Θέατρο με τις περικοπές σε υπουργούς και βουλευτές

Θέατρο (όχι και τόσο καλόγουστο) θυμίζει η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να φέρει στη Βουλή -ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία- νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την εξ ολοκλήρου φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, τη μείωση των μισθών των μη κοινοβουλευτικών υπουργών αλλά και στελεχών του Δημοσίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί πλέον να φορολογείται στο σύνολό της
η ακαθάριστη βουλευτική.........
αποζημίωση (5.705,6 ευρώ), ενώ προηγουμένως προβλεπόταν αφορολόγητο της τάξης του 25%, όμως παραμένουν «μαύρα» οι δαπάνες οργάνωσης γραφείου, η ταχυδρομική ατέλεια και τα έξοδα κίνησης, ένα ποσό δηλαδή που μπορεί να αγγίξει τις 30.000 ευρώ τον χρόνο.

Αποπροσανατολισμός

Είναι, λοιπόν, ηλίου φαεινότερον ότι οι επικείμενες περικοπές γίνονται για τα μάτια του κόσμου, με στόχο τον αποπροσανατολισμό, δεδομένου ότι τις επόμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας, με την υπογραφή και την επικύρωση από τη Βουλή του τρίτου Μνημονίου, παίρνει και τα τελευταία ευρώ από τους (εξαθλιωμένους) Ελληνες. Για να χρυσώσει, μάλιστα, το... χάπι η κυβέρνηση πρόκειται να φορολογήσει την αποζημίωση των βουλευτών για τη συμμετοχή σε συνεδριάσεις επιτροπών της Βουλής, η οποία έχει καθοριστεί στα 75 ευρώ ανά συνεδρίαση και άρα στην καλύτερη περίπτωση ανέρχονται σε 300-400 ευρώ τον μήνα ανά βουλευτή.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ήδη αρκετές επιτροπές λειτουργούν αμισθί (έπειτα από πρωτοβουλία των μελών αυτών), όπως για παράδειγμα η Εξεταστική Επιτροπή αλλά και η Επιτροπή Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται περικοπές και για τους μη κοινοβουλευτικούς υπουργούς, ενώ οι κοινοβουλευτικοί υπουργοί υπάγονται ουσιαστικά στις μειώσεις των βουλευτών, καθώς δεν έχουν λαμβάνειν παραπάνω χρήματα, όντες μέλη της κυβέρνησης. Ειδικότερα, πλέον η αποζημίωσή τους διαμορφώνεται από 5.700 ευρώ σε 4.845 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους γενικούς γραμματείς, από 4.750 ευρώ θα παίρνουν πλέον 4.037,5 ευρώ, ενώ οι ειδικοί γραμματείς των υπουργείων θα δουν τον μισθό τους να φτάνει από τα 4.050 ευρώ στα 3.442,5 ευρώ.

Σύμφωνα, δε, με το ίδιο νομοσχέδιο, οι «αμοιβές των διοικητών καθώς και των μελών των διοικητικών συμβουλίων των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών με τη μορφή ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ καθορίζονται κατ' ανώτατο όριο σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) τής κατά την προηγούμενη παράγραφο αποζημίωσης του μη κοινοβουλευτικού υπουργού». Με άλλα λόγια, στον τραπεζικό λογαριασμό τους δεν δύνανται να μπουν περισσότερα από 3.876 ευρώ τον μήνα.

Ανεξάρτητες Αρχές

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, στο ως άνω ποσό περιλαμβάνονται η μηνιαία αμοιβή, καθώς και η αποζημίωση συμμετοχής σε διοικητικά συμβούλια, αλλά και πάσα άλλη παροχή σε χρήμα. «Μαχαίρι» μπαίνει και στην αποζημίωση των εδρών και μελών διοικητικών συμβουλίων ή ανεξάρτητων διοικητικών Αρχών, καθώς αυτή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις μηνιαίες αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου, δηλαδή τα 4.143 ευρώ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το νομοσχέδιο έως αργά χθες το βράδυ βρισκόταν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο και θα καθορίσει -σύμφωνα με τον Δ. Μάρδα- το δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα μας.

Αλέξανδρος Διαμάντης

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα