Στα 2 δισ. το χρόνο η «τρύπα» στη δημόσια χρηματοδότηση για την υγεία


Σημαντικό κενό στη δημόσια χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας καταγράφεται διαχρονικά στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τις υψηλές ανεκπλήρωτες ανάγκες, τις υψηλές ιδιωτικές πληρωμές και τις ανισότητες στην υγεία.

Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία 15ετία, το σύστημα υγείας της χώρας μας χρηματοδοτείται, κατά μέσο, όρο με 1% του ΑΕΠ χαμηλότερα απ’ ό,τι στις χώρες της Ευρωζώνης, που σημαίνει

ότι κάθε χρόνο πρέπει να μπαίνουν επιπλέον 2 δισ. ευρώ στη δημόσια δαπάνη υγείας.

Σε δαπάνες κεντρικής κυβέρνησης, με μέσο όρο του ΟΟΣΑ το 15%, η Ελλάδα κατευθύνει το 10% εξ αυτών στην υγεία, με διαφορετικό βέβαια μίγμα στη χρηματοδότηση.

Όσον αφορά στις ιδιωτικές (out-of-pocket) δαπάνες, εδώ και 40 χρόνια διαμορφώνονται σε ιδιαίτερα υψηλά -για τα ευρωπαϊκά αλλά και παγκόσμια δεδομένα- επίπεδα, που κυμαίνονται από 35% έως 40%.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν -μεταξύ άλλων- στο πλαίσιο ημερίδας με τίτλο «Χρηματοδότηση της Υγείας: Προκλήσεις και Λύσεις για ένα Βιώσιμο Σύστημα», που διοργάνωσε το Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας (i-hecon), την Τετάρτη (21/6).

Υπενθυμίζεται ότι, όπως επισημαίνεται σε πρόσφατες εκθέσεις της Κομισιόν, οι πληρωμές των ασθενών από την «τσέπη» τους στην Ελλάδα, είναι οι δεύτερες υψηλότερες στην ΕΕ, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ το 2021 το 6,4% του πληθυσμού ανέφερε μη καλυπτόμενες ανάγκες ιατρικής περίθαλψης, λόγω κόστους, απόστασης ή χρόνου αναμονής, έναντι μόνο 2,0% στην ΕΕ.

«Η πολιτική έχει θέσει αυτή τη στιγμή την υγεία ως το μείζον διακύβευμα της χώρας. Αυτό το ρητορικό σχήμα πρέπει να συνοδευτεί από πράξεις. Δεν μπορεί η υγεία να είναι το μείζον διακύβευμα της χώρας, χωρίς να υπάρξει η αντίστοιχη υποστήριξη από πλευράς πόρων. Ας ξεκινήσουμε αυτή τη συζήτηση, ας την κάνουμε σε μια ειλικρινή βάση και ας δούμε τι χρειάζεται προκειμένου να το αποκτήσουμε», ανέφερε ο Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Πα.Δ.Α., Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας, Κώστας Αθανασάκης. Όπως ο ίδιος επεσήμανε, η χρηματοδότηση αποτελεί, αν όχι το βασικό, έναν από τους βασικούς πυλώνες για την ορθή λειτουργία του συστήματος υγείας, ούτως ώστε να επιτυγχάνει τους σκοπούς του: να κρατά τους πολίτες υγιείς και να διατηρεί και να βελτιώνει τη συλλογική κοινωνική ευημερία.

«Θα πρέπει είτε να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση στο δημόσιο σύστημα υγείας προκειμένου να επιτυγχάνει τους σκοπούς του, είτε να καταφέρουμε με κάποιο τρόπο να μειώσουμε τις μελλοντικές ανάγκες υγείας ή να βελτιώσουμε την ικανότητα του συστήματος υγείας, ώστε να παράγει περισσότερα με τους πόρους τους οποίους διαθέτει», ανέφερε ο καθηγητής, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «τα συστήματα υγείας τα οποία έχουν υψηλότερο ποσοστό δημόσιας δαπάνης στη συνολική δαπάνη για την υγεία, έχουν καλύτερα αποτελέσματα».

https://www.insider.gr/oikonomia/280298/sta-2-dis-hrono-i-trypa-sti-dimosia-hrimatodotisi-gia-tin-ygeia

Keywords
Τυχαία Θέματα