«Στην Αττική δεν φυσούν ποτέ δυτικοί άνεμοι»: Νέα επιχειρησιακά σφάλματα της πυροσβεστικής έρχονται στο φως

Νέο λάθος της πυροσβεστικής στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της για το Μάτι ανέδειξε δημοσίευμα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας, «Τα Νέα» στο πολυσέλιδο Σχέδιο Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών της Πυροσβεστικής για το 2018....
αναφέρεται ότι στην Αττική δεν φυσούν ποτέ δυτικοί άνεμοι, δηλαδή αυτοί που ώθησαν το πύρινο μέτωπο στο Μάτι, και συνεπώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απ’ αυτούς.

Το εντελώς λανθασμένο αυτό συμπέρασμα/διαπίστωση, ωστόσο, οδήγησε στην τραγωδία της 23ης Ιουλίου και στον θάνατο 91 ατόμων.

Πάντως, από τα μέχρι τώρα στοιχεία
προκύπτει ότι η Πυροσβεστική βασίστηκε στο εσφαλμένο αυτό ανεμολόγιο και θεώρησαν οι αρμόδιοι ότι δεν υπήρχε κανένα ενδεχόμενο μια πυρκαγιά που ξεκινά από την Καλλιτεχνούπολη ότι θα μπορούσε να κινηθεί προς την παραλία του Ματιού και της Ραφήνας. Αλλά τελικά αυτό ήταν που συνέβη λόγω των ισχυρών δυτικών ανέμων που φύσηξαν στο σημείο εκεί την ημέρα και έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος στην ενημέρωση των πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ήδη αναφέρει ότι αιφνιδιάστηκαν από την πυρκαγιά στο Μάτι γιατί δεν υπάρχουν συχνά δυτικοί άνεμοι στην περιοχή και οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται στην Πεντέλη συνήθως κινούνται παράλληλα με τη θάλασσα. Αυτή η θολή αντίληψη των πολιτών για την πορεία των ανέμων φαίνεται ότι καθόρισε και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα.

Δεύτερη σοβαρή παράλειψη

Στον ίδιο επιχειρησιακό σχεδιασμό προκύπτει και δεύτερη παράλειψη της Πυροσβεστικής εκτός από τους δυτικούς ανέμους.

Το Μάτι δεν αναφέρεται πουθενά ως σημείο της Αττικής με άναρχη δόμηση και «μείξη» δάσους με οικιστικό ιστό, από το οποίο μπορεί να προκύψουν κίνδυνοι για τους πολίτες σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς.

Στο έγγραφο της Πυροσβεστικής υπάρχουν 38 περιοχές στην Αττική και στα πέριξ που μπορεί να διατρέξουν τους συγκεκριμένους κινδύνους, όπως η Κιάφα, το Πουρνάρι, το Καραούλι και η Τζαβερδέλλα, αλλά πουθενά το Μάτι και η ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας και της Νέας Μάκρης, που κατέκαψε η φωτιά.

Βάσει όλων των παραπάνω, ο πρώην ανώτατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής Αδριανός Γκουρμπάτσης, τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων, θα αναζητήσει όλες τις επίσημες καταγραφές του συστήματος δασοπυρόσβεσης, το γεωγραφικό στίγμα κίνησης των οχημάτων αλλά και των εναερίων μέσων και όλα τα δεδομένα από τις επιλογές των ανώτατων αξιωματούχων, προκειμένου να προσδιοριστούν τα λάθη που έγιναν τις κρίσιμες ώρες.
Keywords
Τυχαία Θέματα