Σαμπάνια Βρυξελλών: Πώς η κλιματική αλλαγή ευνοεί τους οινοπαραγωγούς

Στο μεγαλύτερο κελάρι κρασιού του Βελγίου ωριμάζει η «σαμπάνια» του 2016. Μέχρι την οροφή του χώρου αυτού στοιβάζονται οι φιάλες. Του χρόνου ο αφρώδης οίνος, που απαιτεί συνολικά δύο χρόνια ωρίμανσης, θα είναι έτοιμος. Αυτό προβλέπει η διαδικασία που εξελίχθηκε πριν από 200 χρόνια στην περιοχή της Καμπανίας....
Ωστόσο ο οινοπαραγωγός Αρνό Λερουά δεν επιτρέπεται να ονομάσει τον αφρώδη οίνο του «σαμπάνια» αφού βρίσκεται λίγο μετά τα γαλλικά σύνορα.

«Σήμερα το κλίμα εδώ είναι όπως ήταν πριν από σαράντα χρόνια στην Καμπανία» λέει χαρακτηριστικά ο οινοπαραγωγός. Πράγματι οι συνθήκες είναι
πλέον κατάλληλες: βροχερός χειμώνας και ηλιόλουστο αλλά όχι υπερβολικά ζεστό καλοκαίρι.

200.000 μπουκάλια αφρώδη οίνου το χρόνο παράγει η οικογένεια Λερουά και αποτελεί έτσι τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής στο Βέλγιο. Μάλιστα το κρασί τους είναι τόσο δημοφιλές που οι παραγγελίες γίνονται ήδη ενώ αυτό ακόμη ωριμάζει. Μέσα σε λίγες εβδομάδες η οικογένεια ξεπουλά όλη την παραγωγή.

Και αυτό σε μια χώρα που φημίζεται περισσότερο για τη μπύρα παρά για το κρασί της. Μόλις πριν από 20 χρόνια οι πρώτοι αγρότες ξεκίνησαν να καλλιεργούν σταφύλια για την παραγωγή κρασιού. Έκτοτε η παραγωγή αναπτύσσεται θεαματικά. Το 2012 η χώρα παρήγαγε 300.000 λίτρα κρασιού ενώ το 2015 περισσότερα από ένα εκατομμύριο.

Η συμβολή της πολιτικής

Σ' αυτή την επιτυχία συμβάλλει και η τοπική κυβέρνηση. «Εκτός από επιδοτήσεις φροντίζουμε και για καλύτερες δυνατότητες εκπαίδευσης των οινοπαραγωγών καθώς και την προώθηση βελγικών κρασιών», δηλώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Βαλλονίας Ρενέ Κολάν. Έτσι βελτιώθηκε και η ποιότητα του κρασιού σημαντικά, δηλώνει ο υπουργός.

Στο μεταξύ όχι μόνο κοντά στα γαλλικά σύνορα αλλά σε ολόκληρη τη χώρα παράγεται κρασί. Ο γάλλος Ρομέν Μπεβιγιάρ ίδρυσε πριν από μερικά χρόνια κοντά στη σύνορα με την Ολλανδία τον συνεταιρισμό «Vin de Liege». Γρήγορα βρέθηκαν 2.000 μέλη και ένα αρκετά μεγάλο αρχικό κεφάλαιο.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά, ο Ρ. Μπεβιγιάρ παράγει 50.000 μπουκάλια το χρόνο. Παρ' όλα αυτά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην υψηλή ζήτηση. Τα επόμενα χρόνια θέλει να διπλασιάσει την παραγωγή του στα 100.000 μπουκάλια το χρόνο.

Οι αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Την ίδια ώρα που η παραγωγή κρασιού στο Βέλγιο αυξάνεται, σε άλλες περιοχές της Ευρώπης παρατηρείται το αντίθετο. Τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία οι οινοπαραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η παγωνιά σε συνδυασμό με την ξηρασία και την υπερβολική ζέστη το καλοκαίρι προκάλεσε σημαντικές ζημιές.

Παρ' όλα αυτά το βελγικό κρασί δεν πρόκειται να γίνει ανταγωνιστής στην διεθνή αγορά. Η ζήτηση εντός των συνόρων είναι τόσο μεγάλη που δεν υπάρχει προς το παρόν η δυνατότητα οι Βέλγοι παραγωγοί να καλύψουν και την παγκόσμια αγορά.

Πηγή: skai.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα