Σε φορολογικούς παραδείσους «κρύβουν» κέρδη οι 20 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης

Οι είκοσι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες δηλώνουν το ένα τέταρτο των κερδών τους σε φορολογικούς παραδείσους, με προτίμηση στο Λουξεμβούργο, το Χονγκ Κονγκ και την Ιρλανδία, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής MKO Oxfam που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Οι τράπεζες
αυτές «δηλώνουν στους φορολογικούς παραδείσους το 26% των κερδών τους, ήτοι 25 δισ. το 2015....
, αλλά μόνο το 12% του κύκλου εργασιών τους και το 7% των υπαλλήλων τους», κάτι που συνιστά μια «οφθαλμοφανή αναντιστοιχία», σημειώνει η MKO, που δημοσιοποιεί την έρευνα αυτή από κοινού με το δίκτυο Fair Finance Guide International.

Μάλιστα οι ίδιες τράπεζες δηλώνουν «συνολικά 628 εκατομμύρια ευρώ (κέρδη) σε φορολογικούς παραδείσους όπου δεν απασχολούν ούτε έναν υπάλληλο».

Αυτή η «εξωφρενική χρήση των φορολογικών παραδείσων» μπορεί να επιτρέπει στις τράπεζες να «μεταθέτουν τεχνητά τα κέρδη τους προκειμένου να μειώνουν τη φορολογική συμβολή τους, να διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή των πελατών τους ή να παρακάμπτουν τις κανονιστικές υποχρεώσεις τους», υπογραμμίζει η Oxfam.

Η Oxfam κατατάσσει στους φορολογικούς παραδείσους τα κράτη που περιλαμβάνονται στους κύριους καταλόγους που υπάρχουν για το θέμα αυτό, μεταξύ των οποίων του ΟΑΣΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Προσθέτει στον κατάλογό της και άλλες χώρες σύμφωνα με δικά της κριτήρια όπως το χαμηλό ποσοστό πραγματικής φορολόγησης.

Οι συντάκτες της έκθεσης βασίζονται σε στοιχεία «ανά χώρα», η δημοσιοποίηση των οποίων κατέστη υποχρεωτική για τις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λόγους διαφάνειας.

Τα αποτελέσματα αυτά «δείχνουν το εύρος του προβλήματος και την πλήρη ατιμωρησία που περιβάλλει τις πρακτικές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών στους φορολογικούς παραδείσους», σχολιάζει η Μανόν Ομπρί, από τους συντάκτες της έρευνας.

Το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία και το Χονγκ Κονγκ περιλαμβάνονται στους φορολογικούς παραδείσους που προτιμούν τα τραπεζικά ιδρύματα που αποτέλεσαν αντικείμενο της έρευνας.

Στην Ιρλανδία, πέντε τράπεζες –η βρετανική RBS,η γαλλική Societe Generale, η ιταλική UniCredit και οι ισπανικές Santander και BBVA– «είχαν μάλιστα αποδοτικότητα άνω του 100% και τα κέρδη τους είναι μεγαλύτερα από τον κύκλο εργασιών τους», υπογραμμίζει η Oxfam.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η φορολόγηση των τραπεζών που μελετήθηκαν ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 6% και πέφτει στο 2% για ορισμένες τράπεζες, «αρκετά πιο κάτω από το κανονικά ισχύον ποσοστό 12,5%, που είναι ήδη το μικρότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πέντε μεγαλύτερες γαλλικές τράπεζες –BNP Paribas, BPCE, Credit Agricole, Credit Mutuel-CIC και Societe Generale– δήλωσαν 5,5 δισ. ευρώ κέρδη σε φορολογικούς παραδείσους, σημειώνει ιδιαίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τέσσερις από αυτές είναι παρούσες στα Κανάρια Νησιά, όπου πραγματοποίησαν «κέρδη 174 εκατομμυρίων ευρώ αν και δεν απασχολούν εκεί κανέναν υπάλληλο».

Πηγή: protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα