Πιέζει ο Κουρουμπλής για τις παραιτήσεις των διοικητών του ΕΣΥ

Προθεσμία ως την ερχόμενη Πέμπτη δίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ για την υποβολή των παραιτήσεών τους.
Έπειτα απο δυο και πλέον μήνες προφορικών επίμονων συστάσεων από…

την Αριστοτέλους για παραίτηση προς τους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές του ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής απέστειλε κι εγγράφως το… αίτημά του, ζητώντας τις παραιτήσεις κι
ευχαριστώντας τους εκ των προτέρων «για τη συνεργασία και την ευγενική ανταπόκριση».

Η εμμονή του υπουργού Υγείας να απομακρυνθούν οι επικεφαλής των δημόσιων νοσοκομείων προσκρούει, ωστόσο, σε έναν μείζονα σκόπελο: το νομικό πλαίσιο της τοποθέτησής τους. Ο νόμος Χ επί υπουργίας Λοβέρδου πρόβλεψε για πρώτη φορά ενα διαφορετικό μοντέλο διοίκηςης στο ΕΣΥ, πέρα απο τις αμιγώς κομματικές τοποθετήσεις, κατά τις βουλές και τις επιθυμίες του καθε υπουργού Υγείας.

Συστάθηκε η Επιτροπή Αξιολόγησης Διοικητών ΕΣΥ με μέλη της τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, τον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ, έναν καθηγητή ή Αναπληρωτή καθηγητή της ΕΣΔΥ ή ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ με συναφές αντικείμενο, έναν Αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Ιδιωτικού τομέα, με αντικείμενο μη συναφές με τις μονάδες υγείας.
Στην Επιτροπή αυτή υπέβαλαν αιτήσεις κατόπιν προσκλήσεως του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, περισσότεροι από 1.500 ενδιαφερόμενοι για τις 83 θέσεις διοικητών και των 97 αναπληρωτών. Η Επιτροπή συνέταξε κατάλογο αξιολόγησης των υποψηφίων και εισηγήθηκε στον υπουργό Υγείας τον διορισμό διοικητών και αναπληρωτών.

Οι αξιωματούχοι του ΕΣΥ υπέγραψαν σύμβαση τριετούς διάρκειας με τον διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) όπου υπάγονταν, αλλά με τον όρο της ετήσιας έκθεσης προόδου. Η συγκεκριμένη διαδικασία πραγματοποιήθηκε μια φορά – οι νυν διοικητές του ΕΣΥ έχουν συμβάσεις μέχρι το 2016. Στο νόμο Λοβέρδου και τις συμβάσεις προβλέπεται ότι η Επιτροπή – και μόνο αυτή- αξιολογεί και μπορεί να εισηγείται στον Υπουργό Υγείας την αυτοδίκαιη διακοπή της θητείας Διοικητή ή Αναπληρωτή Διοικητή με βάση όμως την τεκμηρίωση και την αποδοχή της έκθεσης προόδου, ή και άλλα στοιχεία. Τέτοια στοιχεία αποτέλεσαν πχ οι πλαστοί τίτλοι σπουδών κάποιων διοικητών που τους έθεσαν με συνοπτικές διαδικασίες εκτός ΕΣΥ με απόφαση υπουργού.
Από την αξιολόγηση στην «αναγκαστική παραίτηση»

Ο κ. Κουρουμπλής αμέσως μετά την ορκωμοσία του τον περασμένο Ιανουάριο είχε ζητήσει -και λάβει- έκθεση πεπραγμένων απο όλους τους διοικητές, διαμηνύοντας ότι θα αξιολογηθούν για το έργο τους. Στον ίδιο τόνο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός συμπλήρωνε ότι «το τελευταίο που επιθυμούμε είναι η δημιουργία κομματικού στρατού στα νοσοκομεία» θέλοντας να δείξει ότι ως νεα και δη αριστερή κυβέρνηση θα ενισχύσουν την αξιοκρατία.

Οι κορώνες περί άξιων και αξιών εκστομίζονταν από την ηγεσία μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου – τότε άρχισε η πίεση για «αναγκαστική παραίτηση». Κάποιοι λίγοι διοικητες, μετρημένοι στα δάχτυλα, υπέβαλαν παραίτηση, ωστόσο στο παρασκήνιο άρχισε να εκτυλίσσεται μια άλλη συναλλαγή μεταξύ κάποιων διοικητών και υπουργείου. Όσοι διέθεταν πασοκικές καταβολές δεν δυςκολεύτηκαν να βρουν κώδικα επικοινωνίας με τον υπουργό Υγείας, κ. Κουρουμπλή, επίσης κραταιό στελεχος μέχρι πρότινος του ΠΑΣΟΚ. Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από την Αριστοτέλους ότι θα ξαναμπούν σε επιτελικές θέσεις στο ΕΣΥ εάν «συνεργαστούν» και υποβάλουν παραιτήσεις.

Νέοι διοικητές αλλά με ποια διαδικασία;

Ωστόσο, υπάρχουν και οι διοικητές που, χωρίς να… ξεχνούν την κομματική ταυτότητα που είχαν μαζί τους όταν υπέβαλαν αίτηση στην αρμόδια Επιτροπή, θεωρούν ότι η θητεία τους είναι ενδεικτική του έργου τους και ζητούν να κριθούν με βάση αυτό οπως προβλέπει η σύμβαση τους και ο νόμος Λοβέρδου. Κάποιοι διοικητές έχουν ολοκληρώσει έργα σημαντικά για τα νοσοκομεία, άλλοι ασκούν ανθρωπιστική και κοινωνική πολιτική με τους ανασφάλιστους και τους άπορους χωρίς να περιμένουν όψιμους νόμους για να το πράξουν, πολλοί πέτυχαν μεγάλες εξοικονομήσεις από τις προμήθειες και τις άλλες λειτουργικές δαπάνες.
Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, το τι έκανε ή δεν έκανε κάθε διοικητής θα μπορούσε να το κρίνει η Επιτροπή και φυσικά ο υπουργός κ. Κουρουμπλής που είχε ζητήσει άλλωστε και τα πεπραγμένα τους. Εάν ο υπουργός ήθελε πραγματικά να απομακρύνει τους ανίκανους και τους ανάξιους διοικητές, μπορούσε να το κάνει αξιολογώντας τους. Μάλιστα, θα τους απομάκρυνε και αζημίως κρίνοντας τους ως ακατάλληλους, αφου αυτο ορίζεται και στη σύμβαση. Βέβαια στην περίπτωση αυτή ο υπουργός θα είχε δεμένα και πάλι τα χέρια του, καθώς θα έπρεπε να τους αντικαταστήσει από τη δεξαμενή των επιλαχόντων που έχει επιλέξει η Επιτροπή Αξιολόγησης Διοικητών ΕΣΥ.
Είναι προφανές, όμως, ότι αυτό δεν το θέλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αυτό που φαίνεται πως θέλει είναι να τοποθετήσει πρόσωπα και όχι να αξιολογήσει, να κρίνει, να επιλέξει. Δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν ρεβανσισμό στην επαναλαμβόμενη υπουργική σύσταση για παραίτηση των διοικητών.
Με την προφορική ή γραπτή «αναγκαστική» παραίτηση των διοικητών που ζητεί ο υπουργός Υγείας θεωρεί πως κερδίζει χρόνο, επικαλούμενος ότι δεν μπορεί να ασκήσει την πολιτική υγείας με διοικήσεις νοσοκομείων «ξένες» προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνει ωστόσο ότι αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα των νοσοκομείων, καθώς άνοιξε το κεφάλαιο των διοικήσεων χωρίς να εχει καμία λύση.
Αφήνει μετέωρους τους διοικητές και ζητεί παραιτήσεις όχι μόνο σαν να μην υπάρχει νομικό πλαίσιο και συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά χωρίς κανέναν σχεδιασμό, καμία πρόβλεψη, καμία υπόσχεση έστω, ότι θα φέρει νέο, αριστερό, νομικό πλαίσιο για την επιλογή των διοικητών. Ότι θα απευθύνει πρόσκληση σε νέους ενδιαφερόμενους γνώστες διοίκησης και οικονομικών να στελεχώσουν το δοκιμαζόμενο και υπό κατάρρευση κατά την υπουργική δήλωση ΕΣΥ. Μια έμπρακτη απόδειξη ότι θέλει να πατάξει το πελατειακό κράτος. Και όχι να το ενισχύσει ή να το συνεχίσει – κάτι για το οποίο το έγγραφο τελεσίγραφο προς τους διοικητές δεν αφήνει πάντως πολλές ελπίδες.
Keywords
Τυχαία Θέματα