Ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο; Η τηλεόραση...

Δεν πιστεύω να μου έχετε παράπονο; Δεν πιστεύω, λέω, να μου έχετε παράπονο, όλα πρώτα από εδώ τα μαθαίνετε!

Και για τον κορoνοϊό πρώτος σας τα... είπα και για τον τουρισμό πρώτος σας τα είπα και για τον Μεγάλο Περίπατο (πολύ Μεγάλος τι να λέμε τώρα…)
πρώτος σας τα είπα και για ένα σωρό πράγματα είμαι μέρες μπροστά, βδομάδες μπροστά, μήνες μπροστά.

Βλέπε, για παράδειγμα, το κείμενό μου με τίτλο «Το δράμα και το θάμα της μικρής οθόνης (ή πως ο ψηφιακός αναλφαβητισμός βγάζει κυβερνήσεις…)», που δημοσιεύτηκε εδώ
στο Newpost στις 31 Ιουλίου.

Τι έλεγα εκεί;

Εκεί δημοσίευα τα αποτελέσματα ερεύνης που σημείωνε ότι:

«Ένας στους τρεις Έλληνες και μία στις τρεις Ελληνίδες, κατά μέσο όρο, ένα ποσοστό δηλαδή που φτάνει στο 29 % εξακολουθεί να απέχει από τη χρήση του Διαδικτύου».

Και πρόσθετε η έρευνα ότι το υψηλότερο ποσοστό των μη χρηστών του Ίντερνετ ανήκει στην ομάδα των 55+ ετών, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό στις ηλικίες 15 ως 34 ετών.

Ερχόταν λοιπόν ο ρεπόρτερ Ξανθάκης να συμπληρώσει ότι την περισσότερη τηλεόραση καθημερινώς τη βλέπουν οι ηλικίες 55+ και τη λιγότερη οι ηλικίες 15 ως 34 ετών και έθετε το ερώτημα:

Τι ψηφίζουν οι ηλικίες άνω των 55 ετών και από 17 ως 34 έτη αντιστοίχως; Προς τα πού στρέφονται, προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά;

Όλα καλά ως εδώ, αν και είμαι σίγουρος ότι μερικοί και μερικές βγάλανε αφρούς με την επαγωγική λογική μου. Στοίχημα πάω ότι με χαρακτηρίσανε «τσαρλατάνο», για να μην πω τίποτα πιο βαρύ και είμαστε οικογενειακή ιστοσελίδα δεν κάνει…

Αλλά όπως λέει και οι παροιμία, δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά. Αρκεί να περιμένεις στην άκρη απ’ το ποτάμι και κάποια θα περάσει το πτώμα του εχθρού σου από μπροστά σου. Ε, πέρασε μετά βαΐων και κλάδων!

Βλέπε την έρευνα της Prorata με θέμα «Στάσεις και αντιλήψεις απέναντι στη διαχείριση της Covid-19 και των συνεπειών της».

Έγραφε εκεί εν ολίγοις ότι το 64 % όσων ενημερώνονται καθημερινά από την τηλεόραση αξιολογούσε θετικά τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, με το ποσοστό αυτό να καταρρέει στο 21 % για όσους δεν ενημερώνονται ποτέ από τη μικρή οθόνη.

Κι ανάποδα:

Μεταξύ όσον ενημερώνονται καθημερινά και για αρκετές ώρες από τα social media το 63 % αξιολογούσε με αρνητικό πρόσημο τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ μεταξύ όσων δεν ενημερώνονται ποτέ από τα social media, το ποσοστό αρνητικών αξιολογήσεων μειώνεται αισθητά στο 46 %.

Κι ένα τελευταίο:

Το 57 % των πολιτών που ενημερώνονται καθημερινά από την τηλεόραση υιοθετούσε το κυβερνητικό δόγμα περί «ατομικής ευθύνης», ενώ οι πολίτες που δεν επιλέγουν την μικρή οθόνη για την καθημερινή ενημέρωσή τους θεωρούσαν σε ποσοστό 69 % τη μεγαλύτερη ή αποκλειστική ευθύνη τη φέρει το κράτος.

Διαβάζοντας τα ανωτέρω υποθέτω ότι βγάζετε για μια ακόμη φορά το καπέλο στον υπογράφοντα (ευχαριστώ τη μαμά μου!), παίρνετε βαθιά αναπνοή και αναφωνείτε όλοι και όλες:

Είναι αλήθεια, δεν χωράει αμφιβολία, η τηλεόραση κυβερνάει αυτόν τον τόπο!...

Χρήστος Ξανθάκης

newpost.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα