Προς ιδιωτικοποίηση το Μετρό της Θεσσαλονίκης

Την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη του φορέα υπό τον οποίο θα λειτουργεί το Μετρό της Θεσσαλονίκης, όταν και εφόσον ολοκληρωθεί, προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής πραγματοποιεί επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη,
μια ημέρα πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πόλη, με τις συγκοινωνίες να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο νότιο τμήμα του σταθμού της Βενιζέλου ο αρμόδιος υπουργός επιχείρησε να αναδείξει τις εργασίες που μέχρι στιγμής έχουν γίνει στην κατεύθυνση της απόσπασης των αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί στο σημείο.

Μάλιστα παρουσίασε ως εξέλιξη το γεγονός ότι στην πρώτη του επίσκεψη τον Οκτώβριο δεν είχε τη δυνατότητα να κατέβει στις αρχαιότητες λόγω της πλάκας οροφής που είχε τοποθετηθεί, ενώ τώρα μπόρεσε μαζί με τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό, Νίκο Ταχιάο, και τα μέσα ενημέρωσης να παρακολουθήσει την εν εξελίξει απομάκρυνση της επίχωσης, η οποία είχε τοποθετηθεί για την προστασία των αρχαίων ευρημάτων που θα παρέμεναν στο σημείο.

«Έχει βγει η απόφαση του ΚΑΣ, είμαστε σύμφωνοι πλέον νομίζω όλοι, τόσο η κυβέρνηση, τόσο και το ΚΑΣ, η Περιφέρεια, ο δήμος, ότι αυτή είναι η βέλτιστη λύση και θέλω να ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά, τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν, η επίσκεψη του πρωθυπουργού άλλωστε αύριο γίνεται και για αυτό το λόγο, για να σηματοδοτήσουμε ότι κάτι πλέον αλλάζει σε αυτή την πόλη, το έργο θα συνεχιστεί και θα παραδοθεί ολόκληρο το 2023» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Παράλληλα προανήγγειλε την έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών για τον φορέα υλοποίησης του Μετρό Θεσσαλονίκης, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο το Μετρό όταν και εφόσον λειτουργεί να το διαχειρίζεται εργολάβος. Είπε μάλιστα ότι αυτές οι διαγωνιστικές διαδικασίες θέλουν τουλάχιστον 2,5 χρόνια και πως πρέπει «να περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασιστεί σε κεντρικό επίπεδο, γιατί όλα αυτά είναι βήματα και στάδια που πρέπει να γίνουν με πολύ μεγάλη προσοχή και διαφάνεια».

Σχολίασε επίσης τις θέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ότι το Μετρό θα λειτουργούσε το 2021 χωρίς τον σταθμό της Βενιζέλου, καθώς όπως είπε «χωρίς φορέα υλοποίησης δεν μπορούμε να έχουμε ένα Μετρό σε λειτουργία».

Αναφορικά με τα αρχαία της Βενιζέλου ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών επανέλαβε ότι «η απόσπαση και επανατοποθέτηση είναι κάτι που έχει γίνει και στον σταθμό της Αγίας Σοφίας. Εμείς με αυτόν τον τρόπο θεωρούμε ότι κατ’ αρχήν προστατεύουμε τα αρχαία». «Τέλος λοιπόν στους μύθους, θέλουμε και αρχαία, θέλουμε και μετρό, και χρησιμοποιούμε πρακτικές και λύσεις οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί και στο μετρό στην Αθήνα και σε άλλα πολύ σημαντικά μετρό στην Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το αν φοβάται ενδεχόμενη δικαίωση των προσφυγών που θα υπάρξουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα αρχαία της Βενιζέλου ο κ. Καραμανλής απάντησε: «Ασφαλώς έχει δικαίωμα ο καθένας να κάνει μια προσφυγή, αυτός που την κάνει φέρει και το βάρος της ευθύνης της προσφυγής. Εμείς ελπίζουμε ότι οι διαδικασίες αυτές θα είναι γρήγορες, το χρονοδιάγραμμα μας είναι μέσα στους επόμενους 12 μήνες να έχουν τελειώσει οι αρχαιολογικές εργασίες και η κατασκευή του σταθμού να πάρει 18 μήνες».

«Τον Απρίλιο του 2023 το μετρό της Θεσσαλονίκης δεν θα λειτουργήσει κολοβό, θα λειτουργήσει ολόκληρο, και με τον σταθμό Βενιζέλου που είναι ο κεντρικός σταθμός», δήλωσε καταληκτικά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Δευτέρας ο κ. Καραμανλής έλαβε μέρος σε ενημερωτική σύσκεψη στα γραφεία της Αττικό Μετρό ΑΕ, στη συνέχεια επισκέφθηκε τα εργοτάξια των Σταθμών Βενιζέλου και Νομαρχία, ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβα στο Δημαρχείο, όπου θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον ΟΑΣΘ και το Δήμο Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση 50 αστικών λεωφορείων.

stokokkino.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα