ΠΟΥ: Απίθανη η μετάδοση του Covid-19 από κινέζικο εργαστήριο...


«Εξαιρετικά απίθανο» θεωρεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας η μετάδοση του νέου κορονοϊού στους ανθρώπους να έγινε από κινέζικο εργαστήριο, αλλά κρίνει πως είναι πιθανό να έγινε από ζώο, χωρίς να έχει εντοπίσει τι είδους.
Η...έρευνα της ομάδας του ΠΟΥ στην πόλη Γουχάν για την προέλευση του Covid-19 δεν μετέβαλε δραματικά την μέχρι στιγμής εικόνα, αλλά έδωσε νέες πληροφορίες, σύμφωνα με τον Πέτερ Μπεν Εμπαρεκ, επικεφαλής της αποστολής που ταξίδεψε στην Κίνα.
Η διεθνής ομάδα
εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από ειδικούς από την Κίνα και τον Οργανισμό ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να συνομολογούν στην παρουσία του ιού στην πόλη αυτή πριν από την ανακοίνωση της εμφάνισής του τον Δεκέμβριο 2019.
Όπως ανέφερε ο Έμπαρεκ, οι ερευνητές θεωρούν ότι η πανδημία ενδέχεται να προκλήθηκε από τη μεταφορά του ιού στον άνθρωπο συνέβη μέσω ενός «είδους ενδιάμεσου ξενιστή». Επίσης είναι πιθανό να μεταδόθηκε από κατεψυγμένα τρόφιμα.
«Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ... για να διαπιστωθεί αν ο Sars-Cov-2 είχε διαδοθεί στην Γουχάν πριν από τον Δεκέμβριο 2019», δήλωσε ο Λιανγκ Γουανιάν, επικεφαλής της κινεζικής ομάδας των επιστημόνων, σε συνέντευξη Τύπου.
Μάλιστα, η ομάδα θεωρεί πως ο ιός μπορεί να κυκλοφορούσε σε άλλες περιοχές πριν εντοπιστεί στην συγκεκριμένη πόλη της κεντρικής Κίνας στα τέλη του 2019.
Τέλος, ο Έμπαρεκ σημείωσε πως δεν διαπιστώθηκε καμία ένδειξη για πολλά κρούσματα πριν τον Δεκέμβριο στη Γουχάν ή αλλού.
Μέσω της «ψυχρής» εφοδιαστικής αλυσίδας;
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση της Covid-19, που ταξίδεψε στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, δήλωσε σήμερα ότι μια πιθανότητα είναι ο κορονοϊός να μεταδόθηκε μέσω της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας και δεσμεύτηκε για περαιτέρω διερεύνηση.
Η έρευνα της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση της Covid-19 δεν μετέβαλε δραματικά την εικόνα για την εμφάνιση της επιδημίας, αλλά απέδωσε νέες πληροφορίες, ανακοίνωσε ο Πίτερ Μπεν Εμπάρεκ.
Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από ειδικούς από την Κίνα και τον ΠΟΥ, που πραγματοποίησε έρευνα στην πόλη Ουχάν, ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να συνομολογούν στην παρουσία του ιού στην κινεζική αυτή πόλη πριν από την ανακοίνωση της εμφάνισής του τον Δεκέμβριο 2019, ούτε εντόπισε το ζώο από το οποίο προήλθε η νόσος.
Ο όρος "ψυχρή αλυσίδα" αναφέρεται στην μεταφορά και στο εμπόριο κατεψυγμένων τροφίμων.
Η Κίνα έχει καλλιεργήσει την ιδέα ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τα κατεψυγμένα τρόφιμα και έχει επανειλημμένως ανακοινώσει ευρήματα για ίχνη κορονοϊού στις συσκευασίες εισαγόμενων τροφίμων.
"Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες που συναντώνται σε αυτούς τους ψυχρούς, κατεψυγμένους χώρους, αλλά δεν καταλαβαίνουμε αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο" ή κάτω από ποιές συνθήκες, είπε ο Εμπάρεκ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα άξιζε να διερευνηθεί αν ένα κατεψυγμένο άγριο ζώο σε μια αγορά με κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσε να συμβάλει στη γρήγορη εξάπλωση του ιού.
Ο Εμπάρεκ είπε ότι το έργο για τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού παραπέμπει σε μια δεξαμενή μόλυνσης νυχτερίδων, αλλά είναι απίθανο να βρίσκονταν στην Ουχάν.
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι ερευνητές αναζητούν το ενδεχόμενο ο ιός να κυκλοφορούσε νωρίτερα απ΄ό,τι αρχικά θεωρήθηκε και τόνισε την αναγκαιότητα να βρεθούν δείγματα αίματος για να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα.
Η πιθανότητα ο ιός να διέρρευσε από ένα εργαστήριο--ένα άλλο σενάριο-- είναι υπερβολικά απίθανη και δεν απαιτεί περαιτέρω έρευνα, εξήγησε ο Εμπάρεκ.
Ένα άλλο μέλος της ομάδας, πάντως, ο ειδικός λοιμωξιολόγος Ντόμινικ Ντουάιερ, δήλωσε ότι πιθανόν να χρειαστούν χρόνια για να γίνει πλήρως κατανοητή η προέλευση της COVID-19.
Keywords
Τυχαία Θέματα