Πυροδότηση χρεών φέρνει η έκρηξη της ακρίβειας...


Νέα γενιά «κόκκινων» χρεών στην Εφορία τα οποία έχουν ήδη εκτιναχθεί σε πάνω από 111 δις. ευρώ λόγω της απόσυρσης των αναστολών και των έκτακτων ρυθμίσεων και της οικονομικής στενότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την έκρηξη της ακρίβειας, φοβάται το οικονομικό επιτελείο...

Στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται ότι o πόλεμος στην Ουκρανία θα εντείνει
την πληθωριστική καταιγίδα, με αποτέλεσμα να συνεχιστούν οι έντονες πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, καθιστώντας επισφαλή την φορολογική τους συμμόρφωση....
Με τις τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες να έχουν πάρει την ανηφόρα και το κόστος ζωής να αυξάνεται μήνα με τον μήνα, τα νοικοκυριά διαπιστώνουν όχι μόνο ότι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους αλλά και ότι δεν τους περισσεύουν χρήματα για ρύθμιση οφειλών και την αποπληρωμή δόσεων για χρέη σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.
Μεγάλος είναι ο κίνδυνος οι φορολογούμενοι να χάσουν ρυθμίσεις χρεών λόγω της μείωσης των εισοδημάτων από την ακρίβεια και να δημιουργηθεί μια νέα γενιά οφειλών. Η απειλή μεγαλώνει, καθώς το επόμενο διάστημα «ξεπαγώνουν» μια σειρά από οφειλές που θα πρέπει να αποπληρωθούν, ενώ θα ξεκινήσουν να «τρέχουν» και νέες υποχρεώσεις προς την Εφορία. Πιο συγκεκριμένα:
– Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου μήνα λήγει η προθεσμία για την ένταξη των χρεών της πανδημίας στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων.
– Στο τέλος Μαρτίου πρέπει να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που έλαβαν από την επιστρεπτέα όσοι επιθυμούν να κερδίσουν 15% έκπτωση.
– Τον Μάιο ξεκινά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ
– Στο τέλος Ιουνίου ξεκινούν οι 60 δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής
– Τον Ιούλιο θα «τρέχουν» οι δόσεις του φόρου εισοδήματος.
Φοροτεχνικοί ζητούν παράταση της ρύθμισης των κορονοχρεών, ενώ παράγοντες της αγοράς ζητούν να ενεργοποιηθεί εκ νέου μια ρύθμιση 120 δόσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μπορούν τα φυσικά πρόσωπα αλλά και οι επιχειρήσεις να πάρουν μια ανάσα αποπληρώνοντας σχετικά πιο εύκολα τις οφειλές τους.
Η κυβερνητική βεντάλια των ρυθμίσεων έχει κλείσει μετά τα διαδοχικά πακέτα και δεν υπάρχει έδαφος για νέες ρυθμίσεις δεδομένης και της κατηγορηματικής θέσης των θεσμών ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την κουλτούρα πληρωμών. Αρμόδιοι παράγοντες αναγνωρίζουν τις εστίες κινδύνου για τα έσοδα επισημαίνοντας ότι σε περιόδους κρίσης παραδοσιακά ενισχύεται η τάση αθέτησης υποχρεώσεων προς το Δημόσιο αλλά δεν διαβλέπουν εκτροχιασμό του προϋπολογισμού εκτιμώντας ότι η όποια υποχώρηση των εισπράξεων θα είναι διαχείριση ενώ ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για ενεργοποίηση πρόσθετων μέτρων διευκόλυνσης των οφειλετών.
Keywords
Τυχαία Θέματα