Σενάρια ανασχηματισμού ενάντια στη δημοσκοπική φθορά...


Φουντώνουν ξανά τα σενάρια για τον ανασχηματισμό, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μόλις επιστρέψει από τις ΗΠΑ θα εξετάσει τις... σχετικές εισηγήσεις τμήματος των συνεργατών του. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι αλλαγές -αν πραγματοποιηθούν- θα «είναι διορθωτικού χαρακτήρα» και θα ανταποκρίνονται στον στόχο της διεύρυνσης προς των χώρο του πολιτικού Κέντρου. Χθες ο πρωθυπουργός -σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Ιγκνάτιους στο Georgetown University- ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό για
τον ίδιο να κυβερνάει από το Κέντρο. «Έχουμε μεγάλη αγάπη για τις αρχές μας, αλλά η έμφαση στο Κέντρο είναι μια λύση στο να αντιμετωπίσουμε την ακραία πόλωση» είπε. Οι ίδιοι κύκλοι δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για την κινητικότητα που εκδηλώθηκε στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. δηλώνοντας ότι «οι κεντρογενείς ψηφοφόροι -που πλήττονται οικονομικά- ίσως παρακολουθήσαν με ενδιαφέρον αυτές τις διαδικασίες στην αντιπολίτευση, ασχέτως αν δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να ψηφίσουν».

Συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη εκτιμούσαν πως αν το «λίφτινγκ» του κυβερνητικού σχήματος δεν προχωρήσει άμεσα, θα δρομολογηθεί σίγουρα το φθινόπωρο, «καθώς είναι δεδομένη η πρόθεση του πρωθυπουργού να εξαντλήσει την τετραετία». Οι θιασώτες του ανασχηματισμού στις τάξεις του Μαξίμου υποστηρίζουν πως η Ν.Δ. πρέπει να δείξει ότι λαμβάνει τα μηνύματα της κοινωνικής δυσφορίας. Αφήνουν δε αιχμές για υπουργούς που έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και επικεντρώνονται στην προεκλογική εκστρατεία τους. Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της 29ης Απριλίου, ο Κ. Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει προς τους υπουργούς που θεωρούν πως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν προεκλογικά να τον... ειδοποιήσουν, ώστε να τους απαλλάξει από τα καθήκοντά τους.

Προβληματισμός για το άδειο καλάθι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Εντός της γαλάζιας Κ.Ο., ωστόσο, εκφράζεται έντονος προβληματισμός για τα δημοσκοπικά και πολιτικά οφέλη των τροποποιήσεων στο υπουργικό σχήμα σε περίπτωση που δεν συνδυαστούν με τη δρομολόγηση ουσιαστικών μέτρων έναντι της ακρίβειας. Βουλευτές της Ν.Δ. εκφράζουν δε τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (30-31 Μαΐου) δεν αναμένεται μια συνολική απάντηση για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε στη διαβεβαίωση ότι «κανείς δεν θα μείνει χωρίς τα βασικά για μια αξιοπρεπή ζωή», ισχυριζόμενος πως μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, «ο κ. Τσίπρας έμεινε γυμνός από πολιτικά επιχειρήματα και αναγκαστικά βρήκε καταφύγιο στα ψέματα και στις αερολογίες, στο φυσικό του δηλαδή πεδίο». Η έλλειψη θετικής ατζέντας ωθεί προβεβλημένα κυβερνητικά στελέχη σε νέες ασκήσεις αντιπολίτευσης στην... αντιπολίτευση. «Πριν την κάλπη οι πολίτες θα σκεφτούν τι έχει κάνει στην οικονομία ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι καταψήφισε την αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ» υποστήριξε ενδεικτικά ο Μ. Βορίδης.

Αντιδράσεις πανικού από την κυβέρνηση

Πανικόβλητες είναι οι αντιδράσεις των προβεβλημένων κυβερνητικών στελεχών για τις εικόνες μαζικής συμμετοχής στις κάλπες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον ίδιο του εαυτό ξεπέρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης, που επιχείρησε να συγκρίνει τον Αλ Τσίπρα με τους Ασάντ και Στάλιν επειδή στην προεδρική εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν υπήρχε έτερος υποψήφιος. «Ακόμα και ο Στάλιν κατεβάζει άλλον έναν υποψήφιο για ξεκάρφωμα» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «δεν ήταν καν πολιτικό γεγονός». Την τακτική της υποβάθμισης ακολούθησε και ο Στέλιος Πέτσας, λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας έχει κουράσει. Είναι δεκαπέντε χρόνια αρχηγός, είναι ο πιο παλιός αρχηγός κόμματος».

Όσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τοποθετήθηκαν χθες επιστράτευσαν το επιχείρημα ότι στις κάλπες για εκλογή προέδρου της Ν.Δ. έλαβαν μέρος 404.000 πολίτες και για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. συμμετείχαν 270.000 πολίτες. Από προχθές η Κουμουνδούρου έχει απαντήσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε πάνω από 150.000 ψήφους για να επανεκλεγεί, θυμίζοντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης σε μια διαδικασία όπου ψήφιζαν όχι μόνο μέλη αλλά ακόμη και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων έλαβε 115.000 ψήφους στον πρώτο γύρο και 173.000 στον δεύτερο και αντιστοίχως ο Ν. Ανδρουλάκης 98.000 ψήφους στον πρώτο γύρο και 139.000 στον δεύτερο...

Κώστας Σαββόπουλος

Η ΑΥΓΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σενάρια,senaria