Ποιος «άνοιξε» στον... «Μανώλη»;

Με «άνωθεν εντολή» βρέθηκε ο Χριστόδουλος Ξηρός το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς από την Ε’ στην Α’ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατούνται τα φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.
«Καμιά πόρτα στις πτέρυγες και τα κελιά των φυλακών δεν ανοίγει μόνη της, δίχως την εντολή ανωτέρου», υποστηρίζουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών, που είδαν δέκα συναδέλφους τους, οι οποίοι είχαν βάρδια εκείνο το μοιραίο βράδυ, να τίθενται
σε διαθεσιμότητα και να καταλήγουν απολογούμενοι για την εξαφάνιση του.......
«Μανώλη» της 17Ν.
«Πριν ολοκληρωθεί η προανακριτική έρευνα αποφεύγουμε να κάνουμε οποιαδήποτε αναφορά σχετικά με το τι συνέβη το επίμαχο βράδυ. Δηλώνουμε όμως κατηγορηματικά ότι οι δέκα συνάδελφοί μας, εις βάρος των οποίων έχει διαταχθεί ΕΔΕ, δεν φέρουν τις ευθύνες που τους καταλογίζονται. Παρατυπίες υπήρξαν, μα όχι στον βαθμό που τους αποδίδονται», ανέφερε στο «Ποντίκι» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σπύρος Καρακίτσος.
Δέκα ημέρες μετά την εξαφάνιση του Ξηρού και την «αναζωπύρωση» της κόντρας μεταξύ των διωκτικών και δικαστικών αρχών για τον καταμερισμό των ευθυνών, πολλά ερωτήματα, σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δραπέτευσε ο διαβόητος κακοποιός, παραμένουν αδιευκρίνιστα. Με κυριότερο τη φερόμενη σχέση του «Μανώλη» με τα φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς. Άποψη που με τόσο πάθος υποστηρίζουν κύκλοι της Αντιτρομοκρατικής και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Δύο χρόνια χωρίς «πάρε - δώσε»
Ο Ξηρός μεταφέρθηκε στις ανδρικές φυλακές του Κορυδαλλού από τις γυναικείες, όπου κρατούνται τα μέλη της 17 Νοέμβρη, στα μέσα του 2011, αφού προηγουμένως είχε επιχειρήσει να κάψει το κελί του βάζοντας φωτιά σε σεντόνια, διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησης.
«Από τη στιγμή που η μεταφορά του Ξηρού έγινε για λόγους υγείας, όπως αποφάνθηκε το Συμβούλιο των Φυλακών, θα μπορούσε να πάει σε όποια πτέρυγα ήθελε. Ακόμα και στην Α’, μαζί με τα υπόλοιπα καταδικασμένα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς. Αν λοιπόν είχε από τότε σκοπό να συνεργαστεί μαζί τους, γιατί περίμενε δύο χρόνια για να το κάνει;» είναι ένα από τα ερωτήματα που θέτουν άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις μέσα στο μεγαλύτερο σωφρονιστικό ίδρυμα της χώρας.

Η παρ’ ολίγον εξέγερση
Όσον αφορά την περιβόητη νύχτα του... πρωτοχρονιάτικου πάρτι των Πυρήνων με τον Ξηρό, οι σωφρονιστικοί επιμένουν πως κανένας συνάδελφός τους δεν ενήργησε παράτυπα και περιμένουν την ολοκλήρωση της ΕΔΕ, προκειμένου, όπως λένε, «να προχωρήσουν σε αποκαλύψεις».
Τονίζουν δε πως, εξαιτίας της άρνησης των Πυρήνων να επιστρέψουν στα κελιά τους μετά το σιωπητήριο, λογομαχώντας με τους φύλακες, υπήρξε η σκέψη να ζητηθεί η επέμβαση των ΜΑΤ για την αποκατάσταση της τάξης, εφόσον οι κρατούμενοι συνέχιζαν τις προκλήσεις.
Μπροστά όμως στον κίνδυνο επέκτασης της έντασης και στις υπόλοιπες πτέρυγες των φυλακών, που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο «λόγω της ημέρας», αποφασίστηκε η «επιεικής αντιμετώπιση του περιστατικού».

Η ΕΛ.ΑΣ. γνώριζε για την άδεια
Στη σκληρή κριτική του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Αντιτρομοκρατικής σχετικά με την «ελαφρά την καρδία χορήγηση άδειας σ’ έναν επικίνδυνο τρομοκράτη», οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι υποστηρίζουν πως οι διωκτικές αρχές είχαν ζητήσει εγγράφως και είχαν λάβει λεπτομερή απαντητική επιστολή σχετικά τόσο για τις ημέρες της άδειας όσο και για τον τόπο διαμονής του Χριστόδουλου Ξηρού.
Πρόκειται για μια διαδικασία που, σύμφωνα με πηγές των δικαστικών φυλακών, ακολουθείται σε κάθε άδεια που χορηγείται σε βαρυποινίτη κατόπιν προγενέστερου αιτήματος της ΕΛ.ΑΣ. προς το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες διαβιβάστηκε από την Ασφάλεια Αττικής και τις συναρμόδιες υπηρεσίες στο υπουργείο Δικαιοσύνης και μέσω αυτού στη διεύθυνση των Φυλακών Κορυδαλλού εμπιστευτικό έγγραφο με το οποίο η ΕΛ.ΑΣ. ζητούσε να ενημερωθεί για όλες τις προβλεπόμενες άδειες κρατουμένων «υψίστης σημασίας» εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Το πρωί της 1ης Ιανουαρίου η διεύθυνση των Φυλακών Κορυδαλλού έστειλε απαντητικό έγγραφο με το οποίο ενημέρωνε την Ασφάλεια, την Αντιτρομοκρατικη, το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και τα αρμόδια υπουργεία για την άδεια του Χριστόδουλου Ξηρού, το συγγενικό του πρόσωπο το οποίο τον παρέλαβε κατά την έξοδό του από τη φυλακή και τον δηλωθέντα τόπο διαμονής κατά τις ημέρες της προβλεπόμενης άδειας (σ.σ.: Καλλικράτεια Χαλκιδικής), ζητώντας από την αστυνομία να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σχετικά με τον κρατούμενο.
Προφανώς και οι μόλις δύο αστυνομικοί οι οποίοι στελεχώνουν το Α.Τ. Καλλικράτειας δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για την εξαφάνιση του Ξηρού «κάτω από τη μύτη» των… λαγωνικών της αντιτρομοκρατικής και των «κοριών» της ΕΥΠ.

Γιάφκες και τεκέδες
Οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές της χώρας και οι σχέσεις των φυλακισμένων με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους έρχεται κάθε φορά στην επικαιρότητα αμέσως μετά από μια θεαματική απόδραση, μια χορήγηση άδειας «χωρίς επιστροφή» σε βαρυποινίτη κρατούμενο, μια εξέγερση που καταλήγει σε έφοδο των ΜΑΤ ή στην αποκάλυψη κελιών που θυμίζουν «γιάφκες» και «τεκέδες».
Σε όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις τα «πυρά» της κριτικής από τους πολιτικούς, την κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ συγκεντρώνουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι είτε «τα παίρνουν» είτε κάνουν τα «στραβά μάτια» φοβούμενοι για τις ζωές τις δικές τους και των συγγενικών τους προσώπων.

Αραβαντινός: «Χειρότερα από το Μεξικό»
«Οι ελληνικές φυλακές έχουν ξεπεράσει προ πολλού το Μεξικό. Πείτε μου εσείς τι έχει συμβεί στο Μεξικό, που να μην έχει συμβεί σε μια ελληνική φυλακή», ήταν η απάντηση του Αντώνη Αραβαντινού στο σχετικό ερώτημα.
Ο βετεράνος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει επικριθεί για πάρα πολλά, είναι ιδιαίτερα σαφής: «Θέλετε να μιλήσουμε για αποδράσεις, ναρκωτικά, κρατουμένους οι οποίοι στοιβάζονται δέκα - δέκα σαν τα πρόβατα σε κελιά των δύο και τριών ατόμων και τρέμουμε το ενδεχόμενο πυρκαγιάς, γιατί τότε θα καούν όλοι, κι εμείς μαζί;».
Οι σωφρονιστικοί δεν αρνούνται τη διαφθορά στον κλάδο τους. Παραδέχονται πως μεταξύ τους υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι «τα παίρνουν», όχι επειδή δεν τους καλύπτει ο μισθός (σ.σ.: μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου αμείβονται κατά μέσον όρο με 800-900 ευρώ, ενώ τους οφείλονται νυχτερινά και αργίες από τις αρχές του 2012), αλλά διότι έτσι έχουν μάθει να κάνουν. «Ο αριθμός των επίορκων, όμως, αντιστοιχεί στο ένα δέκατο αυτών που η πολιτική ηγεσία και ο κόσμος νομίζουν πως υπάρχει στον κλάδο μας».

Η κλήση τους... προωθείται
«Το ευκολότερο πράγμα στις ελληνικές φυλακές είναι να έχεις κινητό και να διακινείς ναρκωτικά», υποστηρίζουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
«Είτε τους τα πετούν απ’ έξω την ώρα του προαυλισμού είτε περνούν με το φαγητό και τα ρούχα που τους φέρνουν συγγενείς τους κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου είτε τα μεταφέρουν διεφθαρμένοι υπάλληλοι, η ουσία είναι ότι κινητό και ναρκωτικά στις φυλακές βρίσκει όποιος έχει ανάγκη και όποιος διαθέτει το χρήμα για να τα πληρώσει. Αυτή τη στιγμή στον Κορυδαλλό λειτουργούν περισσότερα από 600 κινητά», λέει άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις.
«Δεν γίνονται έλεγχοι από τους φύλακες;» είναι το επόμενο εύλογο ερώτημα που θέσαμε στους σωφρονιστικούς. «Στις Φυλακές Κορυδαλλού αυτή τη στιγμή κρατούνται 2.150 άτομα, όταν η προβλεπόμενη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων – που σημειωτέον κατασκευάστηκαν την περίοδο της χούντας – είναι μάξιμουμ 900 κρατούμενοι. Σε αυτούς περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες εγκλείστων. Από αυτόν που κρατείται για φορολογικές παραβάσεις έως τον τρομοκράτη και τον βαρυποινίτη σεσημασμένο κακοποιό.
Αντίστοιχα, ο αριθμός των σωφρονιστικών υπαλλήλων – αυτών οι οποίοι έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους κρατούμενους και όχι των εξωτερικών σκοπών – δεν ξεπερνά τους 88 αντί για 180 που προβλέπει το οργανόγραμμα της φυλακής, καταμερισμένους σε τέσσερις βάρδιες. Δηλαδή ένας σωφρονιστικός αντιστοιχεί σε 300 κρατουμένους, με μόνα όπλα τη σφυρίχτρα και τον ασύρματο.
«Υπάρχει συνάδελφος που έχει να πάρει ρεπό 50 ημέρες. Όσο για τον τελευταίο υπάλληλο που τόλμησε να μπει μέσα όταν η φυλακή ήταν ‘‘ανοιχτή’’ (σ.σ.: ώρες προαυλισμού) για να χωρίσει δύο ομάδες αλλοδαπών που συγκρούονταν, βρέθηκε μαχαιρωμένος στην πλάτη από λάμα και υπόλογος από το υπουργείο Δικαιοσύνης, επειδή δεν έλαβε τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας», υποστηρίζει στο «Ποντίκι» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας Σπύρος Καρακίτσος.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, την 1.1.2013 οι έγκλειστοι πανελλαδικά στα 34 σωφρονιστικά καταστήματα ανέρχονταν σε 12.912, όταν η προβλεπόμενη χωρητικότητα είναι 9.400. Από αυτούς οι 7.875 ήταν αλλοδαποί. Την ίδια ώρα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων φθάνουν τους 2.000, από τους οποίους οι 1.450 είναι φύλακες.
Στο Βέλγιο, που έχει πάνω κάτω τους ίδιους κρατούμενους με την Ελλάδα (9.382), οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι 7.055.
Το αμέσως χειρότερο ποσοστό κρατουμένων - σωφρονιστικών μετά τη χώρα μας στην Ευρώπη κατέχει η Ιταλία, όπου σε 50.000 έγκλειστους αντιστοιχούν 37.000 φύλακες.
Εν αναμονή της εξαγγελθείσας δημιουργίας του... ελληνικού Αλκατράζ στις Φυλακές Δομοκού, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αναμένουν εντός του Φεβρουαρίου να υλοποιηθεί η πρόσληψη των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας, οι οποίοι μέσω του μέτρου της κινητικότητας εντάχθηκαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Οι αντάρτες πόλης μολύνθηκαν από τον ιό της φυλακής»

Ο χαρακτηρισμός του τίτλου αποδίδεται από διάφορους στα φερόμενα ως μέλη της πρώτης γενιάς των Πυρήνων της Φωτιάς, που κρατούνται στην Α’ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού και, σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική, είχαν καθοριστική συμβολή στην απόφαση του Χριστόδουλου Ξηρού να εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια της προσωρινής του άδειας.
Σύμφωνα με τους «μαΐστορες» της ΕΛ.ΑΣ., τα «πάρε - δώσε» μελών της πρώτης γενιάς της ΣΠΦ με τον βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστό, κατά την παραμονή τού τελευταίου στις Φυλακές Κορυδαλλού, έδωσε την ευχέρεια στον Βλαστό να στρατολογήσει νέα μέλη. Σημειώνουν μάλιστα ότι μαζί συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης του Βλαστού τον Δεκέμβριο του 2011, όταν ο τελευταίος και τρία μέλη των Πυρήνων κράτησαν επί δύο και πλέον ώρες ομήρους τρεις σωφρονιστικούς υπαλλήλους στον χώρο του επισκεπτηρίου.
Στην «κατήχηση» των φυλακισμένων αντιεξουσιαστών αποδίδουν και τον άγριο ξυλοδαρμό στις 4 Ιανουαρίου 2013 του αναρχικού Γιάννη Ναξάκη (είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2013 σε καφετέρια στη Νέα Φιλαδέλφεια μαζί με τρία ακόμη άτομα, τα οποία κατηγορούνται από την ΕΛ.ΑΣ. για συμμετοχή σε ένοπλες ληστείες υποκαταστημάτων τραπεζών, σχετιζόμενες με το «αντάρτικο πόλης») από μέλη του σκληρού πυρήνα της πρώτης γενιάς των Πυρήνων.
Ο Ναξάκης ξυλοκοπήθηκε άγρια (του έσπασαν τα χέρια και τα πόδια) εξαιτίας κειμένων του δημοσιευμένων στο Διαδίκτυο, με τα οποία ασκούσε έντονη κριτική στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι άλλοτε «σύντροφοί» του στην Α’ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού.
Εδώ και καιρό στον αναρχικό χώρο επικρατεί έντονη διχογνωμία για διάφορες ενέργειες και ανακοινώσεις των μελών που συγκροτούν τον «πυρήνα φυλακισμένων» της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς και πράξεις βίας που στρέφονται κατά αντιεξουσιαστών οι οποίοι έχουν αντίθετες απόψεις και τις εκφράζουν δημοσίως σχετικά με τη συμπεριφορά ορισμένων Πυρήνων, που κατά τη γνώμη τους σπιλώνουν το αναρχικό κίνημα.

Η ανακοίνωση
Πολλοί στις τάξεις του αντιεξουσιαστικού χώρου θεωρούν πως συγκεκριμένα μέλη της ΣΠΦ έχουν «διαβεί τον Ρουβίκωνα» εφαρμόζοντας τακτικές που συνάδουν με το οργανωμένο έγκλημα. Εξ ου και η τελευταία σκληρή ανακοίνωση των φυλακισμένων αναρχικών της Δ’ Πτέρυγας του Κορυδαλλού, λίγες ημέρες μετά τον ξυλοδαρμό του Ναξάκη, οι οποίοι μεταξύ άλλων μιλούν για «μαφιόζικες πρακτικές» των «πρώην» συντρόφων τους.
«Θεωρούμε πως η δόλια ενέδρα στον σύντροφό μας αποτέλεσε μία στιγμή ενός πολιτικοστρατιωτικού σχεδίου επιβολής της σιωπής γύρω από ζητήματα που αφορούν την εν λόγω οργάνωση (σ.σ.: ΣΠΦ). Πέραν του ότι ένας, μαφιόζικου χαρακτήρα, εκβιασμός καταστρατηγεί τις αναρχικές αξίες, αποτελεί πλέον όχι μόνο επίδειξη ακραίας εξουσιαστικής συμπεριφοράς, αλλά και έκφραση ενός επικίνδυνου ολοκληρωτισμού και φετιχισμού της βίας που δυνητικά στρέφεται κατά πάντων», αναφέρεται στην ανακοίνωση των αναρχικών, που στον επίλογο διαχωρίζουν απόλυτα τη θέση της από τους Πυρήνες της Α’ Πτέρυγας:
«Η ΣΠΦ - Πυρήνας φυλακισμένων μάς πρόσφερε ένα παράδειγμα προς αποφυγήν, που απλά αναδεικνύει την εξέλιξη της κουλτούρας της βίας. Ας το ξεπεράσουμε».
Να υποθέσουμε ότι η αντιπαράθεση θα έχει συνέχεια;
Keywords
υπουργειο δικαιοσυνης, ενιαιο μισθολογιο, εν λόγω, Πρωτοχρονιά, τίθενται, εδε, ματ, ευπ, μμε, μισθολογιο, ελλαδα, σπφ, νέα, συμμετοχή, τραπεζες, Κορμός Χριστουγέννων, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, πανελληνιες 2011, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, παναγιωτης βλαστος, Καλή Χρονιά, αργιες 2012, πανελληνιες 2012, βασεις 2012, φωτια, 600 δις, Παραμονή πρωτοχρονιάς 2012, φορολογια 2013, αστυνομικο τμημα, αδεια, αστυνομια, βελγιο, γνωμη, εδε, ευπ, ηγεσια, ιταλια, καθημερινη, μμε, ναρκωτικα, ρουχα, ωρα, αγριο, ανθρωπος, αποκαλυψη, απλα, αργιες, βετερανος, βραδυ, φαγητο, γινονται, διευθυνση, διαδικτυο, δολια, εγινε, εγγραφο, ευρω, υπαρχει, εκφραση, εν λόγω, εξελιξη, ερευνα, ερχεται, ερχονται, ευθυνη, ευρωπη, ιδια, υπηρεσιες, ιδρυμα, κινητο, ληστειες, ματ, μεξικο, μισθος, μονα, νυχτα, ξηρος, οργανογραμμα, ουσια, παθος, προβατα, πορτα, πρωι, ρεπο, σαφης, σεντονια, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σπφ, σφυριχτρα, τίθενται, τμημα, τρια, φυλακη, φορα, χρημα, χριστοδουλος, ωρες, ασφαλεια, εφαρμογη, ευχερεια, φυλακες, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κληση, καρδια, ομαδες, πηγες, σπυρος, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα