Προθεσμία δύο εβδομάδων δίνει η Τρόικα στον Σαμαρά

Μάχη με το χρόνο καλείται να δώσει η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει το πακέτο των μέτρων που απαιτούν οι δανειστές αλλά και να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις στο εσωτερικό που υπονομεύουν τη συνοχή της.
Μετά την πρωτοβουλία του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλον Γιούνκερ για τρίτη διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 8 Νοεμβρίου...
και την μετάθεση των αποφάσεων για τη σύνοδο της 12ης Νοεμβρίου, καθίσταται σαφές πως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δίνουν πίστωση χρόνου δεκαπέντε ημερών στον Αντώνη Σαμαρά
και το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα που σχετίζονται με το πακέτο των μέτρων που πρέπει να κατατεθεί για να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Οι Βρυξέλλες «δείχνουν» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως την άκαμπτη πλευρά της διαπραγμάτευσης κυρίως στα εργασιακά, ενώ το ταμείο δεν σταματά να αναφέρεται στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης, γεγονός που «πονοκεφαλιάζει» τους Ευρωπαίους.

Οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των Ευρωπαίων προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου στις 12 Νοεμβρίου να υπάρξει οριστικά ένα πακέτο μέτρων που θα μπορεί να τεθεί επί τάπητος προκειμένου να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα.

Πηγές της ΕΕ τονίζουν πάντως πως εάν υπάρξει λύση στο θέμα της χρηματοδότησης η συμφωνία δεν θα τιναχθεί στον αέρα από θέματα όπως για παράδειγμα το εργασιακό.

Φυσικά καταλύτη των εξελίξεων θα παίξει και η ολοκλήρωση της έκθεσης της Τρόικα που θεωρείται εκ των ουκ άνευ πριν οποιαδήποτε απόφαση για εκταμίευση της δόσης αλλά και ρυθμίσεων που αφορούν το ελληνικό χρέος.

Από το μέγαρο Μαξίμου δόθηκαν σαφείς εντολές οι όποιες ρυθμίσεις των υπουργείων να έχουν ολοκληρωθεί και να έχουν καθαρογραφεί έως τις 5 Νοεμβρίου. Ακολούθως μόλις το νομοσχέδιο είναι έτοιμο θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος με πιθανότερη ημερομηνία την 7η Νοεμβρίου.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε σύναψη μνημονίων με ετήσιους στόχους προκειμένου να υπάρξει στενή παρακολούθηση των στόχων του προϋπολογισμού προκειμένου να αποφευχθεί η πολιτικά δύσκολη απόφαση να υπάρξουν ειδικοί μηχανισμοί από το εξωτερικό, όπως πρόσφατα είχε δηλώσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται αποκλίσεις τότε θα γίνονται προκαθορισμένες διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Αν επίσης παρατηρούνται αποκλίσεις άνω του 10% από τους τριμηνιαίους στόχους που προβλέπονται για τα υπουργεία και τους φορείς της γενικής κυβέρνηση τότε θα περικόπτονται αυτόματα λειτουργικές δαπάνες και επιχορηγήσεις ανάλογα με το ποσοστό των αποκλίσεων.

Στα μνημόνια περιλαμβάνονται τουλάχιστον:

Οι τριμηνιαίοι στόχοι εκτέλεσης του προϋπολογισμού κάθε φορέα.
Προκαθορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφάνισης αποκλίσεων από τους στόχους.
Οι επιπτώσεις στην περίπτωση μη υλοποίησης των διορθ
Keywords
Τυχαία Θέματα