Πλευρικά μέτωπα για τη Ν.Δ...


Αν η στάση της Νέας Δημοκρατίας από την αρχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ξεκάθαρη, με τον... πρωθυπουργό να έχει μιλήσει «για δύο διαφορετικούς κόσμους», δεν ισχύει το ίδιο με μια σειρά άλλων πολιτικών γρίφων στους οποίους η κυβέρνηση καλείται να βρει απαντήσεις.

Δεν είναι μυστικό όλους τους τελευταίους μήνες, πως η Ν.Δ., ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα, πιέζεται εκ δεξιών της και ειδικά
από το κόμμα του κ. Βελόπουλου. Η Μακεδονία και η Θράκη, γεωγραφικές περιοχές με συνολικά 2,6 εκατ. πληθυσμό, έχουν διακριτά πολιτικά χαρακτηριστικά, που τα τελευταία χρόνια έχουν οξυνθεί ακόμη περισσότερο.
Τα υψηλά ποσοστά, για παράδειγμα, κατά των εμβολιασμών, τα υψηλότερα επίπεδα «ρωσοφιλίας» που υπάρχουν στα βόρεια της χώρας και η πάγια αίσθηση πως η περιοχή «αδικείται» από το «αθηνοκεντρικό κράτος», δημιουργούν ένα κοκτέιλ που μπορεί να καταγραφεί και στην κάλπη.
Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί με διάφορους τρόπους να στεγανοποιήσει τα δεξιά της. Οσον αφορά συγκεκριμένα τη Βόρεια Ελλάδα, το βασικότερο αντίδοτο είναι τα μεγάλα έργα που εκτελούνται ύψους πάνω από 5 δισ. ευρώ. Οπως λένε κυβερνητικές πηγές, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλονίκη –και ευρύτερα η Μακεδονία–, όχι μόνο δεν αδικείται, αλλά λαμβάνει «τη μερίδα του λέοντος» από την πίτα των έργων και στο Μαξίμου θεωρούν πως αυτό θα αποτυπωθεί και στην κάλπη.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να προωθήσει το συγκεκριμένο μήνυμα βρίσκεται διαρκώς τους τελευταίους μήνες στη Βόρεια Ελλάδα, όπως θα κάνει και αύριο επισκεπτόμενος την Κοζάνη. Το Μαξίμου, ωστόσο, αναζητεί και πολιτικά αναχώματα. Η πρόσφατη επανεμφάνιση του Γιώργου Καρατζαφέρη, που περιελάμβανε πυρά κατά του Κυριάκου Βελόπουλου, εντάσσεται σε μια στρατηγική της Ν.Δ. με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα, που φαίνεται πως πλέον συμπεριλαμβάνει και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του πως θα κάνει μάλιστα και κάποιες περιοδείες στη Μακεδονία, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος του. Παράλληλα, οι τρεις υπουργοί που προέρχονται από τον ΛΑΟΣ παραμένουν στην κυβερνητική «βιτρίνα», με ρόλο «που δεν τους είχε δώσει ούτε ο δεξιός Σαμαράς», όπως λένε πολλοί. Την ίδια ώρα σε πανελλαδικό επίπεδο η Ν.Δ. επιχειρεί να κάμψει τις διαρροές από τα δεξιά με αιχμή το μεταναστευτικό, τα ελληνοτουρκικά και ένα σκληρό αμυντικό δόγμα.
Η τακτική άλωσης του ΠΑΣΟΚΤην ώρα που η Ν.Δ. φυλάει τα νώτα της από τα δεξιά, κοιτάει διαρκώς και επίμονα προς το Κέντρο, εκεί όπου, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, «θα κριθούν οι επόμενες εκλογές». Οι τρεις μεταγραφές μέσα σε ένα 24ωρο που έγιναν μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής δείχνουν τη στρατηγική βούληση του Μαξίμου να απευθυνθεί στο κοινό του ΠΑΣΟΚ και να εκφράσει τον κεντρώο χώρο. Ο Σπύρος Καρανικόλας αρχικά και η Ελευθερία Φτακλάκη και ο Απόστολος Σπυρόπουλος ακολούθως αποτελούν κατ’ εξοχήν μεσαία στελέχη, που η μεταπήδησή τους στη Ν.Δ. «σηματοδοτεί το πέρασμα του Μητσοτάκη στη βάση του ΠΑΣΟΚ», όπως λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος.
Η τακτική αυτή μάλιστα θα συνεχιστεί και την εβδομάδα που μας έρχεται, όπου αναμένονται και νέες μεταγραφές στελεχών. Το ερώτημα είναι εάν οι μεταγραφές πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ., που αναπόφευκτα μεγαλώνουν περαιτέρω το χάσμα μεταξύ των δύο κομμάτων, κόβει οριστικά τις όποιες πιθανότητες μεταξύ τους συνεργασίας. Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν πως «δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ενθαρρύνει διαλυτικές τάσεις στο ΠΑΣΟΚ», όπως είχε γίνει παλαιότερα με το Ποτάμι. «Ούτε το ΠΑΣΟΚ είναι Ποτάμι ούτε βρισκόμαστε στην ίδια πολιτική εποχή», αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν το θέμα, αφήνοντας ανοικτά όλα τα σενάρια, όπως είχε κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ερωτηθείς για πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ είχε πει πως «ο χρόνος μπορεί να γιατρέψει πολλά, μπορεί και όχι».
Η στάση πάντως της Ν.Δ. έναντι του ΠΑΣΟΚ έχει υπάρξει από την εκλογή του Ανδρουλάκη έως σήμερα αντιφατική. Αρχικά επιχειρήθηκε μια επίθεση φιλίας που συνοδευόταν από την «απειλή» προς τον ΣΥΡΙΖΑ πως μπορεί να γίνει τρίτο κόμμα. Δύο περίπου μήνες μετά η Ντόρα Μπακογιάννη ξεκίνησε τη «σταυροφορία», δηλώνοντας τότε πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι στο απυρόβλητο. Το σημείο καμπής ωστόσο ήταν αναμφίβολα οι υποκλοπές. Οι σχέσεις των δύο κομμάτων και κυρίως οι προσωπικές σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη έφθασαν στο ναδίρ, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κατηγορεί προσωπικά ως ένοχο τον πρωθυπουργό. Η Ν.Δ. δεν άφησε αναπάντητα τα όσα έλεγε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το βαθύ χάσμα ήταν γεγονός. Με τον χρόνο να περνάει, η Ν.Δ. το τελευταίο διάστημα έριξε σταδιακά τους τόνους, για να φθάσουμε στη σημερινή επιχείρηση «αποψίλωσης», έστω και σε χαμηλότερο επίπεδο, του στελεχιακού δυναμικού.
Τι θα κάνει με τον ενδιάμεσο χώρο;Ενα ακόμη ερώτημα που δεν έχει σαφώς απαντηθεί είναι τι ακριβώς θα κάνει το Μέγαρο Μαξίμου με στελέχη ενός «ενδιάμεσου χώρου», που δεν ανήκουν σε κάποιο κόμμα και κινούνται ελεύθερα στο κεντρώο και φιλελεύθερο φάσμα του πολιτικού συστήματος. Κορυφαίο πρόσωπο αυτής της κατηγορίας αποτελεί αναμφίβολα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, του οποίου οι σχέσεις με την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα έχουν πιάσει πολική θερμοκρασία. Στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε σκληρές και προσωπικές αιχμές, ακόμη και για τον χαρακτήρα του Ευάγγελου Βενιζέλου, λέγοντας πως δεν είναι παντογνώστης, με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απαντάει σηκώνοντας ασπίδα προστασίας στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, και ασκώντας σφοδρή κριτική στον Κυρ. Μητσοτάκη για τη στάση του στο θέμα των υποκλοπών.
Λίγες μέρες αργότερα ο κ. Οικονόμου ερωτηθείς για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ χαμήλωσε τους τόνους, θυμίζοντας πως ο κ. Βενιζέλος υπήρξε κορυφαίο πρόσωπο του αγώνα κατά του λαϊκισμού. Οσο πάντως η σχέση των δύο φαίνεται να έχει ραγίσει χωρίς επιστροφή, δεν ισχύει το ίδιο και για άλλα στελέχη του «χώρου» αυτού, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Γιάννης Μανιάτης. Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται σαφώς πως θέλει να έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τέτοια πρόσωπα. Η φράση του άλλωστε πως ακόμη και αν η Ν.Δ. είναι αυτοδύναμη στις επόμενες εκλογές η κυβέρνηση δεν θα είναι μονοκομματική, δείχνει τις προθέσεις του, οι οποίες, πολλοί λένε πως ίσως δεν περιμένουν να φανούν στην επόμενη κυβέρνηση, αλλά μπορεί να επιστρατευθούν ανάμεσα στις δύο εκλογές...
Σταύρος Παπαντωνίου
Η Καθημερινή
Keywords
Τυχαία Θέματα