Στη δίνη των ανατιμήσεων για μήνες η Ελλάδα - Πού είχε βρει έδαφος η ακρίβεια πριν τον πόλεμο


Ήταν 24 Φεβρουαρίου όταν ήχησαν τα «τύμπανα» του πολέμου και ξημέρωνε μια μαύρη μέρα για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία. Ωστόσο, πολύ πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχαν αρχίσει να ηχούν στην Ελλάδα κάποια άλλα τύμπανα. Ήταν τα «τύμπανα» των πληθωριστικών πιέσεων που σηματοδοτούσαν την είσοδο της οικονομίας σε ένα βαθύ τούνελ ακρίβειας…

Η βαθμιαία άνοδος του πληθωρισμού στην Ελλάδα ξεκίνησε περίπου στο δεύτερο εξάμηνο του 2021,

ωστόσο μόνο οι πλέον απαισιόδοξοι περίμεναν μια τόσο ραγδαία κλιμάκωση του φαινομένου, με τις ανατιμήσεις να κάνουν πάρτι και τα νοικοκυριά να λυγίζουν απέναντι στο πληθωριστικό τσουνάμι που ροκανίζει επικίνδυνα το διαθέσιμο εισόδημα.

Η ξέφρενη άνοδος των τιμών δεν είναι ελληνικό προνόμιο, αλλά συνιστά ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Ο πληθωρισμός στη χώρα μας είναι εισαγόμενος και προέκυψε από τις αναταραχές που έπληξαν την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση, λόγω της «καταιγίδας» που σήκωσε στο πέρασμά της η πανδημία του κορονοϊού και δη οι επιπτώσεις της, όπως τα πρωτοφανή για την ανθρώπινη ιστορία lockdown που επιβλήθηκαν σε ολόκληρο τον πλανήτη.

«Οι αυξήσεις των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες είναι αναμενόμενες όταν οι οικονομίες ανακάμπτουν έντονα μετά από βαθιά ύφεση και η ζήτηση αυξάνεται, ωστόσο μπορούν να οδηγήσουν σε ισχυρή και επικίνδυνη ανοδική περιδίνηση τιμών και μισθών που θα υποσκάψει την πραγματική ανάπτυξη και θα μειώσει τα πραγματικά εισοδήματα», υποστήριξε πρόσφατα σε ανάλυσή του το ΙΟΒΕ, διαμηνύοντας πως η εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ελλάδα θα έχει κεντρική οικονομική και πολιτική σημασία το προσεχές διάστημα.

Κι ενώ όλοι μιλούσαν για ένα παροδικό φαινόμενο, η κρίση της ενέργειας ήρθε για να διαψεύσει ακόμη και τους πλέον αισιόδοξους. Η πρωτοφανής αύξηση των τιμών ενέργειας έχει συμπαρασύρει ανοδικά τα κόστη παραγωγής και έχει στείλει στα ύψη τις πρώτες ύλες, με τις ανατιμήσεις να περνούν αρχικά στα είδη διατροφής και στη συνέχεια σε μια ευρύτερη γκάμα καταναλωτικών αγαθών.

Η πορεία του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες

Παρακολουθώντας κανείς τα μηνιαία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα αντιληφθεί πως η πληθωριστική απειλή άρχισε να κάνει την εμφάνισή στην ελληνική οικονομία στα τέλη του καλοκαιριού, ωστόσο εντάθηκε το φθινόπωρο του 2021. Η κατάσταση όμως εκτροχιάστηκε πλήρως τους πρώτους μήνες του 2022 και πριν καλά καλά προλάβει να αντιληφθεί η παγκόσμια κοινότητα πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιδεινώσει κατά πολύ μια ήδη δύσκολη κατάσταση.

Στην Ελλάδα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών αυξήθηκε κατά 1% τον περασμένο Ιούνιο, κατά 1,4% τον Ιούλιο και κατά 1,9% τον Αύγουστο. Ήταν τον Σεπτέμβριο όταν έσπασε το φράγμα του 2% και διαμορφώθηκε στο 2,2%, ενώ τα χειρότερα έπονταν. Τον Οκτώβριο του 2021 έγιναν αισθητά τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα για τον πληθωρισμό, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να καταγράφει άνοδο 3,4%, ενώ ακολούθησε η άνοδος κατά 4,8% του Νοεμβρίου και το «σοκ» του 5,1% τον τελευταίο μήνα του 2021. Με ακόμη πιο άσχημους οιωνούς μπήκε η νέα χρονιά, με τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει στο 6,2% τον Ιανουάριο και να εκτινάσσεται στο 7,2% τον Φεβρουάριο, προκαλώντας ίλιγγο και αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26 χρόνων.

Πλέον γίνεται εμφανές ότι με επίκεντρο την ενέργεια, οι αυξήσεις τιμών διαχέονται στα τρόφιμα, καθώς και σε μια ευρεία γκάμα καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών.

Τα «μαντάτα» του Φεβρουαρίου

Στα στοιχεία του Φεβρουαρίου, η πιο μεγάλη άνοδος καταγράφηκε στο φυσικό αέριο (κατά 78,5%, έναντι 154,8% τον Ιανουάριο και 135,7% τον Δεκέμβριο), ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης έφτασε στο 41,5% από 36% τον Ιανουάριο και έναντι 34,1% τον Δεκέμβριο. Στα καύσιμα και λιπαντικά ανήλθε σε 23,2%, από 21,6% τον Ιανουάριο και από 21,7% τον Δεκέμβριο, αλλά και στον ηλεκτρισμό στο 71,4% από 56,7% τον Ιανουάριο και από 45% περίπου τον Δεκέμβριο.

insider.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα