Στα «χνάρια» της Ισπανίας, η Ιταλία...

Η Ιταλία όπως και η Ισπανία είναι από τις πιο πληγείσες χώρες στην Ευρώπη από τον κορωνοϊό ,παρ' όλ' αυτά, πρώτες...

δίνουν το «πράσινο φως» στην επαναλειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων.

Κι ενώ η Ιταλία μετράει ήδη σχεδόν 20.000 νεκρούς από τον Covid- 19 , η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να χαλαρώσει τα μέτρα στην απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως κάνει από σήμερα και η Μαδρίτη, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Στην Ιταλία η γενική απαγόρευση ισχύει από τις 9 Μαρτίου μέχρι τις 3 Μαΐου
και αύριο μόνο συγκεκριμένα καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν.

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, εκτός από τα βιβλιοπωλεία, θα μπορούν να λειτουργήσουν αύριο χαρτοπωλεία και καταστημάτων που πωλούν ρούχα για παιδιά και βρέφη.

Δεν θα ανοίξουν τα εργοστάσια, ενώ κάποιες περιοχές αρνούνται να δεχτούν το άνοιγμα έστω και των λίγων αυτών επιχειρήσεων.

Ο κυβερνήτης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα υποστηρίζει ότι τα βιβλιοπωλεία στην περιοχή που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον Covid- 19, θα παραμείνουν κλειστά, αλλά ο κυβερνήτης της Λιγουρίας θέλει να ανοίξουν εκ νέου ορισμένα εργοτάξια, αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ.

Πάντως τα καταστήματα θα ανοίξουν υπό τον όρο ωστόσο ότι τηρούν ευλαβικά τα αυστηρά μέτρα της εξάπλωσης του Covid- 19.

Από την πλευρά του, ο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε έχει εκφράζει την επιθυμία του για μία ευρύτερη επανέναρξη της οικονομίας «όσο το δυνατόν το συντομότερο», ωστόσο, οι υπουργοί του τον συμβουλεύουν ότι «οι συνθήκες δεν είναι ακόμη οι κατάλληλες».

Ο Κόντε τόνισε επίσης ότι τα «σημάδια της επιδημιολογικής καμπύλης είναι ενθαρρυντικά», αλλά δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα μέτρα περιορισμού που υιοθετήθηκαν μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση αποδίδουν καρπούς, αλλά ακριβώς γι 'αυτό δεν μπορούμε να ακυρώσουμε τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής», είπε.

«Πρέπει να κάνουμε αυτή την επιπρόσθετη προσπάθεια. Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τους κανόνες ακόμη και [για το Πάσχα]. Πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε τις κοινωνικές αποστάσεις».

Στο μεταξύ, οι ιταλικές αρχές εκφράζουν φόβους όχι μόνο για τις οικονομικές επιπτώσεις του «lockdown» αλλά και για τις ψυχολογικές.
Όπως δήλωσε ο Ρομπέρτο Φίκο, πρόεδρος της ιταλικής βουλής , «σε αυτές τις ημέρες που υπάρχει ανησυχία και ταλαιπωρία, η απογοήτευση μπορεί να αυξηθεί και να υπάρξει ψυχολογική αστάθεια των ατόμων. Γι΄αυτό έχουμε τις κατάλληλες υπηρεσίες ψυχολογικές υποστήριξης» .
Keywords
Τυχαία Θέματα