Ρόλος-χρυσάφι για την Ελλάδα στην γεωπολιτική σκακιέρα-Πως αντικατέστησε την Τουρκία ως αγαπημένο τέκνο των Αμερικανών-Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ελλάδα έρχονται πιο κοντά καθώς η Τουρκία πέφτει σε δυσμένεια… Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πλησιάζουν στην Ελλάδα, επιτρέποντας στην χώρα μας να κάνει την παρουσία της πιο αισθητή στη διεθνή πολιτική σκηνή καθώς η Τουρκία απομακρύνεται από την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ,
σύμφωνα με την εβδομαδιαία εφημερίδα The National Herald (Εθνικός Κήρυξ ).

Το άρθρο της εφημερίδας σημειώνει δε πως....
“Η Ελλάδα, βρήκε έναν αυξανόμενο, αν και απίθανο, μεγαλύτερο ρόλο στη διεθνή πολιτική της περιοχής».

Η Τουρκία βρίσκεται εδώ και μήνες σε κόντρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προγραμματισμένη αγορά ρωσικών πυραύλων S-400, που η Ουάσιγκτον λέει ότι είναι ασυμβίβαστοι με τις άμυνες του ΝΑΤΟ και θα μπορούσαν να διακυβεύσουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 – ένα αεροσκάφος που η Τουρκία προγραμματίζει επίσης να αγοράσει. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ είναι αντίθετες επίσης σε πολλά θέματα, όπως η υποστήριξη της Ουάσινγκτον στις συριακές κουρδικές δυνάμεις, οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν και οι υπήκοοι των ΗΠΑ που φυλακίστηκαν στην Τουρκία κλπ

Χάρη στην επιδείνωση των σχέσεων με την Άγκυρα, «το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον πλησιάζει περισσότερο στην Αθήνα», ανέφερε η εφημερίδα, με αυξημένη στρατιωτική συνεργασία και οι ΗΠΑ τοποθετούνται από την πλευρά της Κύπρου και της Ελλάδας στη διαμάχη τους με την Τουρκία για τα ενεργειακά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο .

Για την χώρα μας σύμφωνα με το άρθρο ξημερώνει μια καλύτερη μέρα με αφορμή την στάση των ΗΠΑ αλλά παράλληλα και με την κινεζική εταιρεία COSCO, η οποία διαχειρίζεται το λιμάνι του Πειραιά, να αναζητά επένδυση 600 εκατομμυρίων ευρώ , το Ισραήλ να επιδιώκει στενότερους ενεργειακούς δεσμούς και την καίρια γεωγραφική της θέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μέσης Ανατολής να παίζει πάντα ιδιαίτερο ρόλο.

Οι ΗΠΑ ήταν ευτυχείς που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ηγέτης του Αλέξης Τσίπρας έδωσε το όνομα της αρχαίας ελληνικής επαρχίας Μακεδονίας στα Σκόπια και διέκοψε το βέτο που κρατούσε τα Σκόπια μακριά από το ΝΑΤΟ.

Με τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία να επιδεινώνονται, καθώς ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να αγοράσει ένα ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400 που θα μπορούσε να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ – στο οποίο ανήκουν και η Ελλάδα και η Τουρκία – το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον στρέφεται, λοιπόν, περισσότερο προς την Αθήνα.

Πριν αποχωρήσει το Κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) από την κυβερνητική συμμαχία , ο τότε υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος προωθούσε ισχυρότερη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, λέει το άρθρο.

Αφότου η Ελλάδα επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά αεροσκάφη στη χώρα και διεξήγαγαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναπτύξουν στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα σε πιο μόνιμη βάση».

Μπορεί ο Καμμένος να αποχώρησε από τον κυβερνητικί συνασπισμό αντιτιθέμενος με το όνομα της πΓΔΜ, αλλά ο πρώην αντι-αμερικανός, αντι-ΝΑΤΟϊκός Τσίπρας ενέτεινε τους δεσμούς με τις ΗΠΑ και την αμυντική συμμαχία, κόντρα στις εικαζόμενες αρχές του κόμματός του.

Σε μια ματιά στον αυξανόμενο ρόλο της Ελλάδας στη γεωπολιτική σκηνή, ο Βίκτορ Ντέιβις Χάνσον, ιστορικός στο Ίδρυμα Χούβερ στο Στάνφορντ, έγραψε στην Εθνική Ανασκόπηση για την περίπλοκη σχέση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Τσίπρα να αντιμετωπίζει πιθανή ήττα στις 7 Ιουλίου ενώ έκανε και αναφορά στις αποζημιώσεις από τη Γερμανία για το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα δημοφιλές ζήτημα με τους Έλληνες.

Σε κάθε περίπτωση, με την Τουρκία να προωθεί την ενεργειακή γέωτρηση στα κυπριακά ύδατα και γιατό όχι να κάνει το ίδιο και στα ελληνικά ύδατα, ο Τσίπρας βρίσκεται τώρα στον πυρήνα της αυξανόμενης έντασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις ΗΠΑ να προσεγγίζουν την πλευρά της Κύπρου και να κλίνουν προς την Ελλάδα.

«Ωστόσο, η Ελλάδα εκτιμά ότι περισσότερα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισέρχονται στη χώρα από όσα βγαίνουν, έστω κι αν πολλοί Έλληνες παραπονιούνται και χειραγωγούνται ως το πρώτο κέντρο διαμετακόμισης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών που μετακινούνται στην Ευρώπη από την Αφρική και Μέση Ανατολή”, έγραψε ο Hanson.

Τώρα, ανέφερε, η Ελλάδα διαπιστώνει ότι έχει πολλά ημιμόνιμα συμφέροντα, ακόμη και αν είναι ημιμόνιμοι φίλοι που αναζητούν τα δικά τους μόνιμα συμφέροντα.

«Σχετικά μικρή και ευάλωτη, αλλά στρατηγικά τοποθετημένη η Ελλάδα ζει σε μια σκληρή γειτονιά με ιστορικούς εχθρούς όπως η Τουρκία και ριζοσπάστικες ισλαμικές ομάδες. Ως παράθυρο στη Μεσόγειο και σε τρεις ηπείρους, η Ελλάδα βρίσκεται στη διασταύρωση αντιπαραθέσεων μεγάλων δυνάμεων μεταξύ Ευρώπης, Αμερικής, Κίνας και Ρωσίας «, σημείωσε ο Hanson.

Η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε εδώ και δεκαετίες ότι οι ΗΠΑ στήριξαν περισσότερο την Τουρκία και συμπεριφέρονταν στην Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «είτε ως ασήμαντη ή δευτερεύουσα ενόχληση – παρά τη βασική της θέση και το εικονικό της καθεστώς ως γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού, » πρόσθεσε.

Τώρα, είπε, αυτό έχει αλλάξει, συχνά σε ελληνικό πλεονέκτημα.

Με τις ΗΠΑ όλο και πιο επιφυλακτικές από τις κινήσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «η άνοδος της νεο-οθωμανικής Τουρκίας, με πληθυσμό επτά φορές μεγαλύτερο από τον πληθυσμό της Ελλάδας, έκταση έξι φορές μεγαλύτερη και ανανεωμένες εδαφικές φιλοδοξίες στο ελληνικό Αιγαίο, έκανε την Ελλάδα να στραφεί προς τον αμερικανικό στρατό για προστασία», πρόσθεσε ο αναλυτής.

Σημειώνοντας τις στενότερες σχέσεις με το Ισραήλ – εις βάρος της εγκατάλειψης του παλαιστινιακού κινήματος που υπερασπίστηκε παλιότερα ο Τσίπρας – ο Χάνσον είπε ότι ένας υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει τις χώρες μαζί, με το Ισραήλ και την Κύπρο, ενίσχυσε τον διεθνή ρόλο της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα, βέβαια, ακροβατεί σε σχοινί. Με την εξισορρόπηση μεταξύ των αντιπάλων και την εύρεση νέων φιλικών συμφερόντων, η Ελλάδα μεγεθύνει τη δική της σημασία. Κατ ‘αυτόν τον τρόπο, γίνεται ακόμη πιο σημαντικό σημείο ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων και του παγκόσμιου εμπορικού ανταγωνισμού », κατέληξε.

pentapostagma.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα