Τα Αστρονομικά Ποσά για το Λαθρεμπόριο Καπνού στην Ελλάδα Προκαλούν Ίλιγγο

Την περασμένη Τετάρτη, αστυνομικοί ερεύνησαν το σπίτι ενός 59χρονου άντρα στην Κατερίνη και κατέσχεσαν 59,5 κιλά αποξηραμένου και ακόμη 10,2 κιλά επεξεργασμένου καπνού, που δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του ελληνικού δημοσίου. Επίσης, στο ίδιο σπίτι βρέθηκε μια αυτοσχέδια μεταλλική πρέσα κοπής καπνού και μία ζυγαριά....

Περιπτώσεις σαν κι αυτή γεμίζουν καθημερινά τα μονόστηλα των τοπικών εφημερίδων, σε όλη τη χώρα. Στην Ελλάδα
του τρίτου μνημονίου, όπου η φορολογία στον καπνό εκτοξεύεται και παράλληλα το διαθέσιμο εισόδημα μειώνεται, οι λαθρέμποροι χορεύουν σαν τα ποντίκια στο αλεύρι. Οι συλλήψεις μικρο-λαθρεμπόρων καπνού πυκνώνουν μέρα με τη μέρα. Η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι εγκληματικές οργανώσεις ελέγχουν το επικερδές λαθρεμπόριο και τα αστρονομικά έσοδα που αυτό αποφέρει. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: οι απώλειες του δημοσίου από το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων ξεπερνούν τα 700 εκ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι σχεδόν ένα στα τέσσερα τσιγάρα που καπνίζουμε περιέχει λαθραίο καπνό.

Ενδεικτικά μόνο: 62 κιλά πριν έναν μήνα πάλι στην Κατερίνη, 70 κιλά στο Αγρίνιο, 19 κιλά στη Δράμα, αλλά και μεγαλύτερα «ψάρια», όπως η κατάσχεση τον περασμένο Αύγουστο 9.610.000 λαθραίων τσιγάρων στο λιμάνι του Πειραιά. Υπάλληλοι του τμήματος Δίωξης του Ε΄ Τελωνείου δέσμευσαν κοντέινερ, το οποίο στα συνοδευτικά έγγραφα ανέφερε ότι περιείχε ρούχα, ενώ στην πραγματικότητα έκρυβε «στέκες», όπως ονομάζουν οι λαθρέμποροι τις κούτες, με πακέτα των εμπορικών σημάτων «EMAIL», «GR», «GOLD MOUNT» και «PALACE». Μόνο σε αυτήν την περίπτωση, οι αναλογούντες δασμοί και φόροι υπολογίστηκαν στα 1,7 εκατ. ευρώ.

Τη χρυσοφόρα εγκληματική δραστηριότητα φέρεται να ελέγχουν στην Ελλάδα ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Τελωνειακός σε υπηρεσία της Βόρειας Ελλάδας που μίλησε στο VICE παρατηρεί αλλαγή στον τρόπο δράσης των οργανωμένων κυκλωμάτων. «Μέχρι και το ξέσπασμα της κρίσης, εννιά στα δέκα φορτία που κατάσχονταν αφορούσαν τσιγάρα-απομιμήσεις, τα οποία παρασκευάζονταν σε ασιατικές χώρες. Μέχρι τότε, η Ελλάδα αποτελούσε κυρίως την ενδιάμεση (transit) και όχι την τελική χώρα προορισμού. Τα κοντέινερ έφθαναν σφραγισμένα από την Κίνα, την Αίγυπτο και την Ιταλία στα ελληνικά λιμάνια κι είχαν προορισμό τη Ρωσία και χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Μικρότερο μέρος των τσιγάρων επέστρεφε αδασμολόγητο στην ελληνική αγορά μετά από εικονικές εξαγωγές», σημειώνει.

Η κρίση και το παράλογο φορολογικό καθεστώς εκτόξευσαν τα περιθώριο κέρδους. «Έτσι, οι λαθρέμποροι στράφηκαν στην εγχώρια παραγωγή τσιγάρων, στήνοντας παράνομα εργαστήρια σε απόμερες αποθήκες και αργότερα κάτω από τη μύτη των διωκτικών Αρχών», ανέφερε η ίδια πηγή.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, διοργανώθηκε σε ξενοδοχείο της Αθήνας το «Anti-corruption Forum», στο οποίο εκπρόσωποι ελληνικών και ξένων διωκτικών αρχών, αλλά και στελέχη καπνοβιομηχανιών, χαρακτήρισαν «βόμβα στην καρδιά του συστήματος» το λαθρεμπόριο καπνού.

Ο Παναγιώτης Μελαχρινός, διευθυντής του γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, είπε ότι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων μπορεί να φέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία από 800 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο Φραντσέσκο Μαντόι, εισαγγελέας της δίωξης κατά της μαφίας στην Ιταλία, καλεσμένος του συνεδρίου, ανέφερε ότι τα έσοδα του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων χρηματοδοτούν άλλες εγκληματικές δράσεις.

Για να γίνει κατανοητό το δέλεαρ, αρκούν τα στοιχεία που παρουσίασε προ ημερών σε δημοσιογράφους η εταιρεία Παπαστράτος Α.Β.Ε.Σ., θυγατρική της Philip Morris International στην Ελλάδα: Η αγορά καπνικών στην Ελλάδα συρρικνώθηκε εξαιτίας της κρίσης κατά περίπου 50% από το 2009 έως σήμερα, καθώς διαμορφωνόταν τότε σε 32 δισ. τεμάχια ετησίως έναντι 16 δισ. τεμαχίων το 2014. Την ίδια περίοδο, ωστόσο, η φορολογία στο τσιγάρο αφορούσε το 70% της τιμής του προϊόντος και σήμερα αφορά το 84%.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν και οι περιπτώσεις παραδοσιακών καλλιεργητών σε αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, που άρχισαν να διακινούν «χύμα» καπνό μέσω Διαδικτύου, χωρίς σήμανση και φορολόγηση.

Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου έχει ως βασικό μέτρο τη δημιουργία μητρώου παραγωγών και εμπόρων, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να μπορούν ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουν την προέλευση των προϊόντων που φτάνουν στην αγορά αδασμολόγητα, καθώς επίσης και η τοποθέτηση ειδικής ταινίας σήμανσης. «Υπάρχει τόσο μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ του ύψους του ειδικού φόρου κατανάλωσης και της αγοραστικής δύναμης, ώστε καταναλωτές, λαθρέμποροι και μεσάζοντες θα βρουν γρήγορα έναν νέο κώδικα διάθεσης», είπε τελωνειακός στο VICE.
Keywords
Τυχαία Θέματα