Πυκνώνουν τα σύννεφα για την Ουκρανία του Ζελένσκι
Η αμερικανική βοήθεια υπό αμφισβήτηση, η ευρωπαϊκή ενότητα πάει περίπατο και διαρροές περί πιέσεων προς τον Ουκρανό πρόεδρο να δεχθεί συμβιβασμό αυξάνονται.
Ηαποτυχία της αντεπίθεσης των δυνάμεων του Κιέβου και η αδυναμία ή απροθυμία των συμμάχων του να συνεχίσουν την παροχή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας έχουν φέρει την Ρωσία του Πούτιν σε θέση οδηγού και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπό ασφυκτική πίεση.
Η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί ανάμεσα στη Δύση και το Κίεβο καταγράφεται
Τα νούμερα και τα αμερικανικά παράδοξα
Τα παζάρια ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους σκληρούς Ρεπουμπλικανούς συνεχίζονται, ωστόσο δεν διαφαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα και διάθεση να βρεθεί η σκληρή τομή.
Την ίδια ώρα, με βάση ρεπορτάζ της La Repubblica, οι συζητήσεις επιδεινώνονται από διάφορους παράγοντες. Αυτό που, ανάμεσα σε άλλα, επικαλούνται ο Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμμαχοί του είναι ότι η Ουκρανία είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και άρα θα πρέπει να το λύσουν οι Ευρωπαίοι και το δεύτερο πως θα ήταν προτιμότερο τα χρήματα αυτά (περίπου 100 δισ. δολάρια) θα ήταν προτιμότερο να επενδυθούν για ανάπτυξη εντός των ΗΠΑ.
Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι και τα δύο αυτά βασικά επιχειρήματα δεν είναι πλήρως αληθή. Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει μέχρι στιγμής τα διπλά χρήματα από αυτά που προσφέρουν οι Αμερικανοί στην Ουκρανία. Λιγότερες στρατιωτικές προμήθειες, αλλά πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα του συντηρητικού αμερικανικού think tank American Enterprise Institute το 90% των κεφαλαίων που έχει δώσει το Κογκρέσο στην Ουκρανία δεν έφυγαν ποτέ από τις ΗΠΑ.
Περίπου 60 από τα 68 δις. ξοδεύτηκαν για την αγορά όπλων στις ΗΠΑ τα οποία εστάλησαν στην Ουκρανία. Η πολιτεία, μάλιστα, που έχει επωφεληθεί περισσότερο είναι το σούπερ συντηρητικό Άρκανσο με 2,3 δισ., αλλά και άλλες ρεπουμπλικανικές πολιτείες όπως το Τέξας, η Φλόριντα, η Αλαμπάμα, η Δυτική Βιρτζίνια και το Οχάιο είναι ανάμεσα στις δέκα με τα μεγαλύτερα κέρδη χάρη στις αγορές από τον Ζελένσκι.
Συνεπώς η πραγματικότητα δεν έχει να κάνει με πολιτική. Τα επιχειρήματα για το τέλος της στήριξης προς την Ουκρανία απευθύνονται κυρίως προς το εκλογικό ακροατήριο των ρεπουμπλικανών.
Συνάντηση Μακρόν – Όρμπαν
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο διχασμός συνεχίζεται με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας να βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών, επίσημων και παρασκηνιακών, καθώς ζητά την αναβολή των κρίσιμων αποφάσεων για την Ουκρανία: η μία αφορά την οικονομική βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, η άλλη την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κιέβου-Βρυξελλών.
Ο Βίκτορ Όρμπαν αύριο θα συναντήσει τον Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Γάλλο πρόεδρο να ετοιμάζει ακόμη ένα μασάζ.
«Ολα ή τίποτε»;
Ομως, ακόμη και αν συνεχισθεί η μαζική δυτική βοήθεια, η Ουκρανία έχει έλλειψη στρατιωτικού προσωπικού, εκεί που η Ρωσία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, δηλώνει ευρωπαίος στρατιωτικός αξιωματούχος στο ΝΑΤΟ διαπιστώνοντας ότι «στους κύκλους εκπαίδευσης (που έχει θέσει στην διάθεση των ουκρανών στρατιωτών το ΝΑΤΟ), πλέον παρουσιάζονται άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, με λιγότερη κατάρτιση».
«Τώρα πρέπει να διαχειρισθούμε τον Ζελένσκι, να τον κάνουμε να αλλάξει την κάπως "όλα ή τίποτε" στάση του. Κανείς δεν το λέει επισήμως, αλλά πιστεύω ότι αυτό προετοιμάζεται», σχολιάζει η νατοϊκή στρατιωτική πηγή.
Γαλλική διπλωματική πηγή προσπαθεί να αμβλύνει αυτά τα σχόλια επισημαίνοντας ότι η Ουκρανία έχει αυτήν την στιγμή «πολύ χαμηλό βαθμό κινητοποίησης» και ότι από την πλευρά της Ρωσίας «οι στατιστικές είναι στημένες».
Είναι βέβαιο ότι το ηθικό των Ουκρανών δεν είναι πλέον ακμαίο, με την κούραση του πολέμου. Αλλά στο μέτωπο ο τόνος των στρατιωτών δεν αλλάζει.
Αν και ο πόλεμος είναι πολύ δαπανηρός, «οι Ευρωπαίοι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ την Ουκρανία, διότι γνωρίζουν ότι, αν ο Πούτιν καταλάβει την Ουκρανία, θα πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο», με κινδύνους για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, λέει η Τατιάνα Καστουέβα-Ζαν του Institut français des relations internationales (Ifri).
Η γαλλική διπλωματική πηγή τονίζει ότι όλοι οι λόγοι που οδήγησαν στην υποστήριξη προς την Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 παραμένουν σε ισχύ.
«Η υποστήριξη προς την Ουκρανία αποτελεί διακύβευμα ασφαλείας για την Ευρώπη και την Γαλλία», δήλωσε η γαλλική διπλωματική πηγή προσθέτοντας ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η ιδέα ότι η μία κρίση θα εκτοπίσει την άλλη, σε μία αναφορά στους φόβους των Ουκρανών ότι ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς θα εκτρέψει την προσοχή των Ευρωπαίων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Επικίνδυνη περίοδος
Είναι φυσικό να υπάρχουν ερωτήματα σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη αυτού του πολέμου, δηλώνει γαλλική διπλωματική πηγή. «Ολος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι βρισκόμαστε σε μία επικίνδυνη περίοδο, αλλά δεν βλέπω ηττοπάθεια στις Βρυξέλλες ή στο ΝΑΤΟ».
Για την Τατιάνα Καστουέβα-Ζαν είναι επείγον οι Ευρωπαίοι να σιωπήσουν τις παραφωνίες, όπως της Ουγγαρίας αυτήν την στιγμή που «όλα παίζουν υπέρ του στάτους κβο» στο στρατιωτικό επίπεδο και αυτό πιθανότατα μέχρι τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024.
Ενα τέτοιο μήνυμα είναι ακόμη σημαντικότερο στο εσωτερικό της Ουκρανίας, καθώς έριδες έχουν εμφανισθεί εντός των ηγετικών ελίτ, τονίζει η διευθύντρια του Κέντρου Ρωσίας-Ευρασίας του Ifri αναφερόμενη κυρίως στην επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στον πρόεδρο Ζελένσκι και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι.
«Είναι το τέλος της ιερής ένωσης πίσω από τον Ζελένσκι ή απλώς μία παρένθεση που συνδέεται με τα προβλήματα στο μέτωπο;», αναρωτιέται.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Γάλλοι διπλωμάτες προσπαθούν να πείσουν τους εταίρους τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ατλαντική Συμμαχία ότι είναι θεμελιώδους σημασίας η συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία ώστε να σταλεί το μήνυμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν «να μη ποντάρει στην εξάντληση της υποστήριξης» προς το Κίεβο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Οι άνθρωποι με γάτες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας, λέει νέα μελέτη
- Υπογραφή στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Λισαβόνας βάζει ο Κ. Πιερρακάκης μετά από δυο δεκαετίες καθυστέρηση
- Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη η πορεία για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ
- Η ΝΔ μας ξεγέλασε ως ψηφοφόρους, μας εξαθλιώνει ως πολίτες!
- Μακρινίτσα: «Στα χέρια μου ξεψύχησε» – Συγκλονιστική μαρτυρία του πατέρα του θύματος στο δικαστήριο
- Ξεπλυμένη ελπίδα
- Τα πιο καμένα της Τετάρτης
- ΣΑΛΑΜΙΝΑ! ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ κανένας δικηγόρος τον δολοφόνο της 43χρονης...
- Πορεία μαθητών για τις «μέρες του Αλέξη»...
- ΕΜΥ Καιρός – Έκτακτο δελτίο: Πρόγνωση αύριο 7 Δεκεμβρίου – ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2024
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Kafeneio-gr
- Τελευταία Νέα Kafeneio-gr
- Πυκνώνουν τα σύννεφα για την Ουκρανία του Ζελένσκι
- Πορεία μαθητών για τις «μέρες του Αλέξη»...
- Οι συσκευές που δεν πρέπει να συνδέουμε ποτέ σε πολύπριζο
- Αλέξης Γρηγορόπουλος: Ο καθόλου “πρότερος σύννομος βίος” του Κορκονέα
- «Αστακός» η Αθήνα ενόψει των 15 ετών από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
- Αριθμητική για ξενοφοβικούς...
- Από τον Ιανουάριο του 2024 τα Σκόπια θα έχουν και Αλβανό πρωθυπουργό
- Ενστάσεις και απ' το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Time: Η Τέιλορ Σουίφτ πρόσωπο της χρονιάς
- Ερντογάν για επίσκεψη στην Αθήνα: «Θα βελτιώσουμε τις σχέσεις με τους γείτονές μας»
- Κωνσταντοπούλου: Εκδικητικό κατά των ελεύθερων επαγγελματιών το φορολογικό νομοσχέδιο
- Ανδρουλάκης: Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας όταν καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και κυριαρχικά δικαιώματα χωρών της ΕΕ
- Πως λοιπὸν ο Δαυΐδ, εμπνευσμένος απὸ το Πνεύμα, τον ονομάζει Κύριον και λέγει, «Είπε ο Κύριος εις τον Κύριόν μου
- Εορτολόγιο Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023
- ΕΜΥ Καιρός – Έκτακτο δελτίο: Πρόγνωση αύριο 7 Δεκεμβρίου – ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2024
- Επέτειος Γρηγορόπουλου: Πορεία στη μνήμη του στο κέντρο της Αθήνας – Δείτε βίντεο, φωτογραφίες
- Η εορτή του Αγίου Νικολάου στην Ι.Μ. Αιτωλίας (ΦΩΤΟ)
- ΜΕΘΕΟΡΤΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ LIVE ΤΩΡΑ: ΙΕΡΟ ΕΥΧΕΛΑΙΟ 6 Δεκεμβρίου Ζωντανά – Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης