Πράσινο σε γαλάζιο φόντο...


Με τις επιλογές της σε μια σειρά από θέματα, με αποκορύφωμα το σκάνδαλο των υποκλοπών, η 44χρονη Θεσσαλονικιά έχει δυσαρεστήσει την πολιτική της οικογένεια, τους Ευρωσοσιαλιστές, και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ στον αντίποδα αυξάνει τη θετική απήχησή της στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά και τη Ν.Δ...

Στους κύκλους των Βρυξελλών η Εύα Καϊλή χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης. Εμπειρη ευρωβουλευτίνα πλέον, διανύει τη δεύτερη θητεία της,
ενώ στις αρχές της χρονιάς εξελέγη στην τιμητική θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κι ενώ το φυσιολογικό θα ήταν οι πολιτικές μετοχές της να είναι ενισχυμένες στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπου ανήκει ως εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., παρατηρείται εσχάτως κάτι αξιοπερίεργο, πλην ερμηνεύσιμο....
Με τις επιλογές της σε μια σειρά από θέματα, με αποκορύφωμα το σκάνδαλο των υποκλοπών που καλά κρατεί στην Ελλάδα και τώρα επεκτείνεται στην Ευρώπη (έχοντας πρωταγωνιστή και θύμα τον πρόεδρο του κόμματός της και επί χρόνια συνάδελφό της στην Ευρωβουλή, Νίκο Ανδρουλάκη), η 44χρονη Θεσσαλονικιά έχει καταφέρει το… ακατόρθωτο. Εχει δυσαρεστήσει -στα όρια της οργής- την πολιτική της οικογένεια, τους Ευρωσοσιαλιστές, την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη και ένα μεγάλο τμήμα του ΠΑΣΟΚ και της βάσης του, ενώ στον αντίποδα αύξησε τη θετική απήχησή της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και σε ό,τι αφορά την -έτσι κι αλλιώς- υπαρκτή συμπάθεια προς το πρόσωπό της εκ μέρους της Ν.Δ., του πρωθυπουργού, κορυφαίων υπουργών και λοιπών επιτελικών παραγόντων του Μαξίμου (νυν ή και αποπεμφθέντων). Ολοι οι προαναφερθέντες βλέπουν σε εκείνη μια σύμμαχο στα δύσκολα αλλά και τη σχέση που θα επιθυμούσαν με το κόμμα της, πριν αποκαλυφθεί η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, που «έκαψε» κάποια λιγοστά και περισσότερα ανύπαρκτα σενάρια περί μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.Η κ. Καϊλή είναι γνωστό ότι εκφράζει το ρεύμα της σύμπνοιας με τη Ν.Δ., στο όνομα της φιλοευρωπαϊκής φιλοσοφίας των δύο χώρων. Μια αντίληψη που αναπτύχθηκε την περίοδο της συγκυβέρνησης των μνημονιακών χρόνων, η οποία στην πορεία άρχισε να ξεθωριάζει, αφού βασίμως εκτιμήθηκε ότι ζημίωσε καταλυτικά τον μικρότερο εταίρο που ήταν το ΠΑΣΟΚ. Κάτι αντίστοιχο που θα μπορούσε να απειλήσει και μελλοντικά, εφόσον το κόμμα της Κεντροαριστεράς συνέπραττε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα άνευ όρων, προγράμματος και προσώπων, με μοναδικό κίνητρο τη νομή της εξουσίας.
Παρ’ όλα αυτά και εν προκειμένω, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρήθηκε από αρκετούς ότι με τη στάση της στην υπόθεση των υποκλοπών λειτουργεί υπονομευτικά (σε πηγαδάκια, κάποιοι δεν δίστασαν να την παρομοιάσουν με δούρειο ίππο) για την παράταξή της και τον αρχηγό της. Οπως σχολιάστηκε, αντί να αναδείξει το θέμα και να το διεθνοποιήσει, προσπάθησε εξ αρχής να το υποβαθμίσει. Υποστήριξε δηλαδή ότι και η ίδια είχε γίνει στόχος χάκερ. Επίσης, είπε ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και όχι ειδικά ελληνικό, επιχείρημα που χρησιμοποίησε και η κυβερνητική πλευρά στη δική της απόπειρα να απαξιώσει τις σοβαρές και επιβεβαιωμένες καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη. Στο ίδιο μήκος κύματος, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι αποφεύγει να βάλει στο κάδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο η Χαριλάου Τρικούπη έχει σταθερά στο στόχαστρό της.
Επιπλέον, της καταλογίζεται ότι επιχείρησε να βάλει εμπόδιο στην άμεση κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ (τον περασμένο Σεπτέμβριο) στην αρμόδια Επιτροπή PEGA που διερευνά τη χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών και της οποίας αποτελεί αναπληρωματικό μέλος, αν και η ίδια απέκρουσε τη σχετική κριτική που της ασκήθηκε σε έγκριτα ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Τότε, ο κ. Ανδρουλάκης με δήλωσή του είχε δημοσιοποιήσει τον αποκλεισμό του, καταγγέλλοντας όμως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Τελικά, η δυνατότητα να τοποθετηθεί στην επιτροπή τού δόθηκε την περασμένη Πέμπτη, με την κ. Καϊλή να του απευθύνει και σχετικό ερώτημα, λαμβάνοντας μια αιχμηρή απάντηση από εκείνον αναφορικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.
Μια άλλη εστία τριβής με τους Ευρωσοσιαλιστές και το ΠΑΣΟΚ στάθηκε η ψήφος -εκτός γραμμής- που έδωσε στη διαδικασία για την εκλογή γραμματέα στο Ευρωκοινοβούλιο. Η προσωπική της απόφαση ήταν να στηρίξει υποψήφιο από την Κεντροδεξιά, κόντρα στην απόφαση της δικής της πολιτικής ομάδας για αποχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ισπανίδα πρόεδρος Ιράτσε Γκαρσία Πέρεζ δυσαρεστήθηκε έντονα, ενώ με συγκεκαλυμμένο τρόπο η Χαριλάου Τρικούπη φανέρωσε τη διαφωνία της, σχολιάζοντας πως «οι αποφάσεις της Σοσιαλιστικής Ομάδας έπρεπε να γίνουν σεβαστές και προσωπικές επιλογές κρίνονται».
Παρόμοιο αυστηρό μήνυμα προς στελέχη και βουλευτές που είτε λοξοκοιτάζουν προς άλλες κατευθύνσεις είτε εμμέσως αμφισβητούν τη στρατηγική του θέλησε να στείλει ο κ. Ανδρουλάκης σε ερώτηση που δέχτηκε στη ΔΕΘ, δηλώνοντας ότι «όποιοι δεν στρατεύονται στην κοινή προσπάθεια, έχοντας μοναδική έννοια μια καρέκλα εξουσίας ή άλλους ιδιοτελείς σκοπούς, θα κριθούν...». Πάντως, η ευρωβουλευτίνα δεν εθεάθη το διήμερο της παρουσίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, αλλά το Σαββατοκύριακο των εγκαινίων από τον πρωθυπουργό, με αφορμή το συνέδριο του Economist που διεξαγόταν στην πόλη και η ίδια λάμβανε μέρος.
Από την άλλη πλευρά, μπορεί οι κινήσεις της εσχάτως να δίνουν την αίσθηση ότι επιθυμεί να τραβήξει το σκοινί, εν τούτοις φροντίζει να τηρεί τις ισορροπίες, ώστε να μη διαρρήξει τους δεσμούς με το κόμμα της. Σε αυτό το πνεύμα φαίνεται ότι εντάσσεται πρόσφατη συνέντευξή της όπου μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «η υπόθεση Ανδρουλάκη πρέπει να διαλευκανθεί από τη Δικαιοσύνη και τη Βουλή μέχρι τέλους», αποκάλεσε «αστειότητες» ότι φλερτάρει με τη Ν.Δ., ενώ δήλωσε κομματική νομιμοφροσύνη και ότι «εργάζεται ακατάπαυστα για να ισχυροποιηθεί το κόμμα και ο πρόεδρός του». Ο χρόνος και οι πράξεις θα δείξουν ποιο και πού θα είναι το πολιτικό της μέλλον, αν και ο κ. Ανδρουλάκης δεν συνηθίζει να αντιδρά εν θερμώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Γιατί την επιλέξαμε
Διότι με μια σειρά από ενέργειές της δείχνει να μην ευθυγραμμίζεται με το ΠΑΣΟΚ στο θέμα των υποκλοπών, το οποίο έχει κάνει σημαία ο πρόεδρός του και θύμα των παρακολουθήσεων.
Δημήτρης Κουκλουμπέρης
efsyn.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πράσινο,prasino