Θα είναι έτοιμος ο άνθρωπος να πατήσει στον Άρη σε 15 χρόνια;

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποστολή ανθρώπων στον Άρη έχει αρχίσει -θεωρητικά, τουλάχιστον. Το ερώτημα που τίθεται συνεπώς, είναι πόσο πραγματικά έτοιμοι είμαστε; Λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα, δηλαδή, τις τρεις μεγαλύτερες προκλήσεις, πόσο σοβαρές είναι οι πιθανότητες;

Ο Άρης είναι ο τέταρτος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης του ηλιακού...
μας συστήματος, ο δεύτερος πλησιέστερος στη Γη και ο έβδομος σε μέγεθος και μάζα.

Τον Ιούλιο του 2018, η Γη και ο Άρης
θα έρθουν κοντά -πιο κοντά από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 15 χρόνια. Σε κάποιες περιπτώσεις, η προσέγγιση των δύο σωμάτων είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες, επειδή ο Άρης ακολουθεί ελλειπτική τροχιά, ενώ εξαρτάται και από το πόσο κοντά ή μακριά είναι ο Άρης ως προς τον Ήλιο.

Το καλοκαίρι λοιπόν, ο Άρης θα φτάσει στο πλησιέστερο σημείο της ελλειπτικής τροχιάς του, ενώ η Γη θα περνά ταυτόχρονα ακριβώς μεταξύ Άρη και Ήλιου.

Η απόσταση, τεράστια για τα γήινα, με άλλα λόγια, τα ανθρώπινα μεγέθη, μέτρια ωστόσο σε σχέση με τις κλίμακες των διαπλανητικών διαδρομών, θα μπορούσε θεωρητικά πάντα, να σημαίνει ένα one-way ταξίδι 200 ημερών.

Σύμφωνα με το project «Inspiration Mars» του δισεκατομμυριούχου Dennis Tito, του διάσημου «διαστημικού τουρίστα», οι πρώτοι που θα ταξίδευαν στον Άρη το 2018 θα ήταν ένα παντρεμένο ζευγάρι που θα έκανε «tour» γύρω από τον πλανήτη, αλλά οι προκλήσεις ήταν πολύ μεγάλες και η αποστολή ματαιώθηκε.

Παρά την τεράστια πρόοδο που έχει σημειωθεί με τα rovers και τα ρομπότ -ο άνθρωπος έχει στείλει διαστημοσυσκευές στον Άρη ήδη από το 1976- υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμη να λυθούν προκειμένου να γίνει αποστολή ανθρώπων στον Άρη με ασφάλεια και οικονομία.

Σε δεκαπέντε χρόνια, όταν η Γη και ο Άρης θα είναι και πάλι «προκλητικά» κοντά, η Nasa σκοπεύει να στείλει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή. Το SpaceX έχει ακόμη πιο φιλόδοξο στόχο, καθώς κάνει λόγο για το 2024.

Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις

Σύμφωνα με τον Guardian, τρεις είναι οι μεγάλες προκλήσεις, αλλά η μεγαλύτερη -πρόκληση και απειλή, μαζί- θεωρείται ότι είναι η ακτινοβολία.

Πύραυλοι

Η αποστολή ανθρώπων στον Άρη είναι μία υπόθεση εξαιρετικά υψηλού κόστους. Λαμβάνοντας υπόψιν τις τρέχουσες τεχνολογικές δυνατότητες, μία αποστολή μετ’ επιστροφής θα κόστιζε 100 - 500 δισ. δολάρια. Η μοναδική περίπτωση να πέσει δραστικά το κόστος είναι οι επαναχρησιμοποιούμενοι πύραυλοι.

Όπως είναι γνωστό, η εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9 της εταιρείας SpaceX του Έλον Μασκ στέφθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 με απόλυτη επιτυχία (ο συγκεκριμένος πύραυλος μεταφέρει δορυφόρους και είναι η δεύτερη φορά που χρησιμοποιείται), ενώ η πρώτη δοκιμαστική πτήση του Falcon Heavy είναι ζήτημα μηνών. Εάν είναι επιτυχής, θα θεωρηθεί ένα σημαντικό βήμα για την ικανότητα της SpaceX να στείλει διαστημικά οχήματα πέρα από την τροχιά της Γης.

Τι θα ακολουθήσει; Η SpaceX σχεδιάζει τελικά να αντικαταστήσει τον σημερινό στόλο της με έναν -για όλες τις χρήσεις- πύραυλο, τον BFR, που μπορεί να μεταφέρει 100 άτομα και ωφέλιμο φορτίο 150.000 κιλών. Εάν και τα τμήματα του πυραύλου είναι επαναχρησιμοποιούμενα, το κόστος θα πέσει ακόμη περισσότερο. Οι πρώτες δύο αποστολές φορτίου είναι προγραμματισμένες για το 2022.

Στη μαύρη απεραντοσύνη του Διαστήματος

Το ταξίδι προς τον Άρη θα είναι πολύ βαρετό, παρότι, πρόκειται για μία παράμετρο, που ουδέποτε ελήφθη υπόψιν στο…. Star Trek. Οι μεγάλες χρονικές περίοδοι χωρίς δράση και κίνηση, μόνο με τη μαύρη απεραντοσύνη του Διαστήματος, μπορεί να οδηγήσουν, εκτός των άλλων, σε κατάθλιψη και έλλειψη προσοχής.

Στην ερώτηση, ναι, αλλά οι αστροναύτες είναι σε θέση να το διαχειριστούν, καθώς έχουν υποβληθεί σε εντατικά ψυχολογικά τεστ, η απάντηση είναι ότι, καμία αποστολή στην ιστορία του ανθρώπου δεν έχει τις προκλήσεις μιας αποστολής του Άρη. Ένα παράδειγμα είναι το project «Hi-Seas» (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation) το οποίο έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και πέντε χρόνια. Τον Αύγουστο του 2016, τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες, όλοι μελλοντικοί αστροναύτες, μετακόμισαν στη Χαβάη, σε μία προσπάθεια της NASA και του τοπικού Πανεπιστημίου να… φέρουν τις συνθήκες του πλανήτη Άρη στη Γη.
Στόχος της αποστολής ήταν να μελετηθούν -σε συνθήκες προσομοίωσης- οι ψυχολογικές αλλά και οι σωματικές επιπτώσεις της απομόνωσης. Οι έξι επιστήμονες έζησαν μέσα σε έναν θόλο 1.300 τετραγωνικών σε μια απομονωμένη περιοχή, κοντά στο ηφαίστειο Μάουνα Λόα, ενώ κάθε φορά που έβγαιναν από το «διαστημόπλοιο», φορούσαν μια στολή βάρους 18 κιλών. Το μεγάλο δίδαγμα είναι ότι, η πλήξη αντιμετωπίζεται με απασχόληση. Κατά τη διάρκεια των προσομοιώσεων στη Χαβάη, τα προγράμματα των συμμετεχόντων ήταν γεμάτα, από τη ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου. Ο Έλον Μασκ μάλιστα, πιστεύει ότι για να θέλουν πραγματικά οι άνθρωποι να πάνε στον Άρη, το ταξίδι πρέπει να είναι διασκεδαστικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα σχέδια για τα μέλη του πληρώματος του BFR περιλαμβάνουν παιχνίδια με μηδενική βαρύτητα, ταινίες, αίθουσες διδασκαλίας και εστιατόριο.

Ακτινοβολία

Η κοσμική και ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει άνοια, καρκίνο, βλάβες στην όραση. Ένα ταξίδι στον Άρη θα μπορούσε να εκθέσει τον άνθρωπο σε 15 φορές περισσότερη ακτινοβολία από το επιτρεπόμενο όριο ετήσιας έκθεσης ενός εργαζομένου σε σταθμό πυρηνικής ενέργειας. Οι επιλογές που αφορούν τη θωράκιση του σκάφους, όπως τα παχύτερα κύτη και η υδατοστεγανότητα, δεν είναι αξιόπιστες λύσεις, καθώς θα η ακτινοβολία υψηλής ισχύος μπορεί να διαπεράσει τα πάντα. Πέραν αυτού, η θωράκιση αυξάνει τη μάζα, γεγονός που αυξάνει την κατανάλωση καυσίμων, γεγονός που αυξάνει το κόστος. Πρώτη προτεραιότητα την επομένη δεκαετία είναι η έρευνα. Τα δεδομένα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το Mars Science Laboratory, ακόμη και το Voyager 1, παρέχουν ήδη εικόνα του «διαστημικού καιρού» που θα συνδράμουν στον καλύτερο προγραμματισμό των αποστολών.

Τον Μάιο, η NASA θα εγκαινιάσει το πολυαναμενόμενο διαστημικό σκάφος Mars InSight (Εσωτερική Εξερεύνηση με τη χρήση σεισμικών ερευνών, γεωδαισίας και θερμότητας). Η κύρια αποστολή του θα είναι η καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας στον Άρη, ωστόσο, το επί του αεροσκάφους μαγνητόμετρο θα εξετάσει επίσης τη συμπεριφορά της ακτινοβολίας που δημιουργείται από τον ηλιακό άνεμο στην επιφάνεια του Άρη. Η καλύτερη λύση θα ήταν η γρήγορη μετάβαση στον Άρη -προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος έκθεσης στην ακτινοβολία- αλλά αυτό προϋποθέτει γρηγορότερους πυραύλους.

Συνεπώς, μέχρι στιγμής, η μόνη «βεβαιότητα» είναι ότι, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ότι, θα είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε το χνάρι μας στον Άρη μέσα στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια.

Πηγή: tvxs.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα