Στο μικροσκόπιο το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών αναμένεται να μπει το νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας ώστε να ελεγχθεί για παρεκκλίσεις από τις μνημονιακές δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Το ίδιο θα γίνει και με τις κυβερνητικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, προκειμένου αμέσως μετά οι δανειστές να δουν αν η κυβέρνηση επιχειρεί να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες...

Μέχρι σήμερα οι επικεφαλής δεν έχουν «ενοχλήσει» το υπουργείο Οικονομικών για τυχών παρεκκλίσεις, ωστόσο
ο λογαριασμός θα γίνει αμέσως μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Άλλωστε, οι ελεγκτές ξεκίνησαν μετά και τις δικές τους καλοκαιρινές διακοπές να ενημερώνονται για την πρόοδο των εκκρεμοτήτων στο Ελληνικό πρόγραμμα. Τις επόμενες ημέρες περιμένουν να λάβουν από την κυβέρνηση μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, αρχείο στο οποίο θα καταγράφεται αναλυτικά η πορεία κάθε προαπαιτούμενης δράσης.

Οι νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ

Σε δύο ταχύτητες φαίνεται πως κινούνται οι δανειστές, καθώς οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί αποφεύγουν να προκαλέσουν εντάσεις σχετικά με το Ελληνικό ζήτημα εν όψει των Γερμανικών εκλογών. Αντίθετα, το Ταμείο έχει ήδη αφήσει να διαρρεύσει ότι είναι έτοιμο να βάλει νέα αιτήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων.

Αν και επίσημα οι επιτελείς του ΔΝΤ φαίνεται να μένουν πιστοί στη συμφωνία Μέρκελ-Λαγκάρντ για ηρεμία πριν τις Γερμανικές εκλογές, στο παρασκήνιο υπάρχουν πληροφορίες για απαίτηση μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 και όχι από το 2020 και μεταφορά των αντί μέτρων το 2023 αντί για το 2019.

Οι τράπεζες

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η επιμονή του ΔΝΤ να ανοίξει και πάλι θέμα ελέγχουν της κεφαλαιακής επάρκεια των Ελληνικών τραπεζών. Σε αυτή του την απαίτηση το Ταμείο δεν βρίσκει αντίθετη μόνο την κυβέρνηση, αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία δεν θέλει να αμφισβητηθούν οι διαδικασίες ελέγχου των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Παράγοντες με γνώση των διεργασιών αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θα ανοίξει πλήρως την ατζέντα του αμέσως μετά την ολοκλήρωση των Γερμανικών εκλογών, όταν δηλαδή δεν θα δεσμεύεται από καμία συμφωνία «σιωπής» με τους Ευρωπαίου. Από την τελευταία έκθεση ωστόσο, το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας είναι το «φούσκωμα» των κόκκινων δανείων και η αδυναμία αντιμετώπισης τους.

Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ αμφισβητούν ευθέως τις μεθόδους κάλυψης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, ανοίγει άμεσα θέμα και με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς οι οποίοι έχουν δώσει «το πράσινο φως» για αυτές τις διαδικασίες.

Το «μέλλον» του ΔΝΤ

Η στάση, αλλά και η ένταση με την οποία θα υποστηρίξει το κλιμάκιο του ΔΝΤ τις θέσεις του Ταμείου θα φανούν το επόμενο διάστημα και ειδικά μετά την ολοκλήρωση των Γερμανικών εκλογών. Από Ευρωπαϊκής πλευράς υπάρχουν πληροφορίες ότι η κ. Μέρκελ δεν έχει διάθεση μετεκλογικά να φουντώσει το θέμα της Ελλάδας μπαίνοντας σε νέο γύρο διαφωνιών με το ΔΝΤ.

Για αυτό και προετοιμάζει το έδαφος για την αντικατάσταση του ΔΝΤ με το «ΕΝΤ», δηλαδή το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο ως μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, το οποίο θα αναλάβει να αντικαταστήσει το ρόλο του ΔΝΤ στα μελλοντικά προγράμματα στήριξης.
Keywords
Τυχαία Θέματα