Πόλεμος στο Διαδίκτυο, και στη μέση η δημοσιογραφία

Μεγάλες κόντρες και έντονες αντιδράσεις πυροδοτεί το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών που εμφανίζει συνεργάτη του Γιάννη Στουρνάρα να παρουσιάζει ουσιαστικά την εικόνα μίας χρεοκοπημένης χώρας, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους, σε e-mail που έστειλε σε γνωστό δημοσιογράφο, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα.

Το θέμα ανέδειξε η Εφημερίδα των Συντακτών το Σάββατο, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη του εν λόγω
e-mail, με τίτλο «ο λογαριασμός των 100 ημερών» (εννοώντας τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης), στο οποίο αναφέρεται ότι:

♦ Η φυγή καταθέσεων που κινήθηκε σε ομόλογα του εξωτερικού ή προς τα στρώματα ανέρχεται σε 30 με 35 δισ.

♦ 20 με 30 δισ. η πτώση αξιών προς εισηγμένες και μη.

♦ 10 δισ. τα ρέπος.

♦ 3 δισ. οι παγωμένες πιστώσεις του ΕΣΠΑ. Επρεπε να έχουμε πάρει 4 δισ. και πήραμε μόλις 1.

♦ 20 δισ. λείπουν από τα χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία.

♦ Δεν μπορεί να υπολογιστεί η απώλεια στα χρεόγραφα που έχουν οι ξένοι επενδυτές. Εχουν 70 δισ. στα χέρια τους.

♦ Απαξίωση των ακινήτων.

♦ 3 δισ. λιγότερα στην αγορά από τη μη εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες.

♦ Στη ζημιά πρέπει να προστεθεί η στάση πληρωμών των ιδιωτών προς τις τράπεζες που αύξησαν τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες απέκτησαν επιπλέον πρόβλημα και ίσως χρειαστούν επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση.

Και μπορεί η Τράπεζα της Ελλάδος με επίσημη ανακοίνωσή της να διέψευσε ότι το εν λόγω e-mail απεστάλη από το γραφείο του Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα ή από το Τμήμα Επικοινωνίας της Τράπεζας, όμως η εφημερίδα επανήλθε τη Δευτέρα, παρουσιάζοντας αυτούσιο το e-mail και αποκαλύπτοντας πως αυτό εστάλη από συνεργάτη του Γιάννη Στουρνάρα με τα αρχικά Δ.Κ. Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μετά την αποστολή του e-mail έκαναν την εμφάνισή τους στο Διαδίκτυο άρθρα που έμοιαζαν να επαναλαμβάνουν τους ισχυρισμούς που περιγράφονται σε αυτό, γεγονός που καταδεικνύει πως το e-mail αποτελούσε ουσιαστικά μήνυμα με κατευθυντήριες οδηγίες προς δημοσιογράφους για την επιχειρηματολογία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατά της κυβέρνησης.

Μετά την αποκάλυψη, το μέγαρο Μαξίμου σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε χαρακτήριζε την επιστολή «πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ», την καλούσε να διαψεύσει τις πληροφορίες και «σε αντίθετη περίπτωση, να κινήσει τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών, ούτως ώστε να σταματήσουν κάποιοι στο εσωτερικό της να πλήττουν την κυβέρνηση σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα». Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στο briefing της Δευτέρας, τόνισε πως η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανεξάρτητη, όμως θα πρέπει η ίδια να προστατεύσει αυτή της την ανεξαρτησία.

Αυτό που μένει να ερευνηθεί είναι το κατά πόσον ο Γιάννης Στουρνάρας γνώριζε την ύπαρξη του επίμαχου e-mail ή επρόκειτο για… πρωτοβουλία του στενού του συνεργάτη. Σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας δε βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο, και αναμένεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν και άλλα «επεισόδια» μεταξύ των δύο πλευρών – άλλωστε, κανείς στο κυβερνητικό επιτελείο δεν ξεχνά το παρελθόν του Γιάννη Στουρνάρα ως υπουργού Οικονομικών…

Πάντως, η Εφημερίδα των Συντακτών επανέρχεται σήμερα στο θέμα, απαντώντας στις επιθέσεις που δέχθηκε, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που έκαναν λόγο για «υποκλοπή» του e-mail, ενώ δεν έλειψαν και οι (συγκαλυμμένες) απειλές για διώξεις και παραπομπές. Μάλιστα, ο Θανάσης Τσεκούρας, που αποκάλυψε πως έγινε ο ίδιος αποδέκτης του περίφημου e-mail, ζήτησε με άρθρο του από κάθε αρμόδια αρχή "τη διερεύνηση της υποκλοπής του mail μου και της συνολικής υπόθεσης που πλήττει βάναυσα την ιδιωτικότητα, την ελευθεροτυπία και τελικά τη δημοκρατία".

Το κεντρικό άρθρο της εφημερίδας σήμερα αναφέρει τα εξής:

«Η «Εφ.Συν.» δικαιώθηκε πλήρως με την αποκάλυψη της υπονομευτικής διαρροής από στενό συνεργάτη του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα. Κανείς δεν τόλμησε να διαψεύσει ότι από εκεί στάλθηκε το επίμαχο μήνυμα με τον «λογαριασμό των 100 ημερών... πριν καν αρχίσει η συζήτηση για χρεοκοπία».

Δεν ήταν καμία επίσημη ενημέρωση, αλλά ένα κείμενο με σαφέστατη πολιτική άποψη και στόχευση: να παρουσιάσει τη χώρα -σε μια κρίσιμη στιγμή διαπραγμάτευσης- σχεδόν χρεοκοπημένη. Η απόπειρα να διαψευστεί η αποκάλυψή μας από τον κ. Στουρνάρα, ουσιαστικά επιβεβαίωσε την ευθύνη του για όσα διακινούν οι συνεργάτες του -εν γνώσει του ή ερήμην του.

Η εφημερίδα μας δέχτηκε, με αυτήν την αφορμή, σωρεία επιθέσεων, οι οποίες μάλλον προδίδουν φόβο και πανικό, με επίκληση συνωμοσιών και ελάχιστα συγκαλυμμένες απειλές για διώξεις και παραπομπές.

Η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη: Η «Εφ.Συν.» διακήρυξε από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας της ότι είναι ανεξάρτητη και δεν πρόκειται να υπηρετήσει τα διαπλεκόμενα συμφέροντα -πολιτικά, οικονομικά και εκδοτικά- ούτε να μετάσχει σε παλιά ή νέα πλέγματα εξουσίας. Είμαστε υπερήφανοι γιατί οι Ελληνες πολίτες στήριξαν το πρωτοφανές αυτό εγχείρημα, μιας συνεταιριστικής και πλουραλιστικής εφημερίδας, και μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους.

Δεν δεχόμαστε λοιπόν μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αφού ο χειρισμός του μηνύματος το οποίο αποκαλύψαμε ήταν άψογος. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να μη λειτουργούν «μαγειρεία» που κατασκευάζουν το κλίμα που τους συμφέρει και γι’ αυτό αδιαφορήσαμε πλήρως για τον παραλήπτη ή τους παραλήπτες των «στοιχείων» που διοχετεύτηκαν. Αλλά, όπως λέει ο σοφός λαός, «όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται».

Δεν μας αφορούν λοιπόν οι χαρακτηρισμοί όσων έσπευσαν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους ως αποδέκτη του μηνύματος, ούτε παρουσιάσαμε εμείς κανέναν ως συνεργό σε συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο, δεν ζητάμε την παρέμβαση κανενός για να φιμώσει άλλους.

Η διακηρυγμένη θέση της εφημερίδας μας, από την πρώτη στιγμή, είναι η αυστηρή, έως και σκληρή, αλλά έντιμη κριτική σε όσους ασκούν εξουσία, αλλά και σε όσους τη διεκδικούν. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε εδώ και δυόμισι χρόνια, όποια κυβέρνηση και αν βρίσκεται στην εξουσία.

Και, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι αναγνώστες μας, δεν πρόκειται να μας κάνουν να αλλάξουμε γραμμή ούτε ο πόλεμος που κήρυξαν εναντίον μας διάφορα συγκροτήματα μέσων ενημέρωσης ή εφημερίδες -μερικές από τις οποίες δεν άντεξαν την αναμέτρηση- ούτε οι ανοιχτές επιστολές σε πρωθυπουργούς».
Keywords
Τυχαία Θέματα