«Πρεμιέρα» για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό: Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων
10:09 3/8/2017
- Πηγή: Kafeneio-gr
Επίσημη πρώτη σήμερα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεως για την υπαγωγή να μπαίνει και σε λειτουργία. Οι αρμόδιοι περιμένουν να υπάρξει «μποτιλιάρισμα» τουλάχιστον στην αρχή, τόσο από αυτούς που περιμένουν πως και πως να ξεκινήσει η λειτουργία της πλατφόρμας, όσο και από αυτούς που θα μπουν από περιέργεια να δουν πως λειτουργεί.
Όπως και να έχει οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι τα προβλήματα τα οποία....
ενδεχομένως να εντοπιστούν κατά τη διάρκεια των πρώτων
ημερών λειτουργίας της πλατφόρμας θα αντιμετωπιστούν.
Με αφορμή την πρεμιέρα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας η HuffPost Greece επιχειρεί να απαντήσει στα βασικότερα ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας και τη διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση.
1. Τι είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ο οποίος ενεργοποιήθηκε σήμερα;
• Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων (Νόμος 4469/2017), είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση που επιχειρεί να δώσει ολοκληρωμένη λύση για τη διευθέτηση όλων των χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων.
Στόχος είναι η ρύθμιση να γίνεται εκτός δικαστηρίου και να περιλαμβάνει όλα τα χρέη της επιχείρησης προς όλους τους πιστωτές της, δηλαδή εφορίες, τελωνεία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, τράπεζες, καθώς και λοιπούς ιδιώτες (π.χ. προμηθευτές), που έχουν συσσωρευτεί.
Για πρώτη φορά ο οφειλέτης αποκτά τη δυνατότητα πρόσβασης σε µία διαδικασία διαπραγµάτευσης µε το σύνολο των πιστωτών του. Μπορούν να υπαχθούν τόσο οφειλές που αφορούν επιχειρηματικές δραστηριότητες όσο και χρέη από προσωπικές δραστηριότητες (π.χ. προσωπικό στεγαστικό δάνειο), εφόσον τα χρήματα αξιοποιήθηκαν από τον επιχειρηματία για τη στήριξη της επιχείρησης.
2. Ποιοι εντάσσονται στη διαδικασία;
• Στον Νόμο εξωδικαστικού μηχανισμού μπορούν να υπαχθούν όλες οι επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα με εμπορική / πτωχευτική ιδιότητα, εφόσον πληρούν αθροιστικά τις 3 προϋποθέσεις:
- έχουν συνολικό ύψος οφειλών, προς όλους τους πιστωτές (δημόσιο και ιδιώτες), άνω των 20.000 €
- διαθέτουν ένα από τα ακόλουθα σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις, πριν υποβάλουν την αίτησή τους (δηλ. 2016 ή 2015 ή 2014):
α) θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή
β) θετική καθαρή θέση (equity).
- έχουν ένα από τα ακόλουθα:
α)οφειλές από δάνειο (ή άλλη αιτία) σε τράπεζα με καθυστέρηση τουλάχιστον 3 μηνών, κατά την 31/12/2016 ή
β)οφειλές από δάνειο (ή άλλη αιτία σε τράπεζα) που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016 ή
γ) ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο (ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, άλλα ΝΠΔΔ συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ) και δεν έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, κατά την 31/12/2016 ή
δ) εκδώσει επιταγές που σφραγίστηκαν κατά την 31/12/2016 ή
ε) έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις εις βάρος τους, λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από τρίτους (π.χ. προμηθευτές) κατά την 31/12/2016.
Υπολογίζεται ότι ο Νόμος αφορά ως και 400.000 επιχειρήσεις.
3. Ποια είναι η βασική επιδίωξη του Νόμου;
• Βασική επιδίωξη είναι βιώσιμες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμών, αλλά και όσες βρίσκονται σε κατάσταση επαπειλούμενης αδυναμίας, να ελαφρυνθούν. Μέσω μίας οικονομικά ορθολογικής διευθέτησης οφειλών, που έχει ως βάση τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής της.
4. Ποια είναι τα σημαντικότερα οφέλη του μηχανισμού;
• Κατ’ αρχάς μπορούν να αποφευχθούν πτωχεύσεις και να διασωθούν βιώσιμες επιχειρήσεις, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που συσσώρευσαν χρέη στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης. Επίσης αναμένονται σημαντικά οφέλη από τις επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και ως εκ τούτου θα πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους ε κράτος και ιδιώτες. Επιπρόσθετα εξυγιαίνονται και τα «χαρτοφυλάκια» του δημοσίου από τα ανείσπρακτα χρέη, καθώς και των τραπεζών από τα «κόκκινα δάνεια», έτσι ώστε να μπορούν να παρέχουν νέες χρηματοδοτήσεις και με χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.
5. Ο μηχανισμός επιτρέπει και «κούρεμα» οφειλών;
• Ο Νόμος επιτρέπει ρητά τις ρυθμίσεις (μέχρι 120 δόσεις) και διαγραφές οφειλών (μέχρι και κεφαλαίου) των επιχειρήσεων προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία (ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ), τράπεζες και μεγάλους προμηθευτές. Με εξαίρεση την κύρια οφειλή που έχει προκύψει από τη μη απόδοση παρακρατούμενων οφειλών για φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Οι μικροί πιστωτές, όπως οι εργαζόμενοι και οι μικρο-προμηθευτές, προστατεύονται από «κούρεμα» οφειλής και έτσι μέσω του Νόμου διασφαλίζεται η πλήρης εξόφλησή τους.
6. Τι προβλέπεται για τη διαδικασία;
• Η διαδικασία του Νόμου περιλαμβάνει διαπραγμάτευση μεταξύ της επιχείρησης και των πιστωτών της. Μόνο με τη συναίνεση της πλειοψηφίας 60% των πιστωτών μπορεί να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση, η οποία επιβάλλεται στη μειοψηφία. Ο Νόμος ορίζει και συγκεκριμένη διαδικασία εθελοντικής δικαστικής επικύρωσης, έτσι ώστε η επιχείρηση να μπορεί να αποταθεί στο δικαστήριο, εφόσον το επιθυμεί, με σκοπό να αντιμετωπίσει τη μειοψηφία των πιστωτών που διαφωνούν με τη συνολική ρύθμιση των χρεών και τελικά οδηγούν την επιχείρηση σε οικονομικό αδιέξοδο.
Ως συντονιστές των διαδικασιών του Νόμου αξιοποιούνται οι διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές (έχει δημιουργηθεί σχετικό μητρώο), με σκοπό να υποβοηθούν τις διαπραγματεύσεις και την επίτευξη βιώσιμης λύσης που θα διασώσει τις επιχειρήσεις. Οι συντονιστές διενεργούν παράλληλα και συγκεκριμένους ελέγχους. Ο οφειλέτης επιχειρηματίας έχει τον πρώτο λόγο, καθώς αυτός εκκινεί τη διαδικασία και δύναται να καταθέσει σχέδιο για τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του. Επίσης έχει και τον τελευταίο λόγο αφού αυτός αποφασίζει αν εγκρίνει / αποδέχεται ή όχι το τελικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, στο οποίο καταλήγει η πλειοψηφία των πιστωτών.
7. Πώς υλοποιείται ο μηχανισμός;
• Η διαδικασία είναι οριοθετημένη με σαφείς προθεσμίες σε ευδιάκριτα στάδια. Η διαδικασία του Νόμου υλοποιείται στην πράξη από ειδικό πληροφοριακό σύστημα, μέσω του οποίου διενεργείται ηλεκτρονικά ολόκληρη η διαδικασία, βήμα – βήμα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων ενεργοποιείται στις 3/8/2017, όπου και εισέρχεται η επιχείρηση με τους υφιστάμενους κωδικούς TAXISnet. Η αίτηση περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του οφειλέτη που αφορούν τον αριθμό και τις οφειλές ανά πιστωτή, καθώς και δήλωση των περιουσιακών στοιχείων του.
Η διαδικασία είναι εμπιστευτική, με ειδικά μέτρα που διασφαλίζουν την προστασία του απορρήτου της επιχείρησης, καθώς και όλων των εμπλεκομένων μερών.
8. Πώς αντιμετωπίζονται γραφειοκρατία και καθυστερήσεις;
• Ακολουθούνται σαφή χρονοδιαγράμματα σε δέκα στάδια με ρητές προθεσμίες 88 ημερών προκειμένου να επεξεργαστούν οι πιστωτές την πρόταση του οφειλέτη ή ο οφειλέτης αντίστοιχες αντιπροτάσεις των πιστωτών. Μια επιχείρηση θα μπορούσε να έχει εξασφαλίσει λύση ρύθμισης με όλους τους πιστωτές σε 88 ημέρες από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης της. Εφόσον υπάρχει συναίνεση ως το τελικό στάδιο της ροής της διαπραγμάτευσης την 88η ημέρα είναι δυνατόν να συνταχτεί η σύμβαση αναδιάρθρωσης που από την επόμενη μέρα τίθεται σε ισχύ και αποτυπώνει τη συμφωνία πιστωτών και οφειλέτη. Τα παραπάνω χρονοδιαγράμματα είναι εφικτό να γίνουν κατορθωτά γιατί η αίτηση, η υποβολή των δικαιολογητικών αλλά και η διαπραγμάτευση με τους Ιδιώτες πιστωτές και το δημόσιο, θα γίνεται ηλεκτρονικά.
9. Όσο διαρκεί η διαδικασία παρέχεται προστασία στους προσφεύγοντες;
• Μετά την αίτηση και τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων, παρέχεται προστασία από καταδιωκτικά μέτρα (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί), ενώ αν αυτά είχαν ήδη επιβληθεί, τότε αναστέλλονται, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.
10. Υπάρχουν πρόνοιες για τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές;
• Ο εξωδικαστικός μηχανισμός περιλαμβάνει κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας, όπως η άρση τραπεζικού απορρήτου και η υποβολή «περιουσιολογίου», προκειμένου να μην επωφεληθούν, οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», οι οποίοι κατευθύνουν τις επιχειρήσεις τους, τους εργαζόμενους, καθώς και τους πιστωτές τους, σε οικονομικά αδιέξοδα, ενώ οι ίδιοι πλουτίζουν εις βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας.
11. Τι ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες;
• Πρόβλεψη ρύθμισης οφειλών με το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία υπάρχει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ακόμα και αν οφείλουν λιγότερα από 20.000, που τάσσονται εκτός του γενικού πεδίου εφαρμογής αυτού του Νόμου καθώς δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα. Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με τις ευνοϊκές προβλέψεις αυτού του Νόμου, δηλαδή με ρυθμίσεις που θα απομειώνουν πρόστιμα και προσαυξήσεις αλλά και βασική οφειλή με δυνατότητα αποπληρωμής του υπολοίπου σε έως 120 δόσεις. Για τη ρύθμιση των οφειλών τους θα καταθέτουν αίτηση στη φορολογική διοίκηση και στα ασφαλιστικά Ταμεία στα οποία οφείλουν και θα λαμβάνουν πρόταση των Εφοριών και των Ταμείων.
12. Οι επιχειρήσεις που συμφωνούν σε εξωδικαστική ρύθμιση μπορούν να επαναχρηματοδοτηθούν;
• Για πρώτη φορά εξωδικαστικό πλαίσιο παρέχει και προκρίνει την προοπτική νέας χρηματοδότησης. Οι πιστωτές εφόσον συμφώνησαν σε σχέδιο αναδιάρθρωσης θα είναι σε θέση να το επαναχρηματοδοτήσουν. Ο Νόμος τους προτρέπει και τους παρέχει ένα πολύ ισχυρό κίνητρο-προνόμιο για νέα χρηματοδότηση που θα εγκρίνουν.
Όπως και να έχει οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι τα προβλήματα τα οποία....
ενδεχομένως να εντοπιστούν κατά τη διάρκεια των πρώτων
Με αφορμή την πρεμιέρα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας η HuffPost Greece επιχειρεί να απαντήσει στα βασικότερα ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας και τη διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση.
1. Τι είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ο οποίος ενεργοποιήθηκε σήμερα;
• Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων (Νόμος 4469/2017), είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση που επιχειρεί να δώσει ολοκληρωμένη λύση για τη διευθέτηση όλων των χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων.
Στόχος είναι η ρύθμιση να γίνεται εκτός δικαστηρίου και να περιλαμβάνει όλα τα χρέη της επιχείρησης προς όλους τους πιστωτές της, δηλαδή εφορίες, τελωνεία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, τράπεζες, καθώς και λοιπούς ιδιώτες (π.χ. προμηθευτές), που έχουν συσσωρευτεί.
Για πρώτη φορά ο οφειλέτης αποκτά τη δυνατότητα πρόσβασης σε µία διαδικασία διαπραγµάτευσης µε το σύνολο των πιστωτών του. Μπορούν να υπαχθούν τόσο οφειλές που αφορούν επιχειρηματικές δραστηριότητες όσο και χρέη από προσωπικές δραστηριότητες (π.χ. προσωπικό στεγαστικό δάνειο), εφόσον τα χρήματα αξιοποιήθηκαν από τον επιχειρηματία για τη στήριξη της επιχείρησης.
2. Ποιοι εντάσσονται στη διαδικασία;
• Στον Νόμο εξωδικαστικού μηχανισμού μπορούν να υπαχθούν όλες οι επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα με εμπορική / πτωχευτική ιδιότητα, εφόσον πληρούν αθροιστικά τις 3 προϋποθέσεις:
- έχουν συνολικό ύψος οφειλών, προς όλους τους πιστωτές (δημόσιο και ιδιώτες), άνω των 20.000 €
- διαθέτουν ένα από τα ακόλουθα σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις, πριν υποβάλουν την αίτησή τους (δηλ. 2016 ή 2015 ή 2014):
α) θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή
β) θετική καθαρή θέση (equity).
- έχουν ένα από τα ακόλουθα:
α)οφειλές από δάνειο (ή άλλη αιτία) σε τράπεζα με καθυστέρηση τουλάχιστον 3 μηνών, κατά την 31/12/2016 ή
β)οφειλές από δάνειο (ή άλλη αιτία σε τράπεζα) που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016 ή
γ) ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο (ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, άλλα ΝΠΔΔ συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ) και δεν έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, κατά την 31/12/2016 ή
δ) εκδώσει επιταγές που σφραγίστηκαν κατά την 31/12/2016 ή
ε) έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις εις βάρος τους, λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από τρίτους (π.χ. προμηθευτές) κατά την 31/12/2016.
Υπολογίζεται ότι ο Νόμος αφορά ως και 400.000 επιχειρήσεις.
3. Ποια είναι η βασική επιδίωξη του Νόμου;
• Βασική επιδίωξη είναι βιώσιμες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμών, αλλά και όσες βρίσκονται σε κατάσταση επαπειλούμενης αδυναμίας, να ελαφρυνθούν. Μέσω μίας οικονομικά ορθολογικής διευθέτησης οφειλών, που έχει ως βάση τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής της.
4. Ποια είναι τα σημαντικότερα οφέλη του μηχανισμού;
• Κατ’ αρχάς μπορούν να αποφευχθούν πτωχεύσεις και να διασωθούν βιώσιμες επιχειρήσεις, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που συσσώρευσαν χρέη στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης. Επίσης αναμένονται σημαντικά οφέλη από τις επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και ως εκ τούτου θα πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους ε κράτος και ιδιώτες. Επιπρόσθετα εξυγιαίνονται και τα «χαρτοφυλάκια» του δημοσίου από τα ανείσπρακτα χρέη, καθώς και των τραπεζών από τα «κόκκινα δάνεια», έτσι ώστε να μπορούν να παρέχουν νέες χρηματοδοτήσεις και με χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.
5. Ο μηχανισμός επιτρέπει και «κούρεμα» οφειλών;
• Ο Νόμος επιτρέπει ρητά τις ρυθμίσεις (μέχρι 120 δόσεις) και διαγραφές οφειλών (μέχρι και κεφαλαίου) των επιχειρήσεων προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία (ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ), τράπεζες και μεγάλους προμηθευτές. Με εξαίρεση την κύρια οφειλή που έχει προκύψει από τη μη απόδοση παρακρατούμενων οφειλών για φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Οι μικροί πιστωτές, όπως οι εργαζόμενοι και οι μικρο-προμηθευτές, προστατεύονται από «κούρεμα» οφειλής και έτσι μέσω του Νόμου διασφαλίζεται η πλήρης εξόφλησή τους.
6. Τι προβλέπεται για τη διαδικασία;
• Η διαδικασία του Νόμου περιλαμβάνει διαπραγμάτευση μεταξύ της επιχείρησης και των πιστωτών της. Μόνο με τη συναίνεση της πλειοψηφίας 60% των πιστωτών μπορεί να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση, η οποία επιβάλλεται στη μειοψηφία. Ο Νόμος ορίζει και συγκεκριμένη διαδικασία εθελοντικής δικαστικής επικύρωσης, έτσι ώστε η επιχείρηση να μπορεί να αποταθεί στο δικαστήριο, εφόσον το επιθυμεί, με σκοπό να αντιμετωπίσει τη μειοψηφία των πιστωτών που διαφωνούν με τη συνολική ρύθμιση των χρεών και τελικά οδηγούν την επιχείρηση σε οικονομικό αδιέξοδο.
Ως συντονιστές των διαδικασιών του Νόμου αξιοποιούνται οι διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές (έχει δημιουργηθεί σχετικό μητρώο), με σκοπό να υποβοηθούν τις διαπραγματεύσεις και την επίτευξη βιώσιμης λύσης που θα διασώσει τις επιχειρήσεις. Οι συντονιστές διενεργούν παράλληλα και συγκεκριμένους ελέγχους. Ο οφειλέτης επιχειρηματίας έχει τον πρώτο λόγο, καθώς αυτός εκκινεί τη διαδικασία και δύναται να καταθέσει σχέδιο για τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του. Επίσης έχει και τον τελευταίο λόγο αφού αυτός αποφασίζει αν εγκρίνει / αποδέχεται ή όχι το τελικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, στο οποίο καταλήγει η πλειοψηφία των πιστωτών.
7. Πώς υλοποιείται ο μηχανισμός;
• Η διαδικασία είναι οριοθετημένη με σαφείς προθεσμίες σε ευδιάκριτα στάδια. Η διαδικασία του Νόμου υλοποιείται στην πράξη από ειδικό πληροφοριακό σύστημα, μέσω του οποίου διενεργείται ηλεκτρονικά ολόκληρη η διαδικασία, βήμα – βήμα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων ενεργοποιείται στις 3/8/2017, όπου και εισέρχεται η επιχείρηση με τους υφιστάμενους κωδικούς TAXISnet. Η αίτηση περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του οφειλέτη που αφορούν τον αριθμό και τις οφειλές ανά πιστωτή, καθώς και δήλωση των περιουσιακών στοιχείων του.
Η διαδικασία είναι εμπιστευτική, με ειδικά μέτρα που διασφαλίζουν την προστασία του απορρήτου της επιχείρησης, καθώς και όλων των εμπλεκομένων μερών.
8. Πώς αντιμετωπίζονται γραφειοκρατία και καθυστερήσεις;
• Ακολουθούνται σαφή χρονοδιαγράμματα σε δέκα στάδια με ρητές προθεσμίες 88 ημερών προκειμένου να επεξεργαστούν οι πιστωτές την πρόταση του οφειλέτη ή ο οφειλέτης αντίστοιχες αντιπροτάσεις των πιστωτών. Μια επιχείρηση θα μπορούσε να έχει εξασφαλίσει λύση ρύθμισης με όλους τους πιστωτές σε 88 ημέρες από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης της. Εφόσον υπάρχει συναίνεση ως το τελικό στάδιο της ροής της διαπραγμάτευσης την 88η ημέρα είναι δυνατόν να συνταχτεί η σύμβαση αναδιάρθρωσης που από την επόμενη μέρα τίθεται σε ισχύ και αποτυπώνει τη συμφωνία πιστωτών και οφειλέτη. Τα παραπάνω χρονοδιαγράμματα είναι εφικτό να γίνουν κατορθωτά γιατί η αίτηση, η υποβολή των δικαιολογητικών αλλά και η διαπραγμάτευση με τους Ιδιώτες πιστωτές και το δημόσιο, θα γίνεται ηλεκτρονικά.
9. Όσο διαρκεί η διαδικασία παρέχεται προστασία στους προσφεύγοντες;
• Μετά την αίτηση και τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων, παρέχεται προστασία από καταδιωκτικά μέτρα (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί), ενώ αν αυτά είχαν ήδη επιβληθεί, τότε αναστέλλονται, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.
10. Υπάρχουν πρόνοιες για τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές;
• Ο εξωδικαστικός μηχανισμός περιλαμβάνει κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας, όπως η άρση τραπεζικού απορρήτου και η υποβολή «περιουσιολογίου», προκειμένου να μην επωφεληθούν, οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», οι οποίοι κατευθύνουν τις επιχειρήσεις τους, τους εργαζόμενους, καθώς και τους πιστωτές τους, σε οικονομικά αδιέξοδα, ενώ οι ίδιοι πλουτίζουν εις βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας.
11. Τι ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες;
• Πρόβλεψη ρύθμισης οφειλών με το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία υπάρχει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ακόμα και αν οφείλουν λιγότερα από 20.000, που τάσσονται εκτός του γενικού πεδίου εφαρμογής αυτού του Νόμου καθώς δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα. Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με τις ευνοϊκές προβλέψεις αυτού του Νόμου, δηλαδή με ρυθμίσεις που θα απομειώνουν πρόστιμα και προσαυξήσεις αλλά και βασική οφειλή με δυνατότητα αποπληρωμής του υπολοίπου σε έως 120 δόσεις. Για τη ρύθμιση των οφειλών τους θα καταθέτουν αίτηση στη φορολογική διοίκηση και στα ασφαλιστικά Ταμεία στα οποία οφείλουν και θα λαμβάνουν πρόταση των Εφοριών και των Ταμείων.
12. Οι επιχειρήσεις που συμφωνούν σε εξωδικαστική ρύθμιση μπορούν να επαναχρηματοδοτηθούν;
• Για πρώτη φορά εξωδικαστικό πλαίσιο παρέχει και προκρίνει την προοπτική νέας χρηματοδότησης. Οι πιστωτές εφόσον συμφώνησαν σε σχέδιο αναδιάρθρωσης θα είναι σε θέση να το επαναχρηματοδοτήσουν. Ο Νόμος τους προτρέπει και τους παρέχει ένα πολύ ισχυρό κίνητρο-προνόμιο για νέα χρηματοδότηση που θα εγκρίνουν.
Keywords
ηλεκτρονική, ηλεκτρονική, λειτουργια, λύση, τραπεζες, δηλ, equity, ααδε, εφκα, νπδδ, ΟΤΑ, κουρεμα, ρητά, οφειλή, βιωσιμότητα, αναδιαρθρωση, taxisnet, ισχύ, νέα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , φορολογικη δηλωση 2011, www.taxisnet.gr, οφειλετες δημοσιου, κοινωνικη συμφωνια, η ημέρα της γης, ασφαλιστικη ικανοτητα, αποτελεσματα, ληξιπροθεσμες οφειλες, ημερομήνια, ρητά, αιτηση, βημα, εμπορικη, νπδδ, πλαισιο, υψος, αδυναμια, ασφαλιστικα ταμεια, αφορμη, βιωσιμότητα, γινεται, δανειο, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, διοικηση, δωσει, υπαρχει, ενημεροτητα, εφοριες, ισχυει, κυρια, λύση, λογο, μικρο, εξοφληση, προβληματα, ρυθμισεις, ρυθμιση, σχεδιο, τι ειναι, ισχύ, φυσικα, φορολογικη, φορα, οφειλή, ηλεκτρονικα, τραπεζα, θετικα
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Έρχεται αυγουστιάτικο «κύμα» καύσωνα - Που θα χτυπήσει 40άρια το θερμόμετρο
- Εμεινε ανοικτός ο ΔΟΛ με δωρεάν αυτοδιαχείριση και θα κλείσει στα χέρια Μαρινάκη;
- ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ! Τι φοβούνται – Πως μπλέκονται ΗΠΑ και Κούρδοι
- Τριχόπτωση: Ποιες οι 10 τροφές για να μην χάσετε τα μαλλιά σας
- Δεύτερος θάνατος στην Ελλάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου
- Οι υποψήφιοι αντίπαλοι της ΑΕΚ
- Πάρτι πρόκρισης στο Καραϊσκάκη – Επιστρέφει ισχυρός στα αστέρια – Ισοπαλία με την Παρτιζάν 2-2
- Ηχηρό χαστούκι στον Τσίπρα και την παρέα του η καταδίκη Βαξεβάνη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Kafeneio-gr
- Τελευταία Νέα Kafeneio-gr
- «Πρεμιέρα» για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό: Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων
- Πολιτική θύελλα για τους σημαιοφόρους κατόπιν… λοταρίας
- Οι υποψήφιοι αντίπαλοι της ΑΕΚ
- Ο Ερντογάν αντικαθιστά και τους τρεις αρχηγούς των ένοπλων δυνάμεων
- «Η μόνη ομάδα που θέλει να παίξει ο Βιεϊρίνια είναι ο ΠΑΟΚ»
- Η ηλιθιότητα των λελέδων....Διαμαρτύρονται για την κλήρωση σημαιοφόρων στα δημοτικά, ενώ δεν υπάρχει βαθμολογία στα Δημοτικά
- Οι 25 καλύτεροι ελεύθεροι ποδοσφαιριστές της αγοράς
- Η πολυτελής βίλα του Φουρθιώτη στην Εκάλη που προκαλεί εντυπώσεις
- Η ταινία μικρού μήκους με δυο ερωτευμένα γκέι αγόρια που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Η NASA αναζητεί υπεύθυνο… πλανητικής προστασίας – Αστρο…νομικός ο μισθός
- Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ για τους σημαιοφόρους στα δημοτικά σχολεία
- Έτοιμοι για το 3 στα 3!
- ΝΕΚΡΟ ΔΕΛΦΙΝΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΩΜΗ
- Οι χρεώσεις για τις πληρωμές φόρων στα γκισέ...
- Τζάμπα κουβέντα...
- Η απάντηση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για την παρέμβασή της στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ
- Άδωνις κατά Πολάκη: Αρνείται να αποκαλύψει τις δαπάνες που νομιμοποιεί! Βρώμικος