«Σφάζονται» για τις ευθύνες της απόδρασης και το αποχαιρετιστήριο γλέντι με τους «Πυρήνες»

Με φόντο τις ενδοκυβερνητικές έριδες που προκαλούν οι αλληλοκατηγορίες που ανταλλάσσουν στελέχη και αξιωματούχοι των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στον Κορυδαλλό άρχισαν να «πέφτουν κεφάλια» για το αποχαιρετιστήριο…

πρωτοχρονιάτικο πάρτι που έστησε ο ισοβίτης αρχιτρομοκράτης Χριστόδουλου Ξηρού με ομοϊδεάτες του που κρατούνται στην ίδια φυλακή, λίγες ώρες πριν πάρει το χαρτί της αδείας και την απόφαση να μην επιστρέψει στο κελί του.

Οι δέκα σωφρονιστικοί υπάλληλοι που είχαν υπηρεσία το βράδυ της αλλαγής του χρόνου –ανάμεσά τους δύο αρχιφύλακες και τρεις υπαρχιφύλακες-
τέθηκαν, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου σε διαθεσιμότητα μέχρις ότου ολοκληρωθεί η έρευνα που ξεκίνησε για να διαπιστωθούν οι ευθύνες για το γεγονός ότι επετράπη στον Χ. Ξηρό να μετακινηθεί σε άλλη πτέρυγα του Κορυδαλλού όπου κρατούνται μέλη της οργάνωσης «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς».
Είχαν προηγηθεί σχετικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι έχοντες υπηρεσία στις φυλακές δεν περιορίστηκαν στο άνοιγμα των κελιών που –«εθιμικά», όπως λέγεται- συνηθίζεται εκείνη τη νύχτα, αλλά επέτρεψαν και την επικοινωνία μεταξύ των πτερύγων, δίνοντας την ευκαιρία στον καταδικασμένο για τις δολοφονίες της «17 Νοέμβρη» τρομοκράτη να στήσει γλέντι με τα μέλη των «Πυρήνων», τα οποία μόλις έγινε γνωστή η απόφασή του να παραβιάσει τους όρους της αδείας του έσπευσαν να εκδώσουν πανηγυρική ανακοίνωση.

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Ενημερώσαμε την Αστυνομία

Και ενώ σήμερα λήγει τυπικά η άδεια του εξαφανισμένου από την Κυριακή αρχιτρομοκράτη, τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση όργανα της Πολιτείας αλληλοκατηγορούνται για τις ευθύνες της απόδρασης του. Σε συνέχεια των υπαινικτικών σχολίων του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Νίκου Δένδια για τη στάση της Δικαιοσύνης, αλλά και διαρροής εγγράφων που προειδοποιούσαν για το προβληματικό καθεστώς των αδειών που χορηγούνται σε βαρυποινίτες, χθες υπήρξαν αντιδράσεις τόσο από το συνδικαλιστικό όργανο των εισαγγελικών λειτουργών όσο και από τη διοίκηση των φυλακών Κορυδαλλού.

Σε απάντηση των προειδοποιήσεων της ΕΛ.ΑΣ., από το υπουργείο Δικαιοσύνης επικαλούνται έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία η διεύθυνση των φυλακών είχε εγγράφως ενημερώσει μια εβδομάδα πριν πάρει την άδεια ο Χριστόδουλος Ξηρός (24 Δεκεμβρίου 2013) τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Καλλικράτειας, όπως και τον διοικητή του τμήματος του Κορυδαλλού και την Αντιτρομοκρατική ότι πρόκειται να δοθεί άδεια. Επίσης τη ημέρα που ξεκίνησε η άδεια του Ξηρού, την 1η Ιανουαρίου 2014, η διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλού έστειλε νέο έγγραφο προς τον υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και άλλες υπηρεσίες του σώματος.

Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης υποστήριζαν ότι τα δύο αυτά έγγραφα αποδεικνύουν ότι η διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλού είχε λάβει σοβαρά υπόψη της το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. με το οποίο ζητούσε, τον περασμένο Ιούνιο, από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ενημερώσει τις φυλακές ότι όταν κρατούμενοι παίρνουν άδειες πρέπει να ενημερώνονται γι αυτό και οι αστυνομικές διευθύνσεις και τα τμήματα, όπου πηγαίνουν οι κρατούμενοι. «Προφανώς έπρεπε να υπάρχει επιτήρηση στους αδειοδοτηθέντες», σχολίαζαν κύκλοι του υπουργείου ρίχνοντας την ευθύνη για την εξαφάνιση του αρχιτρομοκράτη στην Αστυνομία.

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης: Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε

Πηγές, ωστόσο, του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. απέρριπταν τις αιτιάσεις, δίνοντας τη δική τους εκδοχή, σύμφωνα με την οποία «στην Ελληνική Δημοκρατία δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την παρακολούθηση κρατουμένων στους οποίους χορηγείται άδεια».
Κατά την Αστυνομία, «η άδεια χορηγείται εφόσον το αρμόδιο συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύει δικαστικός λειτουργός, έχει κρίνει ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν είναι ύποπτος φυγής ή ύποπτος για την τέλεση νέου εγκλήματος» και άρα «ο κυρίαρχος ρόλος ανήκει στους δικαστικούς λειτουργούς».

Όσον για την ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνεται ότι «αφορά στον έλεγχο και μόνο της τήρησης των περιοριστικών όρων διαμονής, όπως η εμφάνιση στα οικεία αστυνομικά τμήματα και προφανώς δεν περιλαμβάνει κανενός είδους παρακολούθηση κρατουμένων που βρίσκονται σε άδεια».
«Αντί λοιπόν κάποιοι να παραβλέπουν την υφιστάμενη νομοθεσία για να αποσείσουν τις ευθύνες τους θα ήταν καλύτερο να ήταν πιο προσεκτικοί κατά την εφαρμογή της», καταλήγει η αιχμηρή ανακοίνωση της ηγεσίας της Αστυνομίας που αποτελεί και απάντηση σε ιδιαιτέρως επικριτική ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα η Ένωση Εισαγγελέων κατά του υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Εισαγγελείς: Αγνοούν τους νόμους οι επικριτές μας

Οι εισαγγελείς απαντούν αναλυτικά στις αιχμές του κ. Δένδια – στον οποίο υπενθυμίζουν ότι έχει διατελέσει κατά το παρελθόν και στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης- τόσο για τις αποφυλακίσεις κατηγορουμένων για υποθέσεις τρομοκρατίας, λόγω παρέλευσης του 18μηνου προσωρινής κράτησης, όπως και για το καθεστώς των αδειών σε κρατουμένους, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους «για την απλότητα με την οποία όργανα της Πολιτείας και φορείς της ενημέρωσης προσεγγίζουν ζητήματα απονομής της Δικαιοσύνης, ευρισκόμενα πέραν της αρμοδιότητάς τους και των οποίων την ουσία μάλλον αγνοούν».

Ειδικά για το θέμα των αδειών σε κρατουμένους επισημαίνουν ότι «ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός (εισαγγελέας) μετέχει στο σχετικό Πειθαρχικό Συμβούλιο που δεν αποτελεί δικαστικό όργανο, με μία ψήφο μεταξύ τριών (οι λοιπές ανήκουν, σύμφωνα με το άρθρο 70 § 1 Ν 2776/1999 στο διευθυντή του σωφρονιστικού καταστήματος και στον αρχαιότερο κοινωνικό λειτουργό αυτού), κάθε δε αίτηση χορήγησης άδειας κρίνεται εξατομικευμένα, χωρίς σύνδεση με εξωνομικά ή με μη συναρτώμενα με τη συμπεριφορά του αιτούντος άδειας κρατουμένου κριτήρια». Προσθέτουν δε ότι ο νόμος, όπως ισχύει σήμερα δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με το έγκλημα για το οποίο έχει καταδικαστεί ο κρατούμενος που υποβάλλει αίτημα για άδεια.

Η Ένωση Εισαγγελέων καλεί, τέλος, «τους εκπροσώπους της Πολιτείας και των ΜΜΕ να αντιδρούν με σώφρονα τρόπο όσον αφορά στα ζητήματα λειτουργίας και απονομής της ποινικής δικαιοσύνης», αλλά και «να ασκούν τη συναφή κριτική τους στο πλαίσιο που διαγράφει το Σύνταγμα, ο Νόμος και τα πέραν αμφισβήτησης γνωστά δεδομένα της εκάστοτε υπόθεσης».
Keywords
Τυχαία Θέματα