Προ ημερησίας στις 6 Ιουλίου: Έναρξη της προεκλογικής περιόδου;


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή στις 6 Ιουλίου, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, δυο εβδομάδες περίπου πριν η Ολομέλεια της Βουλής κλείσει τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές- ως γνωστόν, φέτος επιλέχτηκε να μην υπάρξουν θερινά τμήματα.

Η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων γίνεται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς είχε προηγηθεί αντίστοιχο

αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ενώ την προηγούμενη μέρα ο έλληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, αναμένοντας υποδοχή αντίστοιχη αυτής του αμερικανικού Κογκρέσο.

Η προ ημερησίας της 6ης Ιουλίου εκτιμάται από πολλούς παρατηρητές –και παρότι θα ακολουθήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές έως το Δεκαπενταύγουστο- ως το εναρκτήριο λάκτισμα όχι γενικά της προεκλογικής περιόδου, αλλά εκλογών το φθινόπωρο, που πιθανόν να είναι και διπλές.

Ας δούμε, όμως, τα πράγματα, όπως προγραμματίζονται από το Μαξίμου:

-Στην προ ημερησίας της 6ης Ιουλίου ο πρωθυπουργός, όπως και οι αρχηγοί των κομμάτων της αξιωματικής και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, θα δώσουν το βασικό στίγμα της προεκλογικής τους στρατηγικής, καθώς όλοι προετοιμάζονται για κάλπες το φθινόπωρο.

-Στα τέλη Ιουλίου ο Μητσοτάκης θα έχει στα χέρια του τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ώστε να λάβει με τη μεγαλύτερη δυνατή σιγουριά τις τελικές αποφάσεις του για τον αν προκηρύξει (όπως προγραμματίζει) πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Στόχος να προλάβει το δύσκολο χειμώνα, ελπίζοντας ότι θα προλάβει να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών, πριν αποκαλυφθεί η πραγματική κατάσταση της οικονομίας και πριν εξαντληθούν τα οικονομικά αποθέματα των πολιτών ως προς το να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και να τα βγάζουν πέρα το μήνα.

-Ως προς το χρόνο προκήρυξης των εκλογών (εφόσον οριστικοποιηθεί η απόφαση) οι πιθανότητες είναι δυο: Αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο, ώστε να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία πραγματοποίησής τους στις 18 Σεπτεμβρίου- αφού είναι δύσκολο να προληφθεί η 11η Σεπτεμβρίου, που θα δυσκόλευε την αντιπολίτευση, καθώς θα της έδινε τον ελάχιστο δυνατό χρόνο για να ξεδιπλώσει τη στρατηγική της. Το παραπάνω σενάριο είναι το επικρατέστερο, πλην όμως εξακολουθεί να εμφανίζει ως μειονέκτημα το γεγονός ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου μπορεί να ξεσπάσουν πυρκαγιές-κάτι που θα εκθέσει την κυβέρνηση που θα έχει σπεύσει να ορίσει εκλογές. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το εναλλακτικό σενάριο προβλέπει την προκήρυξη των εκλογών στα τέλη Αυγούστου, με την 25η Σεπτεμβρίου να είναι σε αυτή την περίπτωση η πιθανότερη ημερομηνία. Υπάρχει και τρίτο σενάριο, που προβλέπει την προκήρυξή τους στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς πάλι μπορεί να προληφθεί η 25η Σεπτεμβρίου- ωστόσο οι πιθανότητες αυτού του σεναρίου δείχνουν αυτή τη στιγμή μικρές.

-Εφόσον απαιτηθούν δεύτερες εκλογές, που είναι αυτή τη στιγμή και το πιθανότερο σενάριο –και δεν απαιτηθούν και …τρίτες- ο χρόνος που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι μεταξύ 62 και 65 ημερών. Συνεπώς κυβέρνηση θα υπάρχει στα μέσα ή τα τέλη Νοεμβρίου, ώστε η χώρα να έχει προϋπολογισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα