρκο Δίου




Εξίσου εντυπωσιακός είναι ο περίπατος στο αρχαιολογικό πάρκο του Δίου, το οποίο εκτείνεται σε 1.500 στρέμματα. Εκτός από την περιήγηση σε μία από τις σπουδαιότερες μακεδονικές πόλεις και θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μία μαγευτική διαδρομή μέσα από πυκνή βλάστηση, συναντώντας στη διαδρομή χειμάρρους και λιμνούλες, πραγματικές οάσεις δροσιάς.

Η κατεξοχήν ιερή πόλη των Μακεδόνων και ο ιερός χώρος του Δία στην περιοχή του Ολύμπου. Έφτασε σε μεγάλη ακμή κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, αλλά και στα ρωμαϊκά χρόνια, καθώς ήταν μια από τις πρωιμότερες αποικίες των Ρωμαίων στον μακεδονικό χώρο.

Οι αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές στην περιοχή ξεκίνησαν δειλά, από την εποχή της απελευθέρωσης της Μακεδονίας και συγκεκριμένα τον Μάιο του 1928, από τον τότε πρύτανη του νεοϊδρυθέντος Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γ. Σωτηριάδη, στη θέση Πόρτες στο βόρειο άκρο της πόλης, όπου ανακαλύφθηκε πέτρινη οδός. Τα επόμενα τρία χρόνια, οι ανασκαφές έφερναν στο φως όλο και περισσότερα ευρήματα. Δυστυχώς, από το 1931 κι έπειτα, οι ανασκαφές διακόπηκαν για περίπου 30 χρόνια, για να τις επανεκκινήσει ο καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας Γ. Μπακαλάκης, με βασικό ανασκαφικό στόχο, την έρευνα του οχυρωματικού περιβόλου, αλλά και τη διερεύνηση του νοτίου τομέα του.

Από το 1973, ξεκινά μια νέα περίοδος ανασκαφών, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, κατά τη διάρκεια των οποίων ήρθαν στο φως τα ιερά της Δήμητρας, της Ίσιδας, του Διονύσου και το Ασκληπιείο. Οδοί με καταστήματα, το νεκροταφείο και το τείχος της πόλης, το Ελληνιστικό και Ρωμαϊκό Θέατρο, οι ρωμαϊκές θέρμες (λουτρά) με πλήθος γλυπτών, το Ωδείο, το εντυπωσιακό ψηφιδωτό της «Έπαυλης του Διονύσου» έκτασης περίπου 100 τμ, καθώς και μια Παλαιοχριστιανική Κοιμητηριακή Βασιλική έξω από τα τείχη. Οι περισσότεροι τάφοι, βασιλικοί, μαρτυρούν την ύπαρξη ενός λαμπρού και ακμαίου πολιτισμού. Σήμερα, τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα αποτελούν τοπική αλλά και εθνική κληρονομιά, με παγκόσμια απήχηση, που εκτίθεται στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου και του Αρχαιολογικού Μουσείου του Δίου.

Κρουαζιέρες και θαλάσσια σπορ




Όσοι πάλι δεν μπορούν να αποχωριστούν τη θάλασσα, αλλά δεν θέλουν να περιοριστούν στο κολύμπι και στην ηλιοθεραπεία, μπορούν να κάνουν μία βόλτα με σκάφος ή να επιδοθούν σε θαλάσσια σπορ στις οργανωμένες παραλίες. Από τη σκάλα του Πλαταμώνα υπάρχουν σκάφη που πραγματοποιούν διαδρομές παράλληλες με τα παράλια, ακόμα και κρουαζιέρες μέχρι τη Σκιάθο.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο Χρήστος Μαχούχας, προπονητής και εκπαιδευτής θαλασσίων σπορ και τα τελευταία δύο χρόνια επαγγελματίας στις εκμισθώσεις θαλασσίων μέσων αναψυχής, στην περιοχή υπάρχουν πάρα πολλοί επισκέπτες κυρίως από τα Βαλκάνια, αλλά δεν λείπουν και τουρίστες από Αγγλία, από Γαλλία, από Δανία, από Σουηδία, επίσης από Αμερική, που συνδυάζουν τις διακοπές τους κάνοντας τον κυκλικό τουρισμό, γνωρίζοντας τα Μετέωρα, τον Όλυμπο, τη Θεσσαλονίκη κάνοντας και θρησκευτικό και γαστρονομικό και θαλάσσιο τουρισμό. «Προσφέρουμε πάρα πολλές θαλάσσιες δραστηριότητες, πάρα πολλές υπηρεσίες σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση σε θαλάσσια σπορ, θαλάσσια παιχνίδια ελκούμενα από σκάφος, όπως η θρυλική μπανάνα, ο θαλάσσιος καναπές, το θαλάσσιο αλεξίπτωτο και διάφορα άλλα, κανό, θαλάσσια ποδήλατα. Επίσης έχουμε πάρα πολύ ωραίες κρουαζιέρες, τις περίφημες της Olympus Riviera, όπου οι επισκέπτες έχουν τη ευκαιρία να γνωρίσουν τις ακτές της νότιας Πιερίας. Ξεκινάμε από τον Πλαταμώνα, πάμε μέχρι τους Νέους Πόρους, την παραλία Παντελεήμονα, τη Σκάλα Λιτοχώρου και τη Λεπτοκαρυά και απολαμβάνουμε τον μυθικό Όλυμπο, το φαράγγι του Ενιπέα, το κάστρο του Πλαταμώνα, τον Παλαιό Παντελεήμονα», σημείωσε.

Παλαιός Παντελεήμονας





Χτισμένος σε υψόμετρο 450 μέτρων στις πλαγιές του Ολύμπου, ο διατηρητέος οικισμός του Παλαιού Παντελεήμονα είναι must προορισμός για τους επισκέπτες της Πιερίας. Μόλις έξι χιλιόμετρα από την εθνική οδό και σε μικρή απόσταση από τα παράλια βρίσκεται το γραφικό χωριό με τα πέτρινα σπίτια, τα λιθόκτιστα καλντερίμια και την πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, όπου δεσπόζει η αναπαλαιωμένη εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα.

Αφήνοντας το αυτοκίνητο parking της εισόδου του χωριού, μπορείτε να περπατήσετε στο κεντρικό λιθόκτιστο δρομάκι και στα καλντερίμα, όπου θα βρείτε αρκετά καταστήματα με σουβενίρ, είδη λαϊκής τέχνης, διακοσμητικά, δώρα και κοσμήματα. Επίσης, θα συναντήσετε παραδοσιακές ταβέρνες με τοπικά φαγητά και χαρακτηριστικές γεύσεις της ευρύτερης περιοχής, πικάντικους μεζέδες, ντόπιο κρασί και το παραδοσιακό τσίπουρο από κούμαρα του Ολύμπου. Μπορείτε να πιείτε ελληνικό στη χόβολη και να γευτείτε παραδοσιακά χειροποίητα γλυκά του κουταλιού στα γραφικά καφέ του.

Το πυκνό δάσος από καστανιές, κουμαριές και οξιές, που απλώνεται γύρω από το χωριό, είναι επίσης ιδανικό για πεζοπορίες, διαδρομές με ποδήλατα βουνού και 4×4, αλλά και αλεξίπτωτο πλαγιάς.

voria.gr





Keywords
πιερια, voria, ram, ελλαδα, τεκμηρια, γυμνες, enjoy, travel, θεσσαλονικη, φως, νέα, θεατρο, γαλλια, olympus, πιείτε, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, τεκμηρια αυτοκινητων 2011, τεκμηρια διαβιωσης 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, voria, χειροποιητα, ακμη, αυτοκινητο, γλυκα, δανια, δωρα, εδρα, εθνικη, ζωα, θαλασσα, ομορφια, παιχνιδια, περιοδος, ποδηλατα, πυλη, σουηδια, φυτα, φυσικη, φως, ωρα, olympus, ram, αμερικη, απηχηση, αφιερωμενο, βαλκανια, βρειτε, βρισκεται, φαγητα, γεγονοτα, γευση, γινει, δασος, δυστυχως, διον, δρυμος, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκκλησια, εκπαιδευση, εξι, εποχη, επτα, ερευνα, ερευνες, ερχεται, ζωνη, υπηρεσιες, θαλασσια σπορ, κανο, κλιμα, κοσμηματα, κρασι, λεπτοκαρυα, λιτοχωρο, μεζεδες, μνημεια, μπανανα, μπορεις, μπορειτε, μετεωρα, οδοι, οδος, ολυμπος, παμε, πεζοπορια, περιβαλλον, πιείτε, πορτες, πυλες, συγκεκριμενα, σκαφη, σπηλαια, σπιτια, ταβερνες, ταφοι, το βουνο, τειχη, τρια, τριτη, τσιπουρο, υψομετρο, φυση, φυσικο, φορα, χρηστος, χλωριδα, ψηφιδωτο, ωδειο, ειδη, εμφαση, enjoy, γευσεις, ιδανικο, κειμενα, μια φορα, νεκροταφειο, travel, πηγες, πληροφοριες, size, text, θεσεις, βουνο
Τυχαία Θέματα