Προσπαθεί να απαξιώσει τη μελέτη...


Πολύ σοβαρά εκτεθειμένη εξακολουθεί να είναι μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα - Λύτρα η κυβέρνηση, η οποία στην προσπάθειά της να βγει από τη δύσκολη θέση έχει παγιδευτεί στα επικοινωνιακά τρικ τα οποία επιστρατεύει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επιδίδεται σε μια αντιφατική τακτική: από τη μία έσπευσε χθες όψιμα να αρνηθεί ότι ο... πρωθυπουργός και το μέγαρο Μαξίμου γνώριζαν τη μελέτη, που όμως, σύμφωνα με τον κ. Λύτρα, είχε γνωστοποιηθεί στο «ανώτατο επίπεδο αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις» ήδη από τις αρχές Ιουνίου.
Και από την άλλη επιχειρεί να υποβαθμίσει την ίδια τη μελέτη, λέγοντας ότι απλώς «επαναλαμβάνει γνωστές διαπιστώσεις». Αλλά γιατί αν η μελέτη δεν μας λέει και τίποτα καινούργιο, σπεύδει τώρα το Μαξίμου να αρνηθεί ότι την ήξερε;


Τι είπε λοιπόν χθες η κυβέρνηση διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου; Κατ’ αρχάς ισχυρίστηκε ότι «η επιστημονική μελέτη των κ. Τσιόδρα και Λύτρα δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί ούτε στον πρωθυπουργό, ούτε σε κανένα συνεργάτη του στο μέγαρο Μαξίμου πριν από την επίσημη δημοσίευσή της». Πρόκειται ασφαλώς για μια νέα γραμμή, αφού στην πρώτη του προχθεσινή τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είχε πει τίποτα σε σχέση με το αν γνώριζε ή δεν γνώριζε ο πρωθυπουργός. Και βέβαια η γραμμή αυτή δεν έρχεται μόνο σε αντίθεση με τα όσα έχει δηλώσει ο Θεόδωρος Λύτρας -η φράση του για ενημέρωση σε «ανώτατο επίπεδο» φωτογραφίζει το Μαξίμου-, αλλά δεν επιβεβαιώνεται ούτε και από τον Σωτήρη Τσιόδρα. Οσο και αν το μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από τη χθεσινή επιστράτευση του κ. Τσιόδρα και την, κατά τ’ άλλα βοηθητική για την κυβέρνηση, δήλωσή του, πουθενά ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων δεν διαψεύδει ότι η κυβέρνηση γνώριζε τη μελέτη από τις αρχές Ιουνίου.
Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως ο Σ. Τσιόδρας όχι μόνο εξακολουθεί να είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού, αλλά και ότι «είναι ο πιο στενός και ο βασικός συνεργάτης του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά την ομάδα επιστημόνων και τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιείται η συνεργασία και η συνδρομή της επιστημονικής κοινότητας στην αντιμετώπιση της πανδημίας». Πόσο πειστικό είναι λοιπόν ότι δεν τον είχε ενημερώσει για τη μελέτη του;
Θνητότητα
Αυτό ωστόσο που προκάλεσε εντύπωση ήταν ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ακάλυπτη την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς ρωτήθηκε αν αυτή γνώριζε για τη μελέτη, αλλά δεν θέλησε να απαντήσει, λέγοντας πως «ό,τι είχα να πω για την επιστημονική μελέτη, το είπα». Πάντως από το περιβάλλον του τότε υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι ούτε είχε γνώση, ούτε του παραδόθηκε τέτοια μελέτη.
Οσο για την προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει και να απαξιώσει τη μελέτη, ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι «αυτό που λέει η μελέτη είναι το αυτονόητο» και ότι «επαναλαμβάνει γνωστές διαπιστώσεις για αυξημένη θνητότητα όταν το Σύστημα Υγείας δέχεται πίεση, αλλά και αδυναμίες σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας». Αρα ουσιαστικά ότι δεν προσφέρει κάτι καινούργιο.
Την ίδια ώρα προσπάθησε και να τα γυρίσει για την περιβόητη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη (1η Δεκεμβρίου, Βουλή) πως δεν έχει «ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνητότητα» στους ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ «σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις ΜΕΘ». Λεγόμενα για τα οποία έχει εκτεθεί απολύτως ο πρωθυπουργός προσωπικά μετά τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα και τις δηλώσεις του δεύτερου ότι η κυβέρνηση ήταν ενήμερη γι’ αυτήν πολύ καιρό πριν. Τώρα ο Γ. Οικονόμου, προσπαθώντας πια να μαζέψει τα όσα είχε πει ο πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι «προφανώς σε περιβάλλον ΜΕΘ υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση, ο πρωθυπουργός πότε δεν ισχυρίστηκε ότι είναι το ίδιο».
Αντιπολίτευση
Και κατά τ’ άλλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προκειμένου να αποσείσει τις κυβερνητικές ευθύνες για την άρνηση πραγματικής ενίσχυσης του ΕΣΥ, έφτασε στο σημείο να επιχειρήσει να ρίξει την ευθύνη για τους θανάτους της πανδημίας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον Αλ. Τσίπρα ότι «στέρησε από τη χώρα, στον κρίσιμο χρόνο, το ενιαίο μέτωπο που χρειαζόμασταν για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία» και ότι «το έκανε συνειδητά και εμπρόθετα, στο όνομα της προαγωγής του κομματικού του συμφέροντος», λέγοντας ότι «οι θάνατοι, ώς ένα βαθμό, είναι και αντανάκλαση αυτής της ασύνετης και καιροσκοπικής συμπεριφοράς του κ. Τσίπρα όλο το προηγούμενο διάστημα».
Την ίδια ώρα ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Νίκος Ρωμανός, επέλεγε να ρίξει τις ευθύνες για την αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ στους ίδιους τους γιατρούς, λέγοντας (Πρώτο Πρόγραμμα) ότι επιλέγουν ασθενείς και συγκεκριμένα πως «είναι γνωστό ότι οι γιατροί στην επιλογή τού ποιοι θα πάνε στη ΜΕΘ και ποιοι θα διασωληνωθούν εκτός ΜΕΘ λαμβάνουν υπόψη και κριτήρια όπως την πιθανότητα που έχει κανείς να σωθεί μπαίνοντας στη ΜΕΘ, άρα βάζουν στις ΜΕΘ τους ανθρώπους που έχουν ούτως ή άλλως μια μεγαλύτερη πιθανότητα να σωθούν. Ως εκ τούτου δεν είναι αντικειμενικό το δείγμα των ανθρώπων που μένουν εκτός ΜΕΘ, γιατί είναι εκ των πραγμάτων ασθενείς που οι γιατροί θεωρούν ότι έχουν λιγότερες πιθανότητες να σωθούν».
Οσο για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τους διασωληνωμένους εντός και εκτός ΜΕΘ, υποστήριξε ότι «το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης να γνωρίζει μια έρευνα και εν γνώσει του να λέει κάτι αντίθετο, όταν μάλιστα είναι αυταπόδεικτο ότι αυτό κάποια στιγμή θα έβγαινε». Αλλά έτσι παραδέχτηκε ότι η μελέτη -που σύμφωνα με την κυβέρνηση λέει απλώς τα αυτονόητα- είναι αντίθετη με όσα έλεγε ο πρωθυπουργός στη Βουλή...
Γιάννης Μπασκάκης
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Keywords
Τυχαία Θέματα