Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Στον κυβερνοχώρο επεκτάθηκε η σύγκρουση


Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζεται η αιματηρή σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς με τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων να ανεβαίνει διαρκώς. Πέρα όμως από τις επιθέσεις αυτές, ο πόλεμος έχει πλέον επεκταθεί και στον κυβερνοχώρο, καθώς ομάδες χάκερ εξαπολύουν επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Washington Post, μία ομάδα χάκερ που η Microsoft στην έκθεση της ονομάζει, Storm-1133, επιτέθηκε σε εταιρείες ενέργειας, άμυνας

και τηλεπικοινωνιών εντός του Ισραήλ.

Οι χάκερ χρησιμοποίησαν ψεύτικα προφίλ στο LinkedIn και εμφανίστηκαν ως προγραμματιστές για να στείλουν κακόβουλο λογισμικό σε υπαλλήλους αυτών των στόχων προκειμένου να έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στα συστήματα τους.

Επίθεση σε κυβερνητικές ιστοσελίδες και στην Jerusalem Post

Η ομάδα Killnet ανακοίνωσε την Κυριακή ότι σκοπεύει να στοχοποιήσει ισραηλινά κυβερνητικά συστήματα. Η ομάδα ισχυρίστηκε ότι κατάφερε να επιτεθεί επιτυχώς στην κεντρική ιστοσελίδα της ισραηλινής κυβέρνησης, αλλά και να «κατεβάσει» για κάποιες ώρες την σελίδα της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet.

Ακόμη, μία από τις πιο αποτελεσματικές επιθέσεις ήταν κατά του ιστότοπου της Jerusalem Post, μιας σημαντικής πηγής ενημέρωσης για την ταχέως μεταβαλλόμενη σύγκρουση. Οι επιθέσεις ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής και συνεχίστηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος της Δευτέρας.

Οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι μοναδικές, καθώς κι άλλες εγκληματικές οργανώσεις που δρουν στο Διαδίκτυο έχουν υποστηρίξει πως έχουν προχωρήσει ή θα προχωρήσουν σε κυβερνοεπιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων και ιστοσελίδων, καθώς και βασικών υποδομών της χώρας.

Θύμα hacking εφαρμογή προειδοποίησης κινδύνου

Οι φιλοπαλαιστινιακοί χάκερ AnonGhost δήλωσαν ότι βρίσκονται πίσω από μια επίθεση σε μια ισραηλινή εφαρμογή που προειδοποιεί τους κατοίκους για επερχόμενα πλήγματα με ρουκέτες. Η ομάδα είπε ότι έστειλε ψεύτικες ειδοποιήσεις για ρουκέτες και μάλιστα είπε ότι έρχεται πυρηνική βόμβα.

Η επίθεση επιβεβαιώθηκε από αναλυτές των εταιρειών ασφαλείας Group-IB και Recorded Future, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι χάκερς είχαν κάνει κατάχρηση μιας διεπαφής προγραμματισμού εφαρμογών για να στείλουν τις ειδοποιήσεις σαν να επρόκειτο για νόμιμη πηγή στρατιωτικών πληροφοριών. Υπάρχουν πολλές τέτοιες εφαρμογές και η εν λόγω εφαρμογή είχε μόνο 10.000 έως 20.000 χρήστες, δήλωσε ο αναλυτής της Recorded Future Alexander Leslie.

«Για όσους χρησιμοποίησαν τη συγκεκριμένη εφαρμογή πριν από την αφαίρεσή της από το Google Play Store – υπάρχουν προφανείς κίνδυνοι ασφάλειας και προστασίας για ψευδείς ειδοποιήσεις για πυραύλους σε μια εποχή όπως αυτή», δήλωσε ο Leslie. «Πρόκειται για μια σοβαρή κλιμάκωση της στόχευσης και της πρόθεσης, ανεξάρτητα από τον αντίκτυπό της.»

Τέλος, οι φιλοισραηλινές ομάδες διεξάγουν τον δικό τους… πόλεμο στον κυβερνοχώρο, στρέφοντας τα πυρά τους κατά παλαιστινιακών οργανώσεων και φιλικά προσκείμενων κυβερνήσεων και ομάδων. Ενδεικτικά μια ομάδα με την ονομασία Indian Cyber Force «κατέβασε» την ιστοσελίδα της Palestinian National Bank, όπως και την σελίδα της Χαμάς, την Κυριακή.

Keywords
Τυχαία Θέματα