Πλοκάμια του QatarGate και στο Ηνωμένο Βασίλειο...


Πληρωμένες επισκέψεις και πανάκριβα ταξίδια Βρετανών βουλευτών και πολιτικών στο Κατάρ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Εμιράτου για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022 και της παραβίασης ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων τίθενται στο επίκεντρο ερευνών, σε μία νέα παράμετρο του σκανδάλου διαφθοράς που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στους κόλπους του Ευρωκοινοβουλίου...


Ρεπορτάζ του Politico αναφέρει ότι σε
ομιλίες τους στη βρετανική βουλή, πολιτικοί του Ηνωμένου Βασιλείου εκθείαζαν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ντόχα, παρά τις ανησυχίες που εξέφραζαν σχετικές οργανώσεις για τις φρικτές συνθήκες εργασίας στο Κατάρ και τους θανάτους χιλιάδων εργατών σε οικοδομές, που ήταν μετανάστες από τη Νότια Ασία.
Λεπτομέρεια, οι «χειροκροτητές» πολιτικοί είχαν επισκεφθεί το Κατάρ, σε ταξίδια αξίας πολλών χιλιάδων λιρών, με τα έξοδα φυσικά πληρωμένα, αποκαλύπτοντας μία διεύρυνση της δράσης του λόμπι του Κατάρ σε δυτικούς πολιτικούς, κατά την προετοιμασία του περσινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς και μια άγνωστη προηγουμένως σχέση με το Λονδίνο, ενός οργανισμού που τώρα εμπλέκεται στο γνωστό σκάνδαλο διαστάσεων Qatargate, που απασχολεί τις Βρυξέλλες εδώ και πέντε μήνες. Κατά πως φαίνεται, Βρετανοί πολιτικοί συμμετείχαν σε πολλές αντιπροσωπείες που φιλοξενήθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ (NHRC), που τώρα βρίσκεται υπό έλεγχο ως ένας από τους κύριους παράγοντες - πρωταγωνιστές της υπόθεσης.

Ο άνθρωπος που ηγήθηκε του NHRC για πάνω από μια δεκαετία μέχρι το 2021, ο Ali Bin Samikh Al Marri, περιγράφεται σε ένταλμα σύλληψης από τη βελγική ποινική έρευνα ως ο «ελεγκτής» ενός δικτύου δωροδοκίας ευρωβουλευτών που διαχειριζόταν ο φερόμενος ως αρχηγός του, ο πρώην ευρωβουλευτής Πιέρ Αντόνιο Πάντζερι, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος σε κατ' οίκον περιορισμό, αφού παραδέχτηκε τη συμμετοχή του, στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας για το εάν το Κατάρ επηρέασε παράνομα το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Δύο πολιτικοί - ο Φιλελεύθερος Δημοκρατικός Κουρμπάν Χουσεΐν και η Πόλα Ουντίν - ταξίδεψαν στο Κατάρ τον Οκτώβριο του 2022 σε ένα ταξίδι που πλήρωσε το NHRC. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Χουσεΐν συμμετείχε σε συνέντευξη Τύπου στην οποία απέτισε φόρο τιμής στην πρόοοδ της κυβέρνησης του Κατάρ στα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με φωτογραφίες και έκθεση που δημοσιεύτηκε από το NHRC.
Επιστρέφοντας στο Λονδίνο, ο Χουσεΐν σημείωσε σε μια συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων ότι οι ξένοι εργαζόμενοι στο Κατάρ είχαν «φωτισμό, θέρμανση και μαγειρεμένο φαγητό τρεις φορές την ημέρα». Είπε ακόμη ότι «η ομάδα των επισκεπτών συμφώνησε ομόφωνα ότι το Κατάρ έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις του». Περιέγραψε επίσης ως «ενθαρρυντικό» το γεγονός ότι το Κατάρ είχε υπογράψει «μνημόνιο κατανόησης» με την Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα - μια αναφορά σε μια μυστική συμφωνία συνεργασίας που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα από το Politico, η οποία είχε υπογραφεί το 2018 από το NHRC και τον Παντζέρι, αλλά το Ευρωκοινοβούλιο αποστασιοποιήθηκε από το έγγραφο, όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, επιμένοντας ότι δεν ήταν ποτέ επίσημη συμφωνία.
Έχοντας συμμετάσχει στο ίδιο ταξίδι με τον Χουσεΐν, η Ουντίν έκανε θετικά σχόλια στη Βουλή των Λόρδων για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 από το Κατάρ, τονίζοντας «την αποτελεσματική διαχείριση των οπαδών τους», χωρίς να κάνει καμία άμεση αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Και οι δύο πολιτικοί δήλωσαν τα ταξίδια, σύμφωνα με τους κανόνες της Βουλής των Λόρδων, αλλά δεν ήταν υποχρεωμένοι να αποκαλύψουν την αξία τους. Παρόμοιες επισκέψεις που έγιναν από βουλευτές εκτιμήθηκαν σε αξία πάνω από 3.000 λίρες η καθεμία.
Σε ένα ξεχωριστό ταξίδι το 2020, που πληρώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, το NHRC άσκησε επίσης πιέσεις σε μια ομάδα Βρετανών βουλευτών - αρκετοί από τους οποίους συνέχισαν να επαινούν τις προσπάθειες του Κατάρ να βελτιώσει τις συνθήκες για τους εργαζόμενους σε μια κοινοβουλευτική συζήτηση.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Άλιστερ Καρμάικλ, εκπρόσωπος εσωτερικών υποθέσεων και δικαιοσύνης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, ενώ συμμετείχαν οι συντηρητικοί βουλευτές Αλούν Κέιρνς, Άνταμ Χόλογουέι και Τζάκι Ντόιλ - Πράις, καθώς και ο βουλευτής των Εργατικών Τζάστιν Μάντερς. Οι φωτογραφίες της επίσκεψης δείχνουν ότι συνάντησαν τον Al Marri, ο οποίος έφυγε από το NHRC όταν διορίστηκε υπουργός Εργασίας του Κατάρ, το 2021.
Ο Καρμάικλ δήλωσε αργότερα στο βρετανικό κοινοβούλιο, αναφερόμενος σε προηγούμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ: «Δεν υπήρχε ποτέ καμία δικαιολογία για αυτές τις παραβιάσεις, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεδομένου ότι από τότε που το φως της δημοσιότητας έπεσε πάνω τους»... η στέγαση και η υγειονομική περίθαλψη των εργαζομένων έχουν «βελτιωθεί σημαντικά».
Ο Χόλογουεϊ είπε ότι ήταν «πραγματικά ενδιαφέρον» να δούμε πώς «οι Καταριανοί έχουν πατάξει τους αδίστακτους εργοδότες», ενώ η Ντόιλ - Πράις ότι όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της καταπίεσης «πρέπει να είμαστε λίγο λιγότερο άγιοι - χρειάζεται πολύς καιρός για να προωθήσουμε την πολιτισμική αλλαγή».
Το Politico βρήκε επίσης στοιχεία για προηγούμενες επισκέψεις κατά τις οποίες Βρετανοί βουλευτές συναντήθηκαν με το NHRC, το 2017 και το 2018.
Όλοι οι βουλευτές και οι πολιτικοί που κατονομάζονται σε αυτήν την ιστορία κλήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν, ωστόσο όλοι τους αρνήθηκαν. Άλλωστε, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποιος από αυτούς παραβίασε τους κοινοβουλευτικούς κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Έκκληση για «επείγουσα» μεταρρύθμιση
Το λόμπινγκ των βρετανών βουλευτών από ξένες δυνάμεις έχει βρεθεί στο προσκήνιο, αφού το Politico και άλλα έντυπα έφεραν στο φως πέρυσι μια σειρά από τέτοιες περιπτώσεις, αποκαλύπτοντας τα ρυθμιστικά κενά σε αυτόν τον τομέα.
Η Επιτροπή Προτύπων της Βουλής των Κοινοτήτων πρότεινε έκτοτε την απαγόρευση στις ξένες κυβερνήσεις να διαχειρίζονται παγκομματικές κοινοβουλευτικές ομάδες (APPG), αλλά απέφυγε να προτείνει αυστηρότερους περιορισμούς στις δωρεές με τη μορφή φιλοξενίας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα μη δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές που απαγορεύουν στους ευρωβουλευτές να πραγματοποιούν επίσημα ταξίδια στο Κατάρ και το Μαρόκο, όσο συνεχίζεται η έρευνα για τα δύο σκάνδαλα διαφθοράς. Οι ευρωβουλευτές καλούνται πλέον να ζητούν άδεια από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου πριν καλέσουν διπλωμάτες από αυτές τις δύο χώρες στις εγκαταστάσεις στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο.
Ο Ντάνιελ Μπρους, διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Διαφάνειας του Ηνωμένου Βασιλείου, ζήτησε «επειγόντως αυστηροποίηση» των κανόνων αναφορικά με το ποιοι μπορούν να πληρώνουν ταξίδια στο εξωτερικό και δήλωσε: «Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα του γιατί οι βουλευτές και οι Λόρδοι δεν πρέπει να επιτρέπεται να δέχονται ταξίδια με όλα τα έξοδα πληρωμένα από ξένες κυβερνήσεις και οργανισμούς. Είναι πολύ εύκολο για τα καταπιεστικά κράτη να χρησιμοποιούν βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου για να ξεπλύνουν τη φήμη τους».
Keywords
Τυχαία Θέματα