Στην τελική ευθεία η αναθεώρηση του Συντάγματος...

Η κορυφαία διαδικασία της αναθεώρησης άρθρων του Συντάγματος –μεταξύ των οποίων ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών– ξεκίνησε από το...πρωί σήμερα με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία την ερχόμενη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου.

Στη σημερινή έναρξη προγραμματίστηκαν οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων επί της αρχής των αναθεωρητέων
διατάξεων...
που εισηγήθηκε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ενώ στις επόμενες, ολοήμερες συνεδριάσεις θα εξελιχθεί, σύμφωνα με τις θεματικές ενότητες που προσδιορίστηκαν, η επί των άρθρων συζήτηση.

Θεματικές ενότητες

Ειδικότερα:

Αύριο Τρίτη, θα συζητηθούν οι δύο πρώτες θεματικές: η μία περιλαμβάνει τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, τη θρησκευτική ελευθερία, την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τον όρκο των βουλευτών. Στη δεύτερη, εντάσσονται η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και η προσωπική ελευθερία, η προστασία της οικογένειας, του γάμου, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας καθώς και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η προστασία της εργασίας, η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Την Τετάρτη, θα συζητηθούν: η τρίτη ενότητα για τον διορισμό του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, για απαλλαγή καθηκόντων, για τις κοινοβουλευτικές και εξεταστικές επιτροπές, την εμπιστοσύνη της Βουλής και την αρχή της δεδηλωμένης. Η τέταρτη ενότητα, που αφορά τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τους διεθνείς οργανισμούς, τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τα ψηφίσματα και τα διαγγέλματα και το δικαίωμα της πρότασης νόμου. Και τέλος, η όγδοη ενότητα, που περιλαμβάνει τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου θα συζητηθούν η πέμπτη ενότητα, στην οποία περιλαμβάνεται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών καθώς και η βουλευτική ασυλία, και η ένατη, για το εκλογικό σύστημα, τις εκλογικές περιφέρειες, τους βουλευτές επικρατείας και τα κωλύματα εκλογιμότητας.

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου η συνεδρίαση θα ασχοληθεί: με την έκτη θεματική ενότητα καθώς και την έβδομη, που μεταξύ άλλων αφορούν τα στρατιωτικά δικαστήρια, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τη διοικητική αποκέντρωση, τους ΟΤΑ και το Ειδικό Δικαστήριο.

Ζωηρό πολιτικό ενδιαφέρον αναμένεται πως θα προκαλέσει η συνεδρίαση της Πέμπτης στην οποία θα συζητηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος. Ενώ όλα τα κόμματα συμφωνούν στην αλλαγή του νόμου για τις ποινικές ευθύνες των υπουργών, Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝ.ΑΛΛ. απορρίπτουν την πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης με την οποία διασφαλίζεται η δίωξη των πολιτικών προσώπων κατά την κοινή νομοθεσία.

Για τη Novartis
Η αξιωματική αντιπολίτευση συνδέει άμεσα την εξαίρεση της προσθήκης με την αρχειοθέτηση του σκανδάλου της Novartis – o αρχηγός της άλλωστε, Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζεται πως απέστειλε και σχετική επιστολή στην εκπνοή των εργασιών της Επιτροπής Αναθεώρησης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο. «Η απόρριψη της πρότασης για προσθήκη της ερμηνευτικής δήλωσης ενδέχεται εξ αντιδιαστολής να ενισχύσει εκείνες τις ερμηνευτικές εκδοχές οι οποίες, είτε καλοπροαίρετα είτε όχι, υποστηρίζουν ότι το άρθρο 86 καταλαμβάνει ακόμη και αδικήματα που τελέστηκαν απλώς επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, σε περίπτωση που οι ερμηνείες αυτές υιοθετηθούν από τη Δικαιοσύνη, να οδηγηθεί στο αρχείο η υπόθεση της Novartis καθώς θα έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86, παρ. 3, παρά την κατάργησή της, αφού αυτή θα ισχύει μόνο για το μέλλον και όχι αναδρομικά», σημείωνε στην επιστολή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η πιθανή άρνηση της Βουλής να ενσωματώσει τη συγκεκριμένη ρήτρα στις συνταγματικές αλλαγές «θα αποτελέσει με ευθύνη των βουλευτών της συμπολίτευσης βαρύ πλήγμα για τα πολιτικό σύστημα, καθώς θα εμπεδώσει στην κοινή γνώμη την υπόνοια της διατήρησης αδικαιολόγητων προνομίων για το πολιτικό προσωπικό της χώρας».

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη αναθεωρητική Βουλή (προτείνουσα) είχε συγκεντρώσει 175 ψήφους, οπότε για να ενταχθεί στο νέο συνταγματικό κείμενο απαιτείται να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 180 βουλευτές...

efsyn.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα