Στην κλεψύδρα του Καραμανλή

Στρατηγικά εγκλωβισμένος απέναντι σε μια συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές αλλά και στην περίπτωση δημοψηφίσματος βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς αφού και στις δύο περιπτώσεις δεν μπορεί παρά να εμφανιστεί ως παρακολούθημα της γραμμής του Τσίπρα...

Γι’ αυτό, αν και τώρα δημοσίως επιμένει σε όλους τους τόνους ότι έχει κλείσει
το θέμα της ηγεσίας και δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προεδρία της Ν.Δ., σκέφτεται αιφνιδιασμό με επιβεβαίωση της ηγεσίας του. Μπορεί να παραπέμπει το θέμα του εκτάκτου συνεδρίου στις καλένδες, αλλά δεν αποκλείεται, εφόσον μετρήσει τις δυνάμεις του στις Εθνικές Συνδιασκέψεις, να προχωρήσει σε συνέδριο επιβεβαίωσης της ηγεσίας του, αιφνιδιάζοντας τους αμφισβητίες.

Περιμένει κωλοτούμπα…

Πληροφορίες αναφέρουν πως σε μυστικό σχέδιο περιγράφεται κίνηση αιφνιδιασμού με έκτακτο συνέδριο, το οποίο θα επιβεβαιώσει την ηγεσία Σαμαρά αμέσως μετά την «κωλοτούμπα» Τσίπρα με κυρίαρχο όπλο τη δικαίωση. Σύμφωνα με την απόρρητη εισήγηση, ο Σαμαράς θα προχωρήσει σε συνέδριο - εξπρές όπου θα εμφανιστεί δικαιωμένος και θα μπορεί να «πουλήσει» τον εαυτό του ως τον ηγέτη που διασφαλίζει σταθερότητα, προοπτική και βεβαιότητα για επάνοδο στην εξουσία αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει να φθείρεται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κ. Καραμανλής αρχίζει και συμφωνεί με τους συνομιλητές του πως η διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου θα αποφόρτιζε την ατμόσφαιρα. Ο πρώην πρωθυπουργός, αν και θεωρεί ότι αυτήν τη στιγμή δεν πρέπει να υπάρξει εσωστρέφεια, λόγω των εξελίξεων και της αβεβαιότητας στην οικονομία δείχνει να αντιλαμβάνεται πως υπάρχει διελκυστίνδα για την ηγεσία που πρέπει με κάποιον τρόπο να λήξει.

Η Εθνική Συνδιάσκεψη θα γίνει στα μέσα Ιουλίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους εταίρους και ο Σαμαράς σε αυτό το κλίμα θα σηκώσει το γάντι για έκτακτο συνέδριο, σύμφωνα με την απόρρητη εισήγηση ώστε να απεγκλωβιστεί από το πολιτικό αδιέξοδο και να κλείσει οριστικά το θέμα της ηγεσίας και της αμφισβήτησής του. Εξάλλου, όπως παραδέχονται στη Δεξιά, η ηγεσία της Ν.Δ. μπορεί να κερδίζει χρόνο με τα ευφυολογήματα περί «κωλοτούμπας ή δραχμής», αλλά είναι προφανές ότι πλέον μετρούν αντίστροφα οι μέρες που η Ν.Δ. θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον πρώτο «εφαρμοστικό νόμο» και, πέραν της κριτικής για αναντιστοιχία προεκλογικών λόγων και έργων, δεν θα έχει να αντιτάξει κάτι στην κυβέρνηση καθώς τα μέτρα που περιλαμβάνονται δεν δημιουργούν ύφεση και δεν φέρνουν λιτότητα.

Η «δικαίωση»

Η Ν.Δ. θα είναι υποχρεωμένη να ψηφίσει τον νόμο καθώς πλέον των άλλων θα κατηγορηθεί στην αντίθετη περίπτωση ότι διαφωνεί για να προστατεύσει τα συμφέροντα των media αφού στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και ρύθμιση για τους μιντιάρχες, τις άδειες και την τηλεοπτική διαφήμιση.

Όμως, ακόμη και η επίκληση της «κωλοτούμπας» που οδηγεί σε ισχυρισμούς περί δικαίωσης του Σαμαρά δεν θα έχει αποτέλεσμα για την ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς οι μνήμες από τη σκληρή μνημονιακή πολιτική είναι νωπές. Εκ των πραγμάτων ο αρχηγός της Ν.Δ. θα είναι αντιμέτωπος με την οδυνηρή πραγματικότητα των αποτελεσμάτων της πολιτικής του και πολιτικά δεν θα μπορεί να διαχειριστεί τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές και την επάνοδο σε κανονικότητα.

Αλλά και σε μια συνολική συμφωνία τον Ιούνιο, ο Σαμαράς δεν θα μπορεί να πει όχι. Η διολίσθηση που υπάρχει από κυβερνητικής πλευράς εφόσον ολοκληρωθεί με συνολικό πακέτο που θα ρυθμίσει και το χρέος θα δώσει νέα δυναμική στην κυβέρνηση και θα ισχυροποιήσει τον Τσίπρα περισσότερο στο πολιτικό σκηνικό, παραδέχονται στη Ν.Δ.

Ο Σαμαράς ακόμα και σε ένα δημοψήφισμα, που, όπως φαίνεται, δεν συγκεντρώνει πιθανότητες διεξαγωγής, θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει τη γραμμή Τσίπρα υπέρ της συμφωνίας και της παραμονής της χώρας στο ευρώ.

Οι περισσότεροι στη Δεξιά εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός αποκλείεται να ακολουθήσει καμπάνια Grexit. Άλλωστε, το δημοψήφισμα, όπως σημειώνουν επιτελικά στελέχη της Ν.Δ., θα αφορά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν και θα λειτουργήσει ως βαλβίδα ασφαλείας για την κυβέρνηση. Με αυτά ως δεδομένα οι δελφίνοι ετοιμάζονται για την κίνηση που θα οδηγήσει τον Σαμαρά εκτός ηγεσίας καθώς θεωρούν ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κυριαρχία του Τσίπρα.

Πάντως στην ομάδα των αμφισβητιών καταγράφονται διαφορετικές στρατηγικές, με την Ντόρα Μπακογιάννη να πιστεύει ότι πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες ώστε ακόμη και σε περίπτωση εκλογικής αναμέτρησης ή δημοψηφίσματος να έχει το κόμμα άλλη ηγεσία. Εκτός από την έλλειψη των απαραίτητων υπογραφών για να τεθεί θέμα ηγεσίας και για να περάσει – 41 βουλευτές στην Κ.Ο. –, ανασταλτικός παράγοντας για τις κινήσεις των δελφίνων είναι και το γεγονός ότι, εάν προκηρυχθούν εκλογές, θα γίνουν με λίστα και ο Σαμαράς θα μπορεί εύκολα να τους προγράψει θέτοντάς τους εκτός συνδυασμών, ενώ πολλοί δεν θα εκλεγούν αφού η απήχηση του κόμματος είναι μειωμένη. Μία εξ αυτών είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, που βγήκε τελευταία στην Α’ Αθηνών.

Έτσι, οι περισσότεροι, όπως ο Δένδιας και ο Στυλιανίδης, κινούνται στη γραμμή της κριτικής προς την ηγεσία χωρίς να υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, με βασικό επιχείρημα ότι η χώρα χρειάζεται μια ευρωπαϊκή ισχυρή Κεντροδεξιά, με συλλογικότητα και δημοκρατική λειτουργία. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εμφανίζεται παραταξιακός, ρίχνει βολές για τη λειτουργία του κόμματος ενώ μιλάει ανοικτά για κοινή κάθοδο στις εκλογές όλων των κομμάτων του αστικού χώρου αν υπάρξει ρήξη με τους εταίρους. Διακριτικά ο Σαμαράς εξακολουθεί να συντηρεί το θέμα θεωρώντας ότι εισπράττει από το ΠΑΣΟΚ και κόβει ψήφους από το Ποτάμι. Ανεξάρτητα από τις σκέψεις και τους σχεδιασμούς στη Δεξιά, η ουσία παραμένει ότι οι κινήσεις τους ετεροκαθορίζονται, και όλα εξαρτώνται από τον Τσίπρα και την κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό, σε συνδυασμό με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα