Πόσες φορές τελικά δεν χρεοκοπήσαμε το 2012

Tο 2012 έφυγε…Ζήτω το 2013!!! Αν υποθέσουμε ότι η οικονομία είναι μαθηματικά, ας ελπίσουμε ότι απλά έτσι με μια ευχή, για την Ελλάδα το νέο έτος , τουλάχιστον θα είναι μια περίοδος ανάκαμψης οικονομικών δεδομένων, που θα μειώσουν την έκταση της φτώχειας και θα δημιουργηθούν δουλειές , ώστε να καταπολεμηθεί το τέρας της ανεργίας...

Άλλωστε από τα τέλη του 2011 και ιδίως το 2012 , η λέξη χρεοκοπία έγινε
συνώνυμο με την τύχη της Ελλάδος . Δεν είναι τυχαίο, όπως αναφέρετε στο δημοσίευμα των Financial Times στα τέλη του χρόνου, ότι ο όρος "Grexit", επινοήθηκε από έναν αναλυτή της Citibank, με αφορμή την ξαφνική προαναγγελία για δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ που έκανε στα τέλη του 2011 ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Μια δήλωση που τότε "σόκαρε την Ευρώπη", όπως γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης.

"Έκτοτε, το "Grexit" έχει γίνει κοινός τόπος. Από την αναζήτηση της λέξης στο Google προκύπτουν 1,2 εκατομμύρια αποτελέσματα. Δεν τη συναντάει όμως κανείς στο λεξιλόγιο πολλών επισήμων ρυθμιστών της Ευρωζώνης.Στο website της ΕΚΤ δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά στο "Grexit" – εκτός από ορισμένα σατυρικά σχόλια στο εκπαιδευτικό online παιχνίδι νομισματικής πολιτικής "€conomia".

Ας γυρίσουμε όμως το χρόνο πίσω , να δούμε πόσες φορές η Ελλάδα χρεοκόπησε στα λόγια το 2012 , καθώς ο όρος κυρίως υπό τη μορφή απειλής χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από πολιτικούς και θεσμούς , ως ανάχωμα της κοινωνικής δυσαρέσκειας …

Πρωτοχρονιά του 2012, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στο μήνυμα του κάνει λόγο για την ανάγκη ανάπτυξης μιας συλλογικής προσπάθειας με συστηματική εργασία και επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης, χωρίς στείρους ανταγωνισμούς.
«Μόνο έτσι θα μπορέσει η χώρα να αποφύγει οριστικά την άτακτη καταστροφική χρεοκοπία το κρίσιμο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, ώστε να παραμείνει στο ευρώ και να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, μειώνοντας την ανεργία.» καταλήγει.
Keywords
Τυχαία Θέματα