Πώληση σε αργή κίνηση...

Η έντονη αντιπαράθεση με αφορμή την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ πιθανότατα δεν πρόκειται να αποτρέψει την πώληση του 33% της κρατικής συμμετοχής, είτε υπάρξει είτε δεν υπάρξει σήμερα βελτιωμένη προσφορά από τη μοναδική κοινοπραξία που πρακτικά έδειξε ενδιαφέρον. Oι λόγοι είναι δύο: 1 Η κυβέρνηση πιέζεται ασφυκτικά από την τρόικα να «τελειώνει». Σε αντίθετη περίπτωση, θα
βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερα νέα μέτρα, εάν δεν επιτευχθούν οι εισπρακτικοί στόχοι των αποκρατικοποιήσεων. Και το τίμημα του ΟΠΑΠ, όσο κι αν έχει κουτσουρευτεί σε...
σχέση με τις αρχικές προσδοκίες (622 εκατ. ευρώ ήταν η προσφορά της Emma Delta σε σύγκριση με το 1 δισ. που περίμεναν στο ΤΑΙΠΕΔ), είναι το μόνο μεγάλο ποσό που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση για να περάσει τον πήχη των 3,2 δισ.
2 Οι πλημμελείς χειρισμοί του ΤΑΙΠΕΔ δημιούργησαν αβεβαιότητα για το μέλλον του οργανισμού και τελικά οδήγησαν στην υποβολή μίας μόνο προσφοράς. Από τους επτά υποψήφιους οι πέντε αποχώρησαν και ο έκτος υπέβαλε μια προσφορά που έδειξε ότι απλώς... πιέστηκε να την κάνει. Και τώρα έχοντας τη (μία και μόνη) προσφορά αυτήν, η κυβερνητική πλευρά έχει μικρά περιθώρια ελιγμών.
Το πόσο μικρά είναι αυτά τα περιθώρια το έδειξε και η ανακοίνωση της υποψήφιας αγοράστριας κοινοπραξίας Emma Delta (συμφερόντων του τσεχικού fund PPF, της οικογένειας Μελισσανίδη, της οικογένειας Κοπελούζου και της ιταλικής Lottomatica) λίγες ώρες αφότου το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε την υποβολή βελτιωμένης προσφοράς:
«Καταθέσαμε μια δίκαιη προσφορά σε μια ανοιχτή διαδικασία» αναφέρει η δήλωση του Τσέχου Νο 2 του PPF, Γίρι Σμέιτς, πρώτου τη τάξει μετόχου του σχήματος. Η ανακοίνωση, που δεν διευκρίνισε αν θα υπάρξει βελτίωση του τιμήματος, αναφέρει ότι στην ουσία το τίμημα φτάνει τα 682 εκατ. εάν συνυπολογιστεί και το μέρισμα των 60 εκατ. που θα εισπράξει για φέτος το δημόσιο ταμείο με βάση τους όρους του διαγωνισμού.
Έτσι η κοινοπραξία έδειξε πώς εννοεί ότι ξεπερνά τον «πήχη» των 650 εκατ., που έθεσε ως όριο (ανεπίσημα) το ταμείο για να κλείσει η συμφωνία. Με τη διατύπωση αυτήν επαφίεται πλέον στη διακριτική ευχέρεια των αγοραστών το αν θα δώσουν κάτι παραπάνω.
Η ελληνική πλευρά δεν τα κατάφερε ούτε σε αυτό. Ο ανεξάρτητος εκτιμητής Duff & Phelps, που προσλήφθηκε το τελευταίο διάστημα, έθεσε το τίμημα στα 650 εκατ. (είναι η απαίτηση του Δημοσίου), αλλά νωρίτερα οι δύο βασικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ (η Deutsche Bank και η Εθνική) είχαν προσδιορίσει ως κατώτατο όριο τα 610 εκατ. ευρώ...
Οι αλήθειες
Πίσω από τις αναλύσεις που δημοσιεύτηκαν (κάθε μία εξυπηρετούσε συγκεκριμένους σκοπούς) και την αναταραχή των τελευταίων ημερών για το αν το τίμημα είναι σωστό ή αν ξεπουλιέται ο ΟΠΑΠ, υπάρχουν μερικές αλήθειες:
1 Οι δικαστικές εκκρεμότητες για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ, για το οποίο θα αποφασίσει το ΣτΕ, αλλά και η φορολογία 30% επί του μεικτού τζίρου του Οργανισμού, ώστε το Δημόσιο να εισπράττει μέσω φόρων όσα μέχρι σήμερα λάμβανε από μερίσματα, μείωσαν δραστικά την κερδοφορία του ΟΠΑΠ και έδωσαν την αφορμή για ένα χαμηλότερο τίμημα από τους υποψήφιους. Από την άλλη, διασφαλίζουν και κλειδώνουν τα ετήσια έσοδα του κράτους (μόνο το 2013 θα πάρει 360 εκατομμύρια ευρώ).
2 Ο ΟΠΑΠ, όπως διαμορφώθηκε νομικά μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, δεν είναι ο οργανισμός των περασμένων ετών, που χρησιμοποιήθηκε ως μοντέλο για διάφορες αναλύσεις (υπέρ και κατά της πώλησης) τις τελευταίες ημέρες. Ο νέος ΟΠΑΠ, εκτός από τον φόρο 30% επί του τζίρου, βαρύνεται και με φόρο 26% επί των κερδών, έναντι 20% πριν.
3 Πολλές από τις φωνές που ακούστηκαν για τον ΟΠΑΠ δεν είναι ανιδιοτελείς αφού τις τελευταίες δεκαετίες ο οργανισμός είχε γίνει μέσο νόμιμης διακίνησης εκατομμυρίων ευρώ πολιτικού χρήματος από την εκάστοτε κυβέρνηση. Στο εξής, εκτός από το ιδιωτικό μάνατζμεντ, ο οργανισμός θα παρακολουθείται από μόνιμη επιτροπή εποπτείας.
Τα ελληνικά ασημικά δεν είναι τόσο λαμπερά όσο κάποιοι θέλησαν να μας κάνουν να πιστέψουμε, και αυτό δείχνει η μία και μόνη προσφορά για τον ΟΠΑΠ. Για την ακρίβεια, όμως, στην περίπτωση του ΟΠΑΠ τα ασημικά έπαψαν να λάμπουν μετά το συστηματικό... θαμβωτικό που επαλείφθηκε στον οργανισμό πολύ πριν από την πώλησή του.
Τελικά, αδιαμφισβήτητος κερδισμένος από τις διαδικασίες περί τον ΟΠΑΠ είναι η Intralot. Με τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών τεχνολογικού παρόχου εξασφάλισε περί τα 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο για πέντε χρόνια, αλλά, όπως φαίνεται, και τη μόνιμη σχέση της με τον οργανισμό. Πριν από μερικούς μήνες κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και με την πρόσδεση στο σύστημα των Κρατικών Λαχείων.
Πάντως, όπως όλα δείχνουν, η υπόθεση του ΟΠΑΠ δεν θα τελειώσει εδώ. Θα έχουμε και άλλα επεισόδια στο μέλλον
Keywords
Τυχαία Θέματα