Συμφωνία μαμούθ με την Κίνα 8 δισ. την επόμενη 5ετία

Ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου ώστε να φτάσει τα 8 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία είναι ο στόχος των δύο χωρών, όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές στο επιχειρηματικό δείπνο που διοργάνωσε το Ελληνο-Κινεζικό Επιμελητήριο υπό την αιγίδα του ΣΕΒ και του ΙΟΒΕ.

Το ενδιαφέρον της Κίνας για εισαγωγές από τη χώρα μας στους τομείς των μαρμάρων, του ελαιολάδου και του κρασιού, αλλά και της προώθησης κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα
στους τομείς της ενέργειας, των λιμανιών και γενικότερα σε έργα υποδομών σημείωσε ο υφυπουργός Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Zhong Shan στο πλαίσιο επιχειρηματικού δείπνου.

Ο ίδιος τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών είναι ραγδαία και κάλεσε τους Έλληνες επενδυτές να κάνουν επενδύσεις στην Κίνα.
«Το ευρώ αποτελεί ένα σημαντικό υποστήριγμα για την ποικιλομορφία του αποθέματος του συναλλάγματος της Κίνας. Μια ευημερούσα και σταθερή Ευρώπη διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο για τη σταθερότητα και ανάπτυξη του κόσμου και συμβάλει στην υγιή σταθερή οικονομική ανάπτυξη της Κίνας» ανέφερε ο κ. Jia Qinglin, πρόεδρος της Κινεζικής Γερουσίας και τέταρτος στην πολιτική ιεραρχία και επικεφαλής της 40μελούς επιχειρηματικής αποστολής.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Κίνα υποστηρίζει το πακέτο μέτρων σταθεροποίησης της ΕΕ της ΕκΤ και του ΔΝΤ και τόνιζε ότι με ουσιαστικές πράξεις η Κίνα κάνει ότι μπορεί για να υποστηρίξει τις Ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν τη κρίση. «Είναι ο μακροπρόθεσμος επενδυτής της Ευρωπαϊκής αγοράς κρατικών ομολόγων και θα συνεχίσει να την υποστηρίζει. Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταφέρει ο Ελληνικός λαός να ξεπεράσει την κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, είπε ότι το 2010 το διμερές εμπόριο ανήλθε σε 4,35 δισ. δολάρια, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση της τάξης του 18,4% από το 2009. Οι ελληνικές επενδύσεις στην Κίνα ανέρχονται σε 100 εκατ. δολάρια και οι κινεζικές στην Ελλάδα σε 500 εκατ. δολάρια.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι θα ενθαρρυνθούν τα κινεζικά φορτηγά πλοία να πλέουν σε ελληνικά λιμάνια και οι κινεζικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν στα έργα οικοδόμησης ελληνικών λιμένων, ενώ θα αυξηθεί και η χρηματοδότηση στον τομέα της ναυτιλίας. Υπενθύμισε τέλος ότι ο εμπορικός ναυτιλιακός στόλος μεταφέρει το 60% του εισαγόμενου πετρελαίου της Κίνας.

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος ανέφερε σε σύντομο χαιρετισμό του ότι οι σχέσεις των δυο χωρών έχει περάσει προ πολλού την παιδική ηλικία και μάλιστα μέσα από αυτές τις συναντήσεις έχουν προκύψει και νέες συνεργασίες όπως οι εξαγωγές στην Κίνα σε κρασί και λάδι.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε: «Η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί την κύρια και ζωτικής σημασίας προτεραιότητα της χώρας» και συμπλήρωσε ότι «η χώρα μας δίνει αυτές τις μέρες τη μητέρα των μαχών για την οριστική διευθέτηση και λύση ενός προβλήμ
Keywords
Τυχαία Θέματα