Τα συνθήματα, οι ατάκες και τα προεκλογικά σποτ...

...που έμειναν στην ιστορία...
Πίσω από τις λέξεις κρύβεται... ο Ανδρέας.

Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ θεωρείται ο µεγαλύτερος ατακαδόρος της Μεταπολίτευσης και η «Αλλαγή» η πιο επιτυχηµένη λέξη στην εγχώρια πολιτική επικοινωνία.

Τα κόμματα που...

κατέρχονται στις εκλογές, κυρίως αυτά που διεκδικούν την ανάληψη της εξουσίας, δίνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε διαφηµιστικές εταιρείες προκειµένου να τους βρουν ένα καλό επικοινωνιακό σύνθηµα
που θα προσελκύσει τους ψηφοφόρους και θα ανεβάσει τα ποσοστά τους. Παλαιότερα αυτό το έκαναν οι σύµβουλοι του προέδρου του πολιτικού σχηµατισµού ή ο ίδιος ο πρόεδρος.

Την ώρα που βρισκόταν στο προεκλογικό µπαλκόνι και επικοινωνούσε µε τον λαό, πετούσε µια ατάκα που -εάν ήταν καλή- την επαναλάµβανε το πλήθος µε αποτέλεσµα να διαχέεται από στόµα σε στόµα. Ενδεχοµένως αυτός είναι και ο λόγος που τα νεότερα συνθήµατα ξεχνιούνται µόλις σβήσουν τα φώτα του προεκλογικού αγώνα, ενώ κάποια από τα παλαιότερα τα θυµόµαστε µέχρι και σήµερα.

Από το «Παρέλαβα χάος και έφτιαξα κράτος» του Κωνσταντίνου Καραµανλή και το σύνθηµα περί «Αλλαγής» που έφερε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην κυβέρνηση το 1981 µέχρι το «Μαζί πάµε την Ελλάδα µπροστά» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Το πλέον πρόσφατο µότο ήταν το «Η ελπίδα έρχεται» µε το οποίο οδηγήθηκε στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας. Ας θυµηθούµε µαζί τα εκλογικά συνθήµατα, τα προεκλογικά σποτ, τα κοµµατικά µότο και τις ατάκες που έγραψαν Ιστορία όλα αυτά τα χρόνια.

1974: Καραμανλής ή τανκς

Ο πρώτος προεκλογικός αγώνας µετά την πτώση της δικτατορίας σηµαδεύτηκε από µια ατάκα ενός αριστερού άκρως πολιτικοποιηµένου µουσικοσυνθέτη, η οποία πριµοδοτούσε ηθεληµένα τον 67χρονο Κωνσταντίνο Καραµανλή που µόλις είχε έρθει από το Παρίσι και ηγούνταν της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο λόγος για τον Μίκη Θεοδωράκη, που έθετε ανοιχτά το δίληµµα «Καραµανλής ή τανκς», µε την έννοια πως εάν ο λαός δεν επέλεγε τον πρόεδρο της Νέας ∆ηµοκρατίας η οποία µόλις είχε δηµιουργηθεί, υπήρχε ορατός ο κίνδυνος νέας εκτροπής. «∆εν πολιτικάντιζα όταν το είπα, δεν διέψευσα τον εαυτό µου. Αλλά καταλαβαίνεις αυτό τι µου στοίχισε.

Ο κόσµος θεώρησε ότι είµαι αποστάτης, προδότης του µεγαλύτερου ιδανικού. Αυτό λοιπόν για εµένα ήταν το πιο µεγάλο λάθος. Ωστόσο δεν συνεργάστηκα µε τον Καραµανλή, ούτε υπουργός του έγινα. Ακόµα και µε τον Μητσοτάκη όµως που έγινα υπουργός, δεν το έκανα για να πάρω οφίτσια και τα λοιπά. Τότε είχα µια άλλη ιδέα και αυτό ήταν λάθος» θα πει αρκετά µεταγενέστερα σε µια συνέντευξή του. Το κλασικό σύνθηµα «Είσαι ο πρωθυπουργός» και το «Κώστα, προχώρα, σε θέλει όλη η χώρα» ακουγόταν επίσης πάρα πολύ συχνά στις οµιλίες του Κωνσταντίνου Καραµανλή από τον λαό.

Οσο ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέβαζε τους τόνους τόσο οξύτερα γίνονταν και τα συνθήµατα των νεοδηµοκρατών, µε αποτέλεσµα να ακούγονται ατάκες όπως «Θέλουµε Ελληνα πρωθυπουργό και όχι Αµερικανό» (καθώς ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ είχε ζήσει για αρκετά µεγάλο διάστηµα στις Ηνωµένες Πολιτείες), «Κώστας – Παιδεία – Ελευθερία» (που παράφραζε το γνωστό σύνθηµα του Πολυτεχνείου), «Φόλα στον σκύλο του ΠΑΣΟΚ» αλλά και «Απόψε πεθαίνει η Αριστερά» που... φορέθηκε και από τους αντιπάλους, καθώς µετά την ήττα της Ν∆ έλεγαν «Απόψε πεθαίνει η ∆εξιά»...

Στις συγκεντρώσεις του Παπανδρέου ακούγονταν τα «Ο λαός δεν ξεχνά, οργανώνεται νικά», «Λαέ, προχώρα, πέρασε η µπόρα», ενώ ποιος δεν θυµάται το εµπνευσµένο σύνθηµα «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες» που ήρθε από τον πρόεδρο του Κινήµατος ως απάντηση στο «Ανήκοµεν εις την ∆ύσιν» που έλεγε ο Καραµανλής. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος ήταν δυσαρεστηµένος µε το τελικό εκλογικό αποτέλεσµα καθώς έλαβε µόλις 13,58% και όπως αναφέρει ο πανεπιστηµιακός καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής Τάκης Παππάς στο βιβλίο του «Το χαρισµατικό κόµµα – ΠΑΣΟΚ, Παπανδρέου, εξουσία» (εκδόσεις Πατάκη), ήταν τόσο δυσαρεστηµένος που σκεφτόταν σοβαρά να εγκαταλείψει την πολιτική. Επτά χρόνια αργότερα θα γινόταν πρωθυπουργός...

Διαβάστε ολόκληρο το θέμα του ethnos.gr εδώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα