Στρατιωτικά drone made by ΑΠΘ...


Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έχει υπογράψει δεκάδες μνημόνια συνεργασίας με τον ελληνικό στρατό που αφορούν ερευνητικά προγράμματα αλλά ακόμα και... αλλαγές σε προγράμματα σπουδών και πρακτικές ασκήσεις.

Πρόσφατη υλοποίηση αυτής της κατεύθυνσης παρουσιάστηκε στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών με την πολυδιαφημισμένη έρευνα που γίνεται για την κατασκευή ελληνικού drone (UAV) πολλαπλών ρόλων στο πρόγραμμα «Αρχύτας» και «Project Lotus»....

Όπως δηλώνει ο CEO

της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), Δημήτριος Παπακώστας για το πρόγραμμα «Αρχύτας»: «Το drone είναι πολλαπλών ρόλων: Μάτι στον ουρανό {…} για επιτήρηση, φύλαξη συνόρων και για εξειδικευμένες αποστολές». Την ίδια στιγμή που οι φοιτητές δεν χωράνε στα αμφιθέατρα, η κοστοβόρα έρευνα για τα drone σε εργαστήρια κοστίζει εκατομμύρια! Η διοίκηση του ΑΠΘ, όπως συμβαίνει και στο σύνολο των ελληνικών πανεπιστημίων, δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Δεν τους νοιάζει η καθολική πρόσβαση στη μόρφωση, ούτε η κοινωνική έρευνα. Το διαφημίζει άλλωστε και ο κοσμήτορας του τμήματος, Κύρος Υάκινθος, μιλώντας για το «Project Lotus» που γίνεται για την Intracom Defence Electronics: «Καταφέραμε ως Ελλάδα με το “Project Lotus” να ενισχύσουμε αυτό το σημαντικό τρίγωνο –ένοπλες δυνάμεις, βιομηχανία και ερευνητικά ιδρύματα– κάτι που θέλαμε χρόνια».

Χρόνια τώρα στρώνεται το έδαφος από όλες τις κυβερνήσεις για να περάσουν οι αστικές αναδιαρθρώσεις και στην ελληνική παιδεία και να αλλάξει εντελώς ο χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και το νομοσχέδιο που έρχεται από την κυβέρνηση της ΝΔ δίνει ακόμη πιο έντονο στίγμα. Η επιστήμη και η έρευνα υποτάσσονται καθολικά στις ανάγκες του κεφαλαίου, αποτελώντας ισχυρά χαρτιά για το αστικό στρατόπεδο ώστε να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση. Στο πανεπιστήμιο υπάρχει τόσος πλούτος για αυτούς που αποτελεί ένα ακόμη εύφορο πεδίο κερδοφορίας, για αυτό και η κατεύθυνση πλήρους επιχειρηματικοποίησης εντατικοποιείται. Μιλάμε ουσιαστικά για ένταξη και λειτουργία της εκπαίδευσης ως τμήμα των στρατηγικών πλάνων του κεφαλαίου.

Το ΑΠΘ αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα, με τις έρευνες που διεξάγονται για τον ελληνικό στρατό σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες να εξασφαλίζουν κέρδη αλλά ταυτόχρονα να συμβάλλουν και στην πολεμική προετοιμασία για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ελληνικής τάξης στους πολέμους του κεφαλαίου όπως εκτυλίσσονται στην ευρύτερη περιοχή.

Ο φοιτητικός σύλλογος του τμήματος πραγματοποίησε γενική συνέλευση ακριβώς με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, ανοίγοντας και την κουβέντα της αναγκαίας αντιπολεμικής πάλης, μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις με την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που παίρνουν την μορφή γενικευμένης εισβολής στην Ουκρανία. Πέρα από την ανάδειξη της καταδίκης τόσο της εισβολής της Ρωσίας όσο και του καθεστώτος του Κιέβου, που με την συνεργασία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ διεξάγει από το 2014 εμφύλιο πόλεμο στην περιοχή, αναδείχτηκε πλατιά η ανάγκη για ένα μαζικό αντιπολεμικό κίνημα στην Ελλάδα. Κίνημα που θα παρασύρει τη νεολαία και τους φοιτητικούς συλλόγους ώστε να τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα το μπλοκάρισμα της πολεμικής προετοιμασίας και εμπλοκής της Ελλάδας, η οποία έχει μετατραπεί σε χώρα μεγάλης ανάπτυξης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.

Με άμεσα αντανακλαστικά πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στην κοσμητεία του Πολυτεχνείου απαιτώντας να σταματήσει η οποιαδήποτε έρευνα για τον στρατό, τον πόλεμο και την καταστολή. Δεν γίνεται την στιγμή που δεν υπάρχουν εργαστήρια μελέτης της επιστήμης που σπουδάζουν οι φοιτητές, να υπάρχουν εργαστήρια αξίας εκατομμυρίων για την στρατιωτική βιομηχανία. Οι φοιτητές διεκδικούν έρευνα και γνώση για τις κοινωνικές ανάγκες, ενάντια στις επιταγές της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και της επιχειρηματικής λειτουργίας του πανεπιστημίου. Η δυναμική παρέμβαση των φοιτητών φαίνεται ότι «θορύβησε» κομμάτι του στρατιωτικού και καθηγητικού κατεστημένου ενώ δεν έλειψαν και οι άμεσες απειλές περί παρέμβασης της ΕΥΠ!

Το επόμενο διάστημα το φοιτητικό κίνημα πρέπει να συνεχίσει με αντίστοιχες κινητοποιήσεις για να απεμπλακεί ο στρατός και το ΝΑΤΟ από τις σχολές. Δεν θα συμμετέχουμε στους πολέμους τους και στην προετοιμασία τους, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους γείτονες λαούς, θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά και ελεύθερα.

Μια τέτοια θέση έχει καταφέρει ως έναν βαθμό να πάρει και το φοιτητικό κίνημα στην Θεσσαλονίκη που συχνά φωνάζει στους δρόμους της πόλης ότι από την «έρευνα για μπάτσους και τις δουλειές για τον στρατό, το ΑΠΘ βρωμάει ολοκληρωτισμό», ως παρακαταθήκη και των περσινών αντιπολεμικών δράσεων των φοιτητικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή τους στην αντιπολεμική/αντιιμπεριαλιστική μέρα δράσης που καλούσε το Δίκτυο «Σπάρτακος» και τις δράσεις ενάντια στην αύξηση της θητείας.

Νικολέτα Δούμιτσα

Πηγή: ΠΡΙΝ


Keywords
Τυχαία Θέματα
Στρατιωτικά, ΑΠΘ,stratiotika, apth