Σαν σήμερα: 28 Μαΐου 1979 – Η υπογραφή της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ



Με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχωρήσεως στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, στις 28 Μαΐου 1979, στο Ζάππειο Μέγαρο, η Ελλάδα εντάχθηκε οργανικά πλέον στην ευρωπαϊκή οικογένεια, γεγονός που αποτελούσε για πολλούς πολιτικούς

και διανοούμενους μονόδρομο για το μέλλον της χώρας. Τον δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ

άνοιξε η Συμφωνία Σύνδεσης του Ιουλίου του 1961. Μετά την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών, η ενσωμάτωση της Ελλάδας στους θεσμούς της Ενωμένης Ευρώπης υπαγορευόταν τόσο από πολιτικούς όσο και από οικονομικούς λόγους.

Από την άνοιξη κιόλας του 1975 ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Πραγματοποίησε επίσημες επισκέψεις στη Γαλλία και τη Δυτική Γερμανία και καλλιέργησε προσωπικές επαφές με τους ηγέτες των δύο αυτών ισχυρών οικονομικά κρατών (Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν και Χέλμουτ Σμιτ, αντίστοιχα), οι οποίοι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις. Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες αποδείχθηκαν αρκετά δύσκολες, επιταχύνθηκαν μέσα στο 1978, φτάνοντας σε αίσιο για την Ελλάδα τέλος τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Λίγους μήνες αργότερα, στις 28 Μαΐου 1979, οριστικοποιήθηκε η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχωρήσεως. Σε αντίθεση με προηγούμενες περιπτώσεις, η υπογραφή της συνθήκης ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και όχι στις Βρυξέλλες.

Η «Καθημερινή» έδειξε εξαρχής έντονο ενδιαφέρον για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Κεντρικό θέμα του φύλλου της 29ης Μαΐου 1979 ήταν η υπογραφή της Συνθήκης στο Ζάππειο Μέγαρο. «Η Ελλάς ταύτισε χθες τα πεπρωμένα της με την Ευρώπη, έχοντας την βεβαιότητα ότι με την ιστορική αυτή επιλογή εμπεδώνει την εθνική της ανεξαρτησία, κατοχυρώνει τις δημοκρατικές της ελευθερίες και επιταχύνει την οικονομική της ανάπτυξη. Το περιεχόμενο αυτό έδωσε στην ένταξη ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, απευθυνόμενος προς την πολιτική ηγεσία της ΕΟΚ, κατά την χθεσινή λαμπρή και συγκινητική τελετή της υπογραφής της Συνθήκης Προσχωρήσεως της χώρας μας στις ευρωπαϊκές κοινότητες. Ταυτόχρονα ο Έλλην πρωθυπουργός εξέφρασε για μια ακόμη φορά την βαθιά πίστη του στην ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης, τονίζοντας –ενώπιον του Γάλλου Προέδρου κ. Ζισκάρ ντ’ Εσταίν και τεσσάρων Ευρωπαίων πρωθυπουργών που τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή– ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση: Θα σταθεί αποφασιστικός παράγων ειρήνης στον κόσμο, γιατί θα επηρεάζει αποφασιστικά τις διεθνείς εξελίξεις», έγραψε χαρακτηριστικά στο πρωτοσέλιδο της 29ης Μαΐου.

Στην ομιλία του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τόνισε ακόμη ότι «αν τα κράτη της ηπείρου μας δεν συνενώσουν τις υλικές και πνευματικές τους δυνάμεις σε μια οργανική ενότητα, θα παραμερισθούν μοιραία στο περιθώριο της ιστορίας. Και η Ευρώπη, που κυριαρχούσε στον κόσμο, μέχρι και τις αρχές αυτού του αιώνος, θα μεταβληθεί σε ουραγό και θα εκτεθεί σε κινδύνους». Συνεχίζοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ: «Με τη συμμετοχή της στη διαμορφούμενη Ευρώπη, η Ελλάς χαράσσει κατά τρόπο σταθερό τον εθνικό της προσανατολισμό και τη μελλοντική της πορεία. Ενώ παράλληλα συστρατεύεται μαζί σας στον αγώνα για τη δημιουργία της Νέας Ευρώπης, που θα αλλάξει την μοίρα της ηπείρου μας και ίσως και του κόσμου».

Η «Καθημερινή» δεν παρέλειψε να παραθέσει εκτενή αποσπάσματα των ομιλιών των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι παρευρέθηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο. Μεταξύ αυτών, και ο Γάλλος Πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν, ο οποίος δήλωσε ότι «η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν θα ήταν Ευρώπη». Συνεχίζοντας, ο Γάλλος πρόεδρος είπε: «Είμαι πεπεισμένος […] ότι ο ελληνικός λαός θα βρει μέσα στην Κοινότητα τις προϋποθέσεις για την πρόοδο και την ευημερία του. Θα μπορεί να βασίζεται στην ενεργό αλληλεγγύη των κατοίκων του. Είμαστε όλοι, στη γλώσσα μας, και στους μηχανισμούς της σκέψης μας παιδιά του ελληνικού πολιτισμού, πρόσθεσε ο κ. Ζισκάρ ντ’ Εσταίν για να καταλήξει: “Η Ευρώπη ξαναβρίσκει σήμερα την Ευρώπη”».

Η Ελλάδα εντάχθηκε επίσημα στην ΕΟΚ ως το δέκατο μέλος της την 1η Ιανουαρίου 1981.

Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Θανάσης Συροπλάκης

kathimerini.gr



Keywords
Τυχαία Θέματα