Στο στόχαστρο του αλβανικού εθνικισμού η Ελλάδα

Η «μόδα» που επικρατεί σήμερα στην Αλβανία είναι ένα άκρατος ανθελληνισμός, που εκτοξεύεται άμεσα από τον πολιτικό κόσμο της χώρας, πλην του κόμματος του κ. Μπερίσα που υποστηρίζει υπογείως τις ανθελληνικές ενέργειες. Δεν πρόκειται απλώς περί κάποιων αντιθέσεων σε ζητήματα που αφορούν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, αλλά για μια κατάσταση που έχει ξεφύγει από καιρό του ορίου που πρέπει να τις διέπει...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ο αλβανικός Τύπος κατήγγειλε προχθές την Ελλάδα για φυλετικές και θρησκευτικές
διακρίσεις, επειδή ιερέας αρνήθηκε σε εκχριστιανισθέντα Αλβανό μουσουλμάνο στην Ελλάδα, να βαπτίσει την κόρη του με το όνομα… Φατμέ! Δεν αναρωτήθηκαν φυσικά τι είδους χριστιανός μπορεί να είναι αυτός ο άνθρωπος, που θέλησε να δώσει στο παιδί του μουσουλμανικό όνομα.

Τελικά, υποχώρησε και βάπτισε το παιδί του με το όνομα… Baby. Αυτό το φαιδρό περιστατικό -που δείχνει και την ποιότητα των εκχριστιανισθέντων μουσουλμάνων- το ανήγαγαν σε μέγιστο θέμα. Αναζητούν προσχήματα ή δημιουργούν σκόπιμα καταστάσεις, ώστε να δοθεί αφορμή για πύρινους λόγους, που φανατίζουν το κοινό. Έφθασε μάλιστα υπουργός της αλβανικής κυβέρνησης να υποστηρίξει ότι στην Χειμάρα δεν υπάρχουν Έλληνες, κατά τη στιγμή που υπάρχουν μόνον τρεις οικογένειες Αλβανών.

Λέγεται, ότι πρόκειται για προεκλογικά παιχνίδια. Αυτό σημαίνει ότι μετά τις εκλογές οι φανατισμένες μάζες θα αλλάξουν συμπεριφορά; Φυσικά όχι, αφού διακηρύσσεται η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας και μάλιστα με την υποστήριξη ισχυρών προστατών. Το καλοκαίρι, προκάλεσε αίσθηση το γεγονός, ότι μίλησε για την «Φυσική Αλβανία» ο πρωθυπουργός κ. Μπερίσα σε εκδήλωση που οργάνωσε το Ίδρυμα των Ροκφέλερ! Ανάλογη περίπτωση με την συμπεριφορά του Σκοπιανού πρωθυπουργού κ. Γκρούεφσκι, που είχε την αμέριστη στήριξη του Ιδρύματος του κ. Σόρος.

Η ιδέα της «Φυσικής Αλβανίας, αναπτύχθηκε στα Τίρανα στη διήμερη διεθνή συνδιάσκεψη, «Οι γείτονες της Αλβανίας». Την συνδιάσκεψη διοργάνωσε το Πρόγραμμα για την «οικοδόμηση της ειρήνης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» του Πανεπιστημίου της Κολούμπια και το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) στην Ουάσιγκτον, σε συνεργασία με το Δήμο Τιράνων και το Ίδρυμα «Αδελφοί Ροκφέλερ».

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Αλβανός Πρωθυπουργός, κάλεσε τους γείτονες της χώρας του να απαλλαγούν «από τις παλιές αντιαλβανικές, ρατσιστικές και ξενόφοβες θεωρίες». Είπε ακόμα, ότι στα εκατοντάχρονα ίδρυσης του αλβανικού κράτους οι Αλβανοί είναι ελεύθεροι, παντού όπου βρίσκονται. «Αλλά αποτελούν ένα χωρισμένο έθνος, που πρέπει να εργαστούν με ένταση για να ξεπεράσουν τους χωρισμούς τους», επισήμανε.

Ο καθηγητής κ. Δαβίδ Φίλλιπς, του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, που ήταν και ο εμπνευστής και οργανωτής της εκδήλωσης, στην ομιλία του μεταξύ των άλλων επεσήμανε ότι η εθνική ενσωμάτωση των Αλβανών, που κάποιοι αποκαλούν Μεγάλη Αλβανία, αποτελεί στην ουσία μια φυσική Αλβανία, όπου οι Αλβανοί να είναι μαζί, να μοιράζονται το όραμά τους για το μέλλον και να βρουν πραχ
Keywords
Τυχαία Θέματα