Σεισμοί Τουρκία – Συρία: Φόβοι για έξαρση χολέρας και στις δυο χώρες


Όσο οι ώρες περνούν, οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων στα χαλάσματα που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικοί σεισμοί της προηγούμενης Δευτέρας, σε Τουρκία και Συρία, εξανεμίζονται.

Οι νεκροί ξεπέρασαν στις δύο χώρες τις 20.000, ενώ η επόμενη ημέρα μοιάζει ιδιαίτερα δυσοίωνη, καθώς η ανθρωπιστική κρίση είναι προ των πυλών.

Σύμφωνα με την Afad, την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια 17.134 άνθρωποι. Στη Συρία, οι νεκροί ανέρχονται σε

3.162. Συνολικά, τα θύματα μέχρι στιγμής είναι 20.296.

Ήδη οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για έξαρση των επιδημιών, κρούωντας τον κώδωνα κινδύνου για τη δημόσια υγεία, καθώς εκτός από τους νεκρούς, οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και οι ζημιές στις δομές υγείας δημιουργούν επικίνδυνο συνδυασμό για την εξάπλωση μολυσματικών νόσων, όπως η χολέρα.

Όπως αναφέρουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» σε ανακοίνωσή τους, στην περιοχή πολλές δομές υγείας έχουν υποστεί ζημιές, με ορισμένες, όπως το νοσοκομείο στην περιοχή Γιαντάρις, να μην μπορούν να συνεχίσουν την παροχή φροντίδας στους ασθενείς. Δύο μαιευτικές κλινικές που υποστηρίζονται από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» εκκενώθηκαν λόγω του κινδύνου κατάρρευσης των κτιρίων.

Η οργάνωση σημειώνει ότι οι ανάγκες που υπάρχουν αυτή την στιγμή δεν είναι μόνο ιατρικές. Οι άνθρωποι χρειάζονται στέγη, τροφή, κουβέρτες, ρούχα, θερμαντικά υλικά, κιτ υγιεινής. Επίσης, υπάρχουν ελλείψεις σε καύσιμα, ηλεκτρισμό, επαρκές νερό και σωστές συνθήκες υγιεινής. Πρόκληση επίσης αποτελεί και η πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων από το σεισμό.

«Η Βορειοδυτική Συρία βρίσκεται ήδη σε δεινή ανθρωπιστική κατάσταση λόγω του πολυετούς πολέμου, της οικονομικής κατάστασης, της πανδημίας και, πιο πρόσφατα, της επιδημίας χολέρας. Αυτός ο σεισμός κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, ενώ το ιατρικό και υγειονομικό σύστημα συνεχίζει να είναι εύθραυστο», σημειώνει η γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Χριστίνα Ψαρρά.

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» υποστηρίζουν 23 δομές υγείας στο Ιντλίμπ και το Αλέπο με ιατρικό προσωπικό και ιατρικά κιτ έκτακτης ανάγκης. Οι εγκαταστάσεις υγείας που υποστηρίζονται από την οργάνωση έχουν δεχτεί μέχρι στιγμής 3.465 τραυματίες και 551 νεκρούς. Επίσης, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία μιας κινητής κλινικής στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη στις δομές που υποστηρίζουν και τις κινητές κλινικές τους.

Επείγουσα έκκληση για την ενίσχυση των ομάδων τους που βρίσκονται δίπλα στους πληγέντες σε Τουρκία και Συρία απευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Δωρεές προς την οργάνωση γίνονται στο λινκ https://msf.gr/epeigon

Keywords
Τυχαία Θέματα