Πόλεμος εφ’ όλης της ύλης στον ΣΥΡΙΖΑ

Εφ’ όλης της ύλης θα είναι η αντιπαράθεση που ξεκινάει σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ με μάλλον δυσδιάκριτο τέλος. Η σύγκρουση για τις συνιστώσες είναι το ένα σκέλος, όχι όμως το μοναδικό.

Ο πολιτικός, οργανωτικός αλλά και ευρωπαϊκός προσανατολισμός του κόμματος τελούν από χθες και επίσημα υπό αμφισβήτηση.

Για να μην οξύνει τα πράγματα πριν από την ώρα τους – ούτως ή άλλως καβγάς για όλα θα γίνει στην Κεντρική Επιτροπή σήμερα και αύριο, η........
ηγεσία δεν κατέθεσε κείμενο για τις καταστατικές αλλαγές
που προτείνει και που προβλέπουν διάλυση των συνιστωσών αλλά και τη ακύρωση της δυνατότητας να κατεβαίνουν στις εσωκομματικές διαδικασίες χωριστές λίστες, που κατοχυρώνουν τις συσπειρώσεις ομάδων στο εσωτερικό του κόμματος.

Η έκπληξη ωστόσο ήρθε από την άλλη πλευρά, την εσωκομματική αντιπολίτευση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η οποία κατέθεσε ένα κείμενο τριάντα σελίδων για την Κεντρική Επιτροπή, ως αντίπαλο δέος στις θέσεις που έχει συντάξει η ηγεσία και έχει μέχρι στιγμής εγκρίνει η πανελλαδική συνδιάσκεψη. Αντι για τροπολογίες, η αντιπολίτευση κατέθεσε ένα πλήρες εναλλακτικό κείμενο στην πρόταση της ηγεσίας, που παίζει κυριολεκτικά μπουνιές με τις επίσημες θέσεις στα σημεία της διεξαγωγής του συνεδρίου (ζητείται εμμέσως πλην σαφώς αναβολή), των συμμαχιών, του ευρώ και της ευρωζώνης, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού του κόμματος, της οικονομίας, και των συμμαχιών, για να αναφέρουμε μόνο τα σημαντικότερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον και επισήμως δύο κόμματα στη συσκευασία του ενός, με βαθύτατες διαφωνίες αναμεταξύ τους. Το πώς θα γεφυρωθεί αυτό το χάσμα είναι δύσκολο να το διακρίνει κανείς. Ως το συνέδριο προβλέπεται μια συγκρουσιακή κατάσταση, στην οποία οι της «Αριστερής Πλατφόρμας» θα δίνουν τη μάχη από χαμένη αφετηρία. Ωστόσο, το 25% που διαθέτουν δεν είναι εύκολο να το αγνοήσει κανείς και άλλωστε ως το συνέδριο τίποτε δεν θα έχει ξεκαθαρίσει. Στην Κουμουνδούρου θα πρέπει να αρχίσουν να προσανατολίζονται σε μακρύ και άχαρο πόλεμο χαρακωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό οι «αντι-θέσεις» της Αριστερής Πλατφόρμας είναι κάτι σαν επισημοποίηση της ρήξης, ειδικά αν μπουν σε ψηφοφορία. Ακόμα και αν ο κ. Τσίπρας καταφέρει χάρις στην πλειοψηφία που διαθέτει να ελέγξει το κόμμα, αυτές οι διαφορές καθιστούν τη συνύπαρξη… ανέκδοτο. Το σκηνικό της ρήξης έχει στηθεί και το ζητούμενο αυτή τη στιγμή στο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ποιος θα έχει το κουράγιο να την πάει ως τη λογική της συνέπεια.

Η «Πλατφόρμα» πάντως δεν έχει δώσει δείγματα γραφής ότι θέλει να φύγει, αν και σε κανονικό, «αστικό κόμμα», αυτό το κείμενο θα ήταν λόγος διαγραφής. Το μπαλάκι για όλες τις εξελίξεις από εδώ και πέρα είναι στον κ. Τσίπρα, αρχής γενομένης από τη σημερινή του ομιλία. Θα επιλέξει τη σύγκρουση ή το συμβιβασμό; Και αν επιλέξει τη σύγκρουση, ως που είναι διατεθειμένος να τη φτάσει;

Θέμης Δαγκλής
Keywords
Τυχαία Θέματα