Ποιο το μέλλον των MMΕ;...

Όταν τελειώσει η πανδημία, τι μπορεί να γίνει με τα media;

Η προηγούμενη κυβέρνηση, άφησε μια...

σειρά από εργαλεία χρηματοδότησης:

1. Ο νόμος 4487/2017 επιτρέπει τη χρηματοδότηση σειρών και ταινιών κατά 35%. Ο νόμος εφαρμόστηκε και έφερε εργασία σε εκατοντάδες ειδικότητες στον τομέα της παραγωγής και μια σειρά από εξαιρετικές σειρές. Η σημερινή κυβέρνηση έχει διευρύνει τον ΚΑΔ της χρηματοδότησης με κάθε είδους εκπομπές σε τηλεόραση και ραδιόφωνο. Προκαλεί απορία το γεγονός πως δεν αξιοποιήθηκε η σχετική διάταξη κρατικής ενίσχυσης που θέσπισε αυτή η κυβέρνηση
2. Η
χρηματοδότηση του Τύπου εκκρεμεί επικίνδυνα. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εγκρίνει 6 εκατ. ευρώ για τον εθνικό Τύπο για ένα χρόνο και άλλα 16 εκατ ευρώ για τον περιφερειακό Τύπο. Το ποσό για τις πανελλαδικής εμβέλειας εφημερίδας ανέβηκε από τη νέα κυβέρνησση στα 7,5 εκατ. ευρώ, η οποία όμως ενσωμάτωσε στην απόφαση χρηματοδότησης, εφημερίδες που στηρίζουν ανοικτά το ρατσισμό, με αποτέλεσμα τον περασμένο Δεκέμβριο να ακυρώσουν τις έτοιμες αποφάσεις χρηματοδότησης του Τύπου! Οι εφημερίδες πλέοεν βρίσκονται στην άκρη του γκρεμού.
3. Ο ειδικός φόρος τηλεόρασης για το σύνολο των καναλιών βρίσκεται στο 5%, και οι “επιστροφές” επισήμως στο 4,5%. Η κατάργησή του πρώτου και ο έλεγχος επί των “υπηρεσιών” των media shops θα ανακουφήσει τα media
4. Τα media που ασκούν δραστηριότητες streaming στην Ελλάδα ΔΕΝ πληρώνουν φόρους. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πολυεθνικές εταιρείες της επικοινωνίας που δραστηριοποιούνται στο Internet. Η υπόχρεωση πληρωμής φόρων και απόδοσης πνευματικών δικαιωμάτων, θα ανακούφισε το δημόσιο και τους δημιουργούς, εκδότες και δημοσιογράφους.
5. Ο ειδικός φόρος συνδρομητικής τηλεόρασης (10%) και ο ειδικός φόρος Internet επιβαρύνουν τους τηλεπικοινωνιακους οργανισμούς και συνεπώς, τα τιμολόγια που πληρώνουν τα νοικοκυριά. Είναι φόροι που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η μείωση τους θα κάνει το Internet πιο φθηνό, κάτι που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

mediagr.org
Keywords
Τυχαία Θέματα