Ποιος θα κρίνει πόσο «αντέχει» ένα νησί;
Η εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας μιας περιοχής, δηλαδή της «χωρητικότητάς» της να δεχθεί περαιτέρω οικιστική, τουριστική ή άλλη ανάπτυξη, απασχολεί την επιστημονική κοινότητα σε όλο τον κόσμο εδώ και δεκαετίες. Στην Ελλάδα έχει τεθεί μόνο περιστασιακά, κυρίως μέσω της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την πρώτη απόφαση να ανάγεται στο 1997 (αφορούσε τη χωροθέτηση εναέριας γραμμής υψηλής τάσης στις Κυκλάδες). Τα τελευταία χρόνια πολλές τουριστικές επενδύσεις έχουν «κοπεί» από το ΣτΕ, με το επιχείρημα
Ποιος είναι ο καταλληλότερος να κρίνει αν ένα νησί μπορεί να δεχθεί περαιτέρω τουριστική επιβάρυνση; Ενας επενδυτής που ενδιαφέρεται να επενδύσει εκεί, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοθετικό κείμενο που προετοίμασε κλειστή ομάδα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και βάσει του οποίου οι μελέτες φέρουσας ικανότητας για κάθε περιοχή θα προετοιμάζονται από τον υποψήφιο επενδυτή και θα εντάσσονται στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης μιας επένδυσης. Και θα χωρίζουν μια περιοχή σε λιγότερο ή περισσότερο ανεπτυγμένες ζώνες. Ολα δείχνουν ότι στόχος του υπουργείου είναι να παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που «κόβει» τουριστικές και ενεργειακές επενδύσεις επειδή δεν έχει προηγουμένως εκτιμηθεί πόσο αντέχει κάθε περιοχή.
Προχθές η Ελληνική Εταιρεία Δικαίου Περιβάλλοντος διοργάνωσε ημερίδα με θέμα την εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας. Στην ημερίδα παρευρέθη και ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού Ευθύμης Μπακογιάννης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι υπάρχει ήδη έτοιμο κείμενο για την εκτίμησή της. Αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς (λόγω της κρισιμότητας του θέματος), ο τρόπος καθορισμού της φέρουσας ικανότητας δεν ήταν το αποτέλεσμα εκτεταμένου διαλόγου με την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών, αλλά καθορίστηκε από μια κλειστή ομάδα εργασίας. Οπως ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης, η ομάδα αυτή καταρτίζεται από δύο ακαδημαϊκούς (τους Χάρη Κοκκώση και Κώστα Σερράο), δύο πρώην υπαλλήλους του υπουργείου Περιβάλλοντος, δύο ιδιώτες μελετητές και τη νομική σύμβουλό του.
Ποια είναι τα βασικά σημεία του (σχεδίου) προεδρικού διατάγματος; Κατ’ αρχάς, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μπακογιάννης, η μελέτη φέρουσας ικανότητας θα εκπονείται από τον ενδιαφερόμενο επενδυτή και θα αποτελεί μέρος της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). «Δεν θα αποτελεί αυτοτελή και κύρια μελέτη, όπως λ.χ. η μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας, που εγκρίνεται αυτοτελώς, αλλά θα ενσωματώνεται στη ΣΜΠΕ, θα έχει δημοσιότητα μέσω αυτής και θα ενσωματώνεται στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος της επένδυσης», ανέφερε.
Η μελέτη θα περιλαμβάνει πέντε στάδια:
• Στο πρώτο στάδιο θα καθορίζεται η περιοχή μελέτης. «Με τη μεθοδολογία που προτείνουμε θα ορίζονται η κάλυψη της μελέτης φέρουσας ικανότητας σε σχέση τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της παρέμβασης», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης. Αν αφορά μικρό νησί, σημείωσε, τότε λόγω της νομολογίας του ΣτΕ θα καλύπτει όλη την έκτασή του. Ειδάλλως θα αποφασίζεται αν θα αφορά ολόκληρη την έκταση ενός δήμου ή θα γίνεται σε επίπεδο δημοτικής ενότητας.
Το νομοθετικό κείμενο προετοίμασε μια κλειστή ομάδα εργασίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και θα δοθεί σε διαβούλευση σε ένα μήνα.
• Το δεύτερο στάδιο θα αφορά τον καθορισμό των παραμέτρων επιρροής στην περιοχή μελέτης. Τέτοιες παράμετροι, που θα καθορίζονται με αναλυτικό παράρτημα, είναι ο πραγματικός πληθυσμός, ο πληθυσμός των επισκεπτών, το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής, η δόμηση και η αστικοποίηση, οι κρίσιμες υποδομές (νερό, απόβλητα, δρόμοι κ.ά.) και, τέλος, το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και το τοπίο.
• Το τρίτο στάδιο θα είναι η ίδια η εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας. Θα περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ζωνών: τις ζώνες με περιθώρια ανάπτυξης εντός των αποδεκτών ορίων βιωσιμότητας, τις ανεπτυγμένες ζώνες με ανάγκη εξισορρόπησης και διατήρησης της ανάπτυξης (χωρίς να είναι ανεκτές οι αποκλίσεις από τα όρια βιωσιμότητας), τις υπεραναπτυγμένες ζώνες που παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις από τα όρια βιωσιμότητας και χρήζουν ειδικών περιοριστικών μέτρων και τις ζώνες που είναι υποβαθμισμένες – προβληματικές, που χρήζουν ειδικών δράσεων αλλαγής του αναπτυξιακού τους προσανατολισμού. Με άλλα λόγια, ο μελετητής θα μπορεί να χωρίζει ένα νησί σε ζώνες ανάλογα με τον βαθμό τουριστικής ή οικιστικής τους ανάπτυξης.
• Το τέταρτο στάδιο θα είναι τα μέτρα εξισορρόπησης, διατήρησης ή επαναφοράς της βιωσιμότητας. Η φέρουσα ικανότητα θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα.
• Το πέμπτο στάδιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα – θα δίνεται ένα στάδιο εξισορρόπησης και επαναφοράς.
Οι ανακοινώσεις του κ. Μπακογιάννη προκάλεσαν το ενδιαφέρον του ακροατηρίου. Αρκετοί ήταν αυτοί που ρώτησαν πώς μπορεί ο χειρισμός της φέρουσας ικανότητας ενός τόπου να γίνεται από έναν ιδιώτη. «Από τη στιγμή που δίνουμε το δικαίωμα σε έναν ιδιώτη να καταθέτει πολεοδομικές ρυθμίσεις (σ.σ. για παράδειγμα ΕΣΧΑΣΕ, ΕΣΧΑΔΑ, ΕΠΣ) θα πρέπει να του δίνουμε τη δυνατότητα να κάνει φέρουσα ικανότητα. Αλλωστε, το τελικό διάταγμα το υπογράφει ο υπουργός, δηλαδή το κράτος», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης. «Θεωρώ ότι καμία μελέτη από αυτές που υποβάλλονται στο υπουργείο δεν προχωράει ως έχει. Τις περισσότερες φορές οι υπηρεσιακοί τούς αλλάζουν τα φώτα».
Πάντως το τελικό αποτέλεσμα, που σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη θα δοθεί σε διαβούλευση για περίπου έναν μήνα, δεν εκφράζει το σύνολο της ομάδας που το επεξεργάστηκε. Ο τέως διευθυντής πολεοδομικού σχεδιασμού του ΥΠΕΝ, Σάκης Ψυχογιός, που ήταν μέλος της ομάδας, εκτιμά ότι η φέρουσα ικανότητα δεν μπορεί να υπολογίζεται από έναν υποψήφιο επενδυτή.
«Η φέρουσα ικανότητα πρέπει να είναι συστατικό της μελέτης του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου και να έχει το ίδιο επίπεδο αναφοράς», λέει στην «Κ». «Επιπλέον, δεν μπορεί να είναι κομμάτι της ΣΜΠΕ. Η ΣΜΠΕ αφορά περιβαλλοντικούς όρους, πάνω σε προκαθορισμένες επιλογές πολεοδομικού σχεδιασμού».
Πηγή: kathimerini.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Πάτρα: Μαχαίρωσε την σύντροφό του στη μέση του δρόμου – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση η 25χρονη
- Μέγκαν Μαρκλ: Η απογοήτευση μετά το σνομπάρισμα στα Emmy
- Αν δεν θέλατε να ξεπουλήσουμε το Αιγαίο, ας μην μας δίνατε 40%
- Τρώτε ρόδια: Το ρόδι κάνει καλό σε καρδιά, πίεση, χοληστερίνη, στυτική δυσλειτουργία, κατά του καρκίνου
- Συντάξεις Αυγούστου 2023 IKA, ΟΑΕΕ, Δημόσιο: Νέες ημερομηνίες πληρωμής λόγω διακοπών [video]
- Λεωφορείο… σηκώθηκε στον «αέρα» στην Ζαγορά του Πηλίου
- Ο υπουργός άμυνας της Βρετανίας προβλέπει τρεις μεγάλους πολέμους και …παραιτείται!
- Η δήλωση του Στέφανου Τζουμάκα, που δεν ξεχνάει η δεξιά...
- Η Μεγάλη Παραίτηση έχει συνέχεια
- ΙΑΤΡΙΚΟ ΘΑΥΜΑ! ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ να «κολλήσουν» το κεφάλι 12χρονου αγοριού μετά από τροχαίο...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Kafeneio-gr
- Αν δεν θέλατε να ξεπουλήσουμε το Αιγαίο, ας μην μας δίνατε 40%
- Ο υπουργός άμυνας της Βρετανίας προβλέπει τρεις μεγάλους πολέμους και …παραιτείται!
- Πέντε υπουργοί και 3 σωματοφύλακες
- Διαφοροποιήσεις στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ...
- Warren Buffett: Η σύζυγός του αρνήθηκε να πληρώσει 4 δολάρια για ένα καφέ
- Ποιος θα κρίνει πόσο «αντέχει» ένα νησί;
- Μην το κάνεις όπως ο Μητσοτάκης...
- Time: Αναπόφευκτος ο πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ!
- Ε.Ε.: Νέο «κύμα» ακρίβειας θα φέρει το ολοένα και υψηλότερο κόστος ζάχαρης
- Άρρωστος στη Βρετανία; Ανάλογα με το που μένεις, θα ζήσεις ή θα πεθάνεις
- Τελευταία Νέα Kafeneio-gr
- Ποιος θα κρίνει πόσο «αντέχει» ένα νησί;
- Ο υπουργός άμυνας της Βρετανίας προβλέπει τρεις μεγάλους πολέμους και …παραιτείται!
- Ε.Ε.: Νέο «κύμα» ακρίβειας θα φέρει το ολοένα και υψηλότερο κόστος ζάχαρης
- Warren Buffett: Η σύζυγός του αρνήθηκε να πληρώσει 4 δολάρια για ένα καφέ
- Άρρωστος στη Βρετανία; Ανάλογα με το που μένεις, θα ζήσεις ή θα πεθάνεις
- Πέντε υπουργοί και 3 σωματοφύλακες
- Αν δεν θέλατε να ξεπουλήσουμε το Αιγαίο, ας μην μας δίνατε 40%
- Time: Αναπόφευκτος ο πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ!
- «Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης»...
- Μην το κάνεις όπως ο Μητσοτάκης...
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Θλίψη στην Κοζάνη: Πέθανε σε ηλικία 48 ετών η δημοσιογράφος και συγγραφέας, Κατερίνα Μάτσου
- Δολοφονία στην Χαλκιδική: «Ξεσκονίζουν» τις κάμερες ασφαλείας – Ενισχυμένοι έλεγχοι στα σύνορα με την Βόρεια Μακεδονία
- Μικρή ανάσα από σήμερα – έρχεται δεύτερος καύσωνας από πέμπτη
- Τραυματίστηκε ελβετίδα τουρίστρια από αδέσποτη σφαίρα σε χωριό στα χανιά
- Ο βούτσης ακυρώνει τους υποψηφίους προέδρους συριζα: ο τσίπρας έχει μέλλον στην πολιτική
- Καύσωνας: Μετά το «διάλειμμα» δροσιάς, έρχεται δεύτερο κύμα – ΒΙΝΤΕΟ με τις θερμοκρασίες από σήμερα έως την Πέμπτη
- Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: ποιοι είναι οι δικαιούχοι
- Αυξημένη κίνηση στον πειραιά, στο 100% η πληρότητα στα πλοία
- Τραγωδία στο καβούρι: 6χρονο αγοράκι ανασύρθηκε νεκρό από τη θάλασσα
- Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε έξι περιφέρειες