Στις κάλπες μέσα σε νέο σκηνικό...


Σε δύο μήνες –το αργότερο– από σήμερα η χώρα θα πάει σε εκλογές υπό τη σκιά της ανείπωτης τραγωδίας των Τεμπών. Το πρώτο και αυτονόητο... είναι πως μέχρι τότε οι πολίτες, που διαδήλωσαν χθες μαζικά σε όλη τη χώρα, πρέπει να πάρουν απαντήσεις στο ερώτημα γιατί συνέβη αυτό το τρομερό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. Από εκεί και πέρα ένα τόσο τραγικό γεγονός εκ των πραγμάτων αλλάζει τα πάντα και στην προεκλογική περίοδο, καθώς η πολιτική πραγματικότητα προ του δυστυχήματος μοιάζει πλέον ξεπερασμένη.

Το
εγκληματικό λάθος του σταθμάρχη είναι δεδομένο, αλλά δεν μπορεί να βάλει κάτω από το χαλί τις υπαρκτές πολιτικές ευθύνες, όπως η καθυστέρηση στο σύστημα τηλεασφάλειας. Αυτή η σημαντική πτυχή αδυνατίζει ένα από τα πιο ισχυρά «χαρτιά» της κυβέρνησης, την ψηφιοποίηση του κράτους, καθώς τα τρένα λειτουργούσαν υπό τις ίδιες συνθήκες όπως πριν από 50 χρόνια.
Τούτο δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση θα εγκαταλείψει να μιλάει για τα πολύ σημαντικά άλματα που έγιναν σε αυτόν τον τομέα, αλλά νομοτελειακά δεν μπορεί αυτό το θέμα να είναι στην προμετωπίδα.
Εμπειρες πηγές αναφέρουν πως η οικονομία θα αποτελέσει πλέον τη ναυαρχίδα του προεκλογικού αγώνα. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν στην «Κ» πως η κυβέρνηση κατά την προεκλογική περίοδο, που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα, θα προτάξει το αφήγημα πως «προφανώς έγιναν λάθη και δεν προλάβαμε να τα κάνουμε όλα», αλλά το ερώτημα των επόμενων εκλογών είναι εάν οι πολίτες εμπιστεύονται τον κ. Μητσοτάκη ή τον κ. Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη μέρα.
«Το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας» δεν φεύγει από το τραπέζι, προσθέτει η ίδια πηγή, αλλά προφανώς προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, καθώς η κυβέρνηση έχει δεχτεί ένα πολύ ισχυρό χτύπημα.
Σε καμία περίπτωση όμως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα όσα σημαντικά έγιναν την τετραετία και δεν πρόκειται να δώσει συγχωροχάρτι στον ΣΥΡΙΖΑ για όσα παρέλαβε.
Για παράδειγμα, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, η κρίσιμη σύμβαση 717, επί ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε μόλις στο 32% και ουσιαστικά οργανικά έτοιμη ήταν μόνο στο 18%, όταν η νυν κυβέρνηση την έφτασε στο 70%. «Λάθος που δεν ολοκληρώθηκε πιο γρήγορα, αλλά παίζει ρόλο και τι παραλάβαμε», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Η βούληση να ανοίξει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα η πολιτική συζήτηση είναι ένας από τους λόγους που οι εκλογές, όπως όλα δείχνουν, θα γίνουν τον Μάιο, ώστε η προεκλογική περίοδος να είναι όσο το δυνατόν πιο «φυσιολογική» και να μην εστιάσει μόνο στην τραγωδία των Τεμπών. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ανοίξει η συζήτηση σε όλα τα θέματα στα οποία έχει να επιδείξει έργο.
Δεν είναι μόνο η οικονομία που, όπως προειπώθηκε, θα αποτελέσει με βεβαιότητα τη ναυαρχίδα του προεκλογικού αγώνα, αλλά και η εξωτερική πολιτική, η θέση της χώρας διεθνώς, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, η μείωση της ανεργίας είναι θέματα που παρά τη βαριά σκιά της τραγωδίας θα τεθούν από τη Ν.Δ. στον δημόσιο διάλογο.
Τέλος, βασικό στοιχείο που είναι βέβαιο πως θα εισαχθεί ξεκάθαρα στην προεκλογική περίοδο είναι το επιχείρημα «διορθώνουμε τα λάθη». Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατά τα σχεδόν τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής της έχει υποπέσει σε αρκετά σφάλματα.
Τις εφιαλτικές πυρκαγιές του θέρους του 2021 ακολούθησε η αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας με νέα δομή η οποία απέδωσε καρπούς, καθώς το καλοκαίρι του 2022 που όλοι προδίκαζαν νέο εφιάλτη ήταν ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών σε επίπεδο πυρκαγιών. Στην υπόθεση των υποκλοπών με τα πολλά κενά και τα αναμφισβήτητα λάθη της κυβέρνησης ακολούθησαν θεσμικές πρωτοβουλίες για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών.
«Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα», λέει κυβερνητική πηγή, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως η ανοχή έναντι της κυβέρνησης έχει εκμηδενιστεί...
Η Καθημερινή
Keywords
Τυχαία Θέματα