Ποια ονόματα «κάηκαν»: Οι 18+1 υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Τη Δευτέρα καταθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση το νέο εκλογικό νόμο με τον οποίο θα καταργήσει την απλή αναλογική που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εντός της εβδομάδας αναμένεται και η ανακοίνωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη του ονόματος που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως όλα δείχνουν, η ανακοίνωση του ονόματος του επόμενου Προέδρου δεν αποκλείεται να είναι πολύ πιο κοντά...
από τον αρχικό χρόνο
που υπολόγιζε το Μέγαρο Μαξίμου. Υπό το πρίσμα αυτό, επισπεύδεται κατά πολύ ο χρόνος που, όπως εκτιμά η αντιπολίτευση, μπορεί να είναι μέσα στην εβδομάδα.

Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αλλάξει τη συζήτηση που η επικαιρότητα θέλει να βρίσκεται στην ένταση με την Τουρκία και τα εθνικά θέματα, αφού ο πρώτος κύκλος έκλεισε με τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, ενώ συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος για την πλήρη ακύρωση του μνημονίου του Ερντογάν με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Έτσι, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η συζήτηση που θα ανοίξει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα «στριμώξει» πολύ τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και τούτο γιατί θα είναι δύσκολο να μη δεχτούν το όνομα που θα προτείνει ο κ. Μητσοτάκης, στην περίπτωση που δεν θα είναι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Η συγκεκριμένη φράση την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μιλώντας με δημοσιογράφους, ότι, δηλαδή, «δύσκολα θα αρνηθούν τα κόμματα την πρόταση που θα κάνουμε», έχει βάλει σε επιφυλακή και τον Αλέξη Τσίπρα, τη Φώφη Γεννηματά, αλλά και τους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων, ο καθένας από τους οποίους, για δικούς του λόγους, θα προτείνει πρόσωπο δικής του επιλογής, επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσει τον... χρησμό του πρωθυπουργού.

Ο... χρησμός του πρωθυπουργού
Βάσει των λεγομένων του πρωθυπουργού, ορισμένα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. θεωρούν ότι, ο χρησμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν κινηθεί με γνώμονα την υπόθεση ότι το πρόσωπο θα είναι άνδρας, δεν αποκλείεται να προτείνει για το ύπατο αξίωμα της Πολιτείας – εφόσον δεν προτείνει τον κ. Παυλόπουλο – έναν άλλο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου: Πρόκειται για τον ακαδημαϊκό, Νίκο Αλιβιζάτο.

Η πρόταση αυτή, σίγουρα δεν προσκρούει σε εμπόδια από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αφού προέρχεται από την Κεντροαριστερά, ενώ δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα από τη ΝΔ, γιατί ήδη ο κ. Αλιβιζάτος έχει τοποθετηθεί από την κυβέρνηση στη διοίκηση του κράτους ως υπεύθυνος για τον έλεγχο των φαινομένων αστυνομικής βίας (σ.σ. ο ίδιος πρόσφατα είχε στείλει επιστολή διαφωνίας προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, απειλώντας με παραίτηση στον απόηχο της υπόθεσης της αστυνομικής επιχείρησης στο Κουκάκι).

Την ίδια στιγμή, κατά ορισμένους, μια τέτοια υποψηφιότητα φαίνεται να μην αντιμετωπίζει εμπόδια ούτε και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γνωστό ότι κατά το παρελθόν, ο κ. Αλιβιζάτος είχε αναφερθεί στον Αλέξη Τσίπρα με θετικά λόγια.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται τίποτα, καθώς ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τους πολιτικούς αρχηγούς που συνάντησε την Παρασκευή στο γραφείο του στη Βουλή, δεν άφησε κανένα περιθώριο, ώστε να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα ως προς το πρόσωπο. Γι’ αυτό τον λόγο όλες οι πλευρές έλεγαν ή συμφώνησαν να πούνε μετά τις συναντήσεις ότι δεν έγινε η παραμικρή συζήτηση περί του θέματος, πλην του εκλογικού νόμου και της πορείας των εθνικών θεμάτων.

«Μικραίνει» ο θεσμός με την ονοματολογία

Eίναι ευθύνη του πρωθυπουργού να σταματήσει την ονοματολογία, που έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό, γιατί αλλιώς κινδυνεύει η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας να υποστεί πλήγμα ως προς τη θεσμικότητα του ρόλου του αρχηγού του Κράτους. Υπό αυτή την έννοια, είναι ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην ευτελιστεί ο θεσμός και να ανακοινώσει τις αποφάσεις του, ώστε να διακόψει την ονοματολογία, από την οποία εδώ και αρκετό καιρό καθημερινά «βομβαρδίζεται» ο Έλληνας πολίτης.

Την αναγκαιότητα αυτή φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει στο Μέγαρο Μαξίμου και γι’ αυτό το λόγο φαίνεται ότι επισπεύδουν την ανακοίνωση του ονόματος που θα προτείνει η κυβερνητική παράταξη.

Ο μεγάλος κατάλογος των υποψηφίων προέδρων

Μέχρι στιγμής, ο κατάλογος των ονομάτων που έχουν ακουστεί είναι μεγάλος. Ξεκίνησε με το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου και στη συνέχεια εμπλουτίστηκε και με άλλες πιθανές υποψηφιότητες με ονόματα όπως της κ. Αρβελέρ, που έπεσε στο τραπέζι αλλά και των κ.κ. Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Βαγγέλη Βενιζέλου, Σταύρου Δήμα, του κ. Δρακόπουλου από το ίδρυμα Στ. Νιάρχος, καθώς και της κ. Μαρίας Δαμανάκη, κ. Μαριέττας Γιαννάκου, της Προέδρου του ΣτΕ κ. Κατερίνας Σακελαροπούλου, της καθηγήτριας ιστορικού του Πανεπιστημίου Μαρίας Ευθυμίου.

Επίσης, έχει ακουστεί και το όνομα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένου, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν θα είχε αντίρρηση σε κανέναν από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου. Στην πλούσια ονοματολογία προστέθηκε και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, καθώς και του πρώην υπουργού, Τάσου Γιαννίτση.

Η έκπληξη για τον Προκόπη Παυλόπουλο
Φυσικά, εκτός του μεγάλου καταλόγου δεν βρίσκ
εται ούτε ο σημερινός Πρόεδρος, Προκόπης Παυλόπουλος, τον οποίο μερίδα βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης θα τον ήθελε να παραμείνει στην ίδια θέση, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πάγια πρόταση.

Πρόκειται για μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και όχι από την ηγεσία της, που σημαίνει πως κανείς δεν ξέρει ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις για το διαχρονικό της στέλεχος, αφού κανείς δεν αποκλείει την έκπληξη.

Το πιθανότερο, πάντως, μέχρι στιγμής, είναι ότι, εφόσον ο πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του τις επόμενες ημέρες, τότε το όνομα που θα προτείνει, δεν αποκλείεται να προέρχεται από τον κεντροαριστερό χώρο. Και τούτο γιατί θα είναι «δύσκολο για την αντιπολίτευση να πει όχι», όπως ο ίδιος σημείωσε με έμφαση, γεγονός που σημαίνει ότι το πρόσωπο που θα προτείνει δεν θα προέρχεται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς.
Keywords
Τυχαία Θέματα